URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2016, 13:23

Orădenii sunt invitaţi la o conferinţă cu lansare de carte, la Şcoala Doctorală de Sociologie

Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Şcoala Doctorală de Sociologie, din cadrul Universitatăţii din Oradea, organizează, în perioada 19 – 20 decembrie 2016, conferinţa "Tranziţii. Paşi în cercetarea doctorală în ştiinţe sociale" şi lansarea volumului "Bunăstarea văzută prin ochii copiilor români: rezultatele studiului internaţional "Lumea copiilor", avându-i ca autori pe prof.univ.dr. Sergiu Bălţătescu şi conf. univ. dr. Claudia Bacter.

Obiectivul conferinţei este reprezentat de transferul de cunoştinţe şi diseminarea rezultatelor de cercetare obţinute de către studenţii doctoranzi din centrele univesitare de la nivel naţional. Astfel, în cadrul conferinţei vor fi prezentate lucrări din mai multe domenii: sociologie, ştiinţe politice şi istorie. Între ele amintim "Internetul şi socializarea", "Trecerea frauduloasă a frontierei de vest în regimul Nicolae Ceauşescu. Studiu de caz – martie 1989", "Structura familiei multiculturale. Identităţi ale partenerilor".

În ceea ce priveşte volumul "Bunăstarea văzută prin ochii copiilor români", acesta va fi prezentat de către autorii prof. univ. dr. Sergiu Bălţătescu şi conf. univ. dr. Claudia Oşvat. Lucrarea prezintă un raport pe baza datelor pentru România ale valului al doilea de anchetă, desfăşurat între 2013 şi 2014 în 15 ţări şi finanţat de Fundaţia Jacobs. Cercetarea de teren a fost coordonată de o echipă de cadre didactice de la Universitatea din Oradea, Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială şi s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 4.115 copii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Incluzând o cuprinzătoare prezentare a contextului politicilor privind familia şi copiii în ţara noastră, volumul analizează date, opinii şi evaluări ale copiilor cu privire la domeniile cele mai importante ale vieţii acestora: familia şi condiţiile de locuit, banii şi situaţia economică, prietenii şi alte relaţii sociale, zona de locuit, şcoala, utilizarea timpului, sinele, bunăstarea subiectivă şi drepturile copilului.

Evenimentele se vor desfăşura la Universitatea din Oradea, campus 2, sala Practipass (luni 19 decembrie) şi sala Gheorghe Şişeşteanu (marţi 20 decembrie).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON