URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2018, 10:16

Oradea ieri, Oradea azi: Cartierul Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1921. Cartier în creştere

Numele cartierului Ioşia provine de la un sat care a existat în apropierea Oradiei. La începutul secolului XX, aici erau doar terenuri agricole, mărginite de "Cartierul Păsărilor", de albia pârâului Peţa şi de calea ferată spre Salonta. Odată cu reforma agrară din anul 1921, în această zonă, dar nu numai, statul a dat locuri de casă celor care doreau să-şi ridice un cămin.

Parcelarea s-a făcut prin respectarea unor principii urbanistice clare, precum trasarea de străzi concentrice şi liniare, realizarea de spaţii verzi, reglementarea înălţimii caselor etc. Străzile au fost făcute din pământ sau piatră şi numerotate, dar fără iluminat public şi canalizare.

Primele imobile au apărut în "Colonia Ioşia" în anii ´20, la început în număr redus, dar apoi din ce în ce mai mare. După 1930, Primăria acorda anual zeci de autorizaţii de construire atât cetăţenilor de etnie română, cât şi celor maghiari şi evrei. Familiile româneşti au dominat, însă, peisajul. În general, casele construite în Ioşia în această perioadă erau modeste, din chirpici şi cărămidă, cu una, două sau trei camere, dispuse pe un singur nivel.

2018. Asfalt în tot cartierul

Pe lângă locuinţe, în Ioşia interbelică au apărut şi alte clădiri, între care Biserica romano-catolică Sfânta Tereza, construită în 1934. De asemenea, pe actuala stradă Oneştilor a fost amenajat un canal de inundaţie, care n-a putut însă opri o viitură în 1940, astfel că Ioşia a fost inundată. Primăria a cerut atunci sprijinul orădenilor pentru ajutorarea sinistraţilor şi repararea locuinţelor.

În perioada postbelică, cartierul a fost de câteva ori în vizorul autorităţilor ce doreau sistematizarea sa totală, însă doar extremitatea dispre Calea Aradului şi o mică parte din Piaţa Devei au fost mobilate cu blocuri. Zona Ioşia-Nord este o "extensie" relativ modernă a cartierului, primele blocuri fiind ridicate aici în perioada comunistă.

Până atunci, zona era exclusiv agricolă, pe unde vechii locuitori mergeau cu animalele la Criş, la adăpat. Întregul cartier a avut mulţi ani o problemă de infrastructură rutieră, multe străzi fiind asfaltate abia după anul 2010. Totuşi, transportul public deserveşte zona din anii ´70. În prezent, cartierul este în continuare în "renovare", în zona străzii Oneştilor construindu-se numeroase blocuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
BA>>.
Ba astia sustin ca si germana e un dialect unguresc iar franceza este o maghiara timpurie! Nu am aflat inca opinia lor despre latina. Stie cineva?
Postat 30 Mai 2018, 01:48 de scortosul
Un iosiot.
Ca de obicei confundati Oradea si nu numai cu Mongolia...Numele de Iosia provine de la intrarea in cartier unde fetele nu puteau fi insotite decat de baieti din cartier adica io si ea. Acolu nu au existat si nu exista unguri decat cel mult doua trei familii pe strada.
Postat 28 Mai 2018, 13:38 de Ducustrigacucu
Ca de obicei...
Ca de obicei, se refuză să se menționeze denumirea de origine maghiară (Őssi - Ioșia - = "Străvechi"). Atitudine de doi bani..
Postat 28 Mai 2018, 11:09 de Buitre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON