URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2011, 15:25

Orădenii vor plăti în 2012 impozite şi taxe tot la nivelul din acest an

Orădenii vor plăti în 2012 impozitele şi taxele la acelaşi nivel din acest an. Proiectul municipalităţii privind taxele locale pentru anul viitor prevede menţinerea nivelului impozitării. "Obiectivul nostru a fost ca impozitele şi taxele locale să nu crească, iar principiul care a stat la baza acestui proiect a constat în deplasarea centrului de greutate de pe impozitul pe proprietate pe impozitul pe activităţi inclusiv cele desfăşurate pe domeniul public", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Spre exemplu, spre deosebire de impozitele pe locuinţe, terenuri şi mijloace de transport care vor rămâne la acelaşi nivel, municipalitatea va majora taxa de desfacere pavaj precum şi taxa pe reclamele montate de firme pe sedii. La fel ca în anii anteriori, orădenii care îşi plătesc impozitele şi taxele înainte de primul termen scadent, de 31 martie, vor beneficia de o bonificaţie de 8%.

Firmele plătesc impozite mai mici

Prezent la eveniment, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a arătat că în anul care vine municipalitatea nu doar că nu va majora impozitele datorate de persoanele fizice, dar chiar va reduce nivelul de fiscalitate impus firmelor.

"Dorim, pentru al patrulea an consecutiv, să reducem impozitele pe clădiri pentru persoanele juridice de la 1,1% la 1% pentru a susţine astfel mediul de afaceri local", a declarat Florea. În schimb, spre deosebire de persoanele fizice unde nivelul nivelul bonificaţiei a fost menţinut la 8%, în cazul firmelor acesta a fost redus la 5%, pentru ca agenţii economici să nu fie tentaţi să îşi plătească impozitele cu întârziere.

Se scumpeşte parcarea la domiciliu

Printre modificările aduse impozitelor locale se mai numără: majorarea cu 4% a impozitului pe terenuri extravilane, majorarea de la 90 lei la 100 lei pe an a taxei pentru parcarea la domiciliu, creşterea cotelor de impozitare datorate de firme pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani la 20%, iar a celor nereevaluate în ultimii cinci ani la 40% şi majorarea taxei pentru avizul de desfacerea pavajului.

Proiectul privind impozitele şi taxele locale pe 2012 a fost deja aprobat de Comisia de buget din cadrul Consiliului Local şi Comisia de dialog economic şi urmează să fie supus dezbaterii publice vineri, de la ora 14, în sala mare a Primăriei.

Noul nivel de impozitare urmează să fie supus dezbaterii Consiliului Local în cadrul şedinţei de la sfârşitul lunii noiembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON