URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2016, 19:55

Până la finalizarea procesului cu Episcopia Romano-Catolică, CJ "conservă" fosta Policlinică Mare căptuşind-o cu plăci OSB

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clădirea fostei Policlinici Mari, revendicată la începutul anilor 2000 de către Episcopia Romano-Catolică a Oradiei şi aflată în stare avansată de degradare, va fi învelită într-o nouă plasă de protecţie, după ce vechea învelitoare, montată în perioada 2008-2012, s-a degradat aşa încât nu mai ţine la locul lor tencuiala şi elementele decorative, acestea desprinzându-se de pe ziduri cu riscul accidentării pietonilor.

Printr-un comunicat emis joi, Consiliul Judeţean a anunţat că "a demarat lucrările de conservare ale clădirii fostei policlinici de pe strada Republicii", ordinul de începere a lucrărilor fiind dat miercuri, 21 septembrie.

Conform comunicatului, clădirea nu va fi doar învelită cu o nouă plasă de protecţie, ci şi "supusă unor lucrări de reparaţii la tâmplăria exterioară, în special la ferestre", urmând să fie înlocuită sticla acolo unde se mai poate, iar unde nu este cazul, aceasta va fi înlocuită cu căptuşeli cu plăci OSB.

Valoarea totală a lucrărilor de conservare este de aproximativ 117.000 lei, iar lucrările trebuie finalizate în 30 de zile. Comunicatul CJ nu precizează ce firmă a fost aleasă pentru executarea "conservării". Ulterior, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Zoltan Hizo, a precizat pentru BIHOREANUL că executantul este firma Constructorul Sălard, iar fondurile necesare au fost luate din capitolul bugetar destinat cheltuielilor curente.

Procesul dintre CJ Bihor şi Episcopia Romano-Catolică privind proprietatea clădirii se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce în 2012 Comisia specială de retrocedare de la Bucureşti a decis s-o retrocedeze eparhiei. În timp ce Episcopia susţine că imobilul i-ar fi fost naţionalizat după anul 1945, Consiliul Judeţean afirmă că acesta a fost construit în 1899-1900 de statul austro-ungar, ca Palat al Finanţelor, revenind statului român după Marea Unire, în baza Tratatului de la Trianon.

Citiţi pe această temă şi articolul Procesul prin care Consiliul Judeţean a fost obligat să retrocedeze Policlinica Mare călugărilor mizericordieni se rejudecă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON