URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2017, 18:17

Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, cartierul Olosig era un sat şi avea propria cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1700: Fortăreaţa din Satul Latinilor

Azi un cartier al Oradiei, Olosigul a fost pe vremuri un sat, atestat prima dată în anul 1184, iar în 1215 sub denumirea Satul Latinilor.

Denumirea demonstrează că locul a fost ocupat de italieni, care îl împărţiseră în două aşa-zise cartiere: Padua şi Bologna. Aşa cum Várad (Oradea) avea în centrul său o fortificaţie, şi Olosigul avea o cetate, localizată în partea sudică, pe malul Crişului, undeva între podurile Dacia şi Sfântul Ladislau de azi.

Despre această cetate au rămas puţine informaţii. Cert este că a avut o formă oarecum dreptunghiulară, cu şapte bastioane. Potrivit unor date de secol XVI, a fost ridicată în sistemul "palancă", cu bârne înfipte în sol, legate cu o împletitură de nuiele în care se punea pământ. Sistemul era eficient, căci zidurile se întăreau odată cu trecerea timpului, iar din depărtare aveau aspectul unor pereţi din piatră.

Nu avea şanţ de apărare umplut cu apă, doar latura sudică era protejată de apele Crişului Repede. Cetatea apare în două hărţi ale Oradiei din acelaşi secol, însă destul de inexacte.

2016: Cartier cu acelaşi nume

În secolul al XVII-lea, călătorul turc Evlia Celebi oferea detalii interesante despre cetatea Olosigului. Potrivit acestuia, Olosigul era "un oraş mare, odinioară foarte înfloritor", iar cetatea sa găzduia 300 de soldaţi.

Bastioanele erau asemănate unor turnuri, aşa că nu putem exclude existenţa unor puncte de observaţie mai înalte, ce compensau lipsa şanţului cu apă. Intrarea se făcea prin două porţi, una orientată către vest, cealaltă către est.

În interior se găseau locuinţe, prăvălii, un han, două şcoli, grădini şi livezi. Relatarea lui Celebi datează din perioada în care Oradea era paşalâc turcesc (1660-1692), astfel că în Olosig se puteau găsi şi trei moschei. Cetatea a fost distrusă la sfârşitul acelui secol, în timpul războiului de cucerire habsburgic, astfel că ultimele informaţii despre ea vin de la arhitecţii austrieci ajunşi atunci la Oradea. Olosig este şi denumirea actuală a cartierului aflat între Criş şi Palatul Baroc, fiind preluată de satul reconstruit acolo.

Între clădirile cele mai vechi pe care le putem vedea în zona fostei cetăţi este biserica Sfânta Treime din Parcul Traian, ridicată în 1692.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON