URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2017, 11:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum erau serbările de Crăciun pe vremuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1938. Serbare pentru Moş Crăciun

Indiferent de regimul politic, pregătirile pentru sărbătorile de iarnă s-au făcut întotdeauna cu mult timp înainte şi mereu cu drag. La finalul anilor ’30, deşi în România se instaurase regimul autoritar al lui Carol II şi spectrul celui de-al Doilea Război Mondial bântuia deja, oamenii găseau în sărbătorile religioase un refugiu de voie bună.

În decembrie 1938, Noua Gazeta de Vest publica ştiri cu serbările ţinute de copiii grădiniţelor şi şcolilor, amestecate cu reclame ale magazinelor ori relatări despre alte evenimente dedicate Naşterii Domnului. O asemenea serbare au ţinut la Teatru copiii grădiniţei din strada Regele Carol.

Evenimentul a început cu discursuri despre educarea celor mici, dascălii mulţumindu-le înaltelor feţe bisericeşti, între care episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu, pentru sprijinul acordat învăţământului. În program au figurat recitări de poezii, cântece şi dansuri naţionale, iar "punctul culminant" a fost rostirea poeziei "Moş Crăciun". O altă serbare a avut loc pe actuala stradă Moşoiu, cu prilejul inaugurării primei şcoli primare pentru fete din Oradea.

2017. Tradiţia s-a păstrat

O manifestare asemănătoare a fost pregătită, în acelaşi an 1938, de copiii Grădiniţei nr. 9. Programul a început cu intonarea Imnului Regal, cuprinzând apoi mai multe colinde, "executate admirabil de micile făpturi". La Liceul industrial de băieţi, profesorii au povestit obiceiurile de Crăciun, iar elevii au jucat Capra şi Steaua.

Peste ani, obiceiul serbărilor şcolare de Crăciun s-a menţinut. Astăzi, toate grădiniţele şi şcolile le organizează, rămânând un prilej de întâlnire a copiilor cu tradiţiile. De asemenea, copiii de grădiniţă şi din clasele primare şi-au făcut un obicei din a colinda instituţiile publice, îndeosebi Primăria şi Prefectura, primind la schimb pachete cu dulciuri.

Totodată, elevii joacă scenete specifice, în care interpretează personaje biblice şi cântă colinde tradiţionale, precum şi cântece de iarnă contemporane. De regulă, fiecare serbare are un invitat special: însuşi Moş Crăciun, care nu doar că ascultă dorinţele copiilor, ci îi şi cadoriseşte. Pentru ca micuţii să nu uite că, dacă vor să găsească sub brad cadourile mari şi dorite, trebuie să fie cuminţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON