URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2017, 14:26

Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) Moara Lederer şi Kalman la începutul secolului XX
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) sursa foto: www.moara-rasarit.ro
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) sursa foto: www.moara-rasarit.ro
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) www.moara-rasarit.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1857. Fabrică de spirt şi lapte

La jumătatea secolului XIX, partea de nord a cartierului Velenţa, adiacentă Căii Clujului, era principala zonă industrială a Oradiei. În jurul anului 1850, Antal Léderer şi Ferenc Kálmán au cumpărat pe amplasamentul actualei străzi Miron Costin un mic atelier de producere a spirtului, ca să-l dezvolte. Noua fabrică, intitulată simplu, Léderer şi Kálmán, a pornit în 1857. Ca materie primă principală, folosea porumb adus din comitat (echivalentul judeţului pe atunci). Pentru că erau de calitate, dar şi intens promovate, produsele au devenit rapid cunoscute în Ungaria.

Mai mult, spirtul orădean a fost exportat şi pe pieţele din Peninsula Balcanică şi Orientul Apropiat. Producţia a crescut rapid, în 1871 ajungând la 16.000 de hectolitri, iar în 1875 la 30.000 hectolitri. Se foloseau trei maşini cu aburi şi alte instalaţii moderne, între care una de răcire a borhotului. În acel timp, fabrica avea 180 de muncitori.

În anul 1872 s-a extins, construindu-se, pe o stradă de la marginea cartierului, şi o fermă de cornute, ce asigura materia primă pentru o mică fabrică de lapte. Laptele era îmbuteliat şi vândut atât pe piaţa locală, satisfăcând mare parte a cererii, cât şi pe pieţe externe.

2017. Centru cultural

După anul 1900, lângă fabrica de spirt a mai fost construită o moară cu aburi, în incinta căreia a funcţionat şi o rafinărie. Activitatea fabricii a fost afectată de criza economică din perioada 1929-1933, fiind închisă atât unitatea de producere a spirtului, cât şi rafinăria. Doar moara a continuat să funcţioneze, cererea pentru produse de panificaţie rămânând mare.

Regimul comunist a păstrat moara în funcţiune, aici amenajându-se sediul Întreprinderii de Morărit şi Panificaţie Bihor, deservită de linia ferată industrială existentă în zonă.

Deşi avea activitate, Moara Răsăritului (numită astfel pentru că se afla în estul oraşului) s-a degradat constant, ajungând o ruină către anul 2000, când activitatea sa a fost oprită complet. După anul 2010, clădirile ce au compus pe vremuri fabrica de spirt şi moara au fost reconvertite ca spaţii culturale. Cea principală, având un turn cu creneluri, realizată acum un secol de Rimanóczy Kálmán, a fost modernizată, fiind folosită acum pentru mai multe tipuri de evenimente. Spaţiul generos, compartimentarea şi ferestrele mari permit organizarea unor expoziţii, spectacole de teatru, conferinţe şi concerte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON