URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2018, 09:45

Oradea ieri, Oradea azi: Cândva Academie Teologică Ortodoxă, în prezent o facultate cu tot mai puţini studenţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1923. Facultate pentru ortodocși

Învățământul confesional ortodox din Bihor a apărut în epoca modernă, ca răspuns la nevoia școlirii copiilor proveniți din familiile românești și care nu aveau acces la școlile de stat maghiare. Astfel de școli erau susținute de Biserică și au apărut atât în Oradea, cât și în satele româneşti, funcționând alături de școlile greco-catolice.

După Marea Unire, la nivel local s-a resimțit nevoia unei instituții de învățământ superior care să pregătească viitorii preoți. Episcopia Ortodoxă de Oradea a fost reînființată, după mai bine de 200 de ani, în 1920, episcop fiind ales Roman Ciorogariu. Doi ani mai târziu, Episcopia înainta Ministerului Cultelor un memoriu, cerând înființarea unei școli teologice eparhiale cu statut de academie, cu 4 ani de studii de licență.

Cu ajutorul a peste 100.000 lei acordați de Guvern, Academia Teologica Ortodoxă din Oradea s-a deschis pe 16 octombrie 1923. Episcopul Ciorogariu arăta că instituția a fost creată „ca să fie aici la graniță un focar de cultură, apărător de țară și susținător al dreptei credințe strămoșești”. Primul rector al Academiei a fost dr. Aurelian Magier.

2018. Tradiția continuă

Cursurile Acadmiei Teologice s-au ținut, la început, în sediul Episcopiei Ortodoxe, apoi în sediul Academiei de Drept, entitatea fiind mutată în 1924 într-o clădire de pe strada Republicii nr. 40, care avea internat și cantină, azi sediu al Liceului Ortodox (foto). Între profesorii care au predat, în perioada interbelică, la Academia orădeană, îi amintim pe Nicolae Firu, Eugeniu Speranția, Sofron Vlad și Teodor Savu.

La studii erau primiți doar „candidații cari au voce și auz muzical”. Activitatea Academiei a fost frânată de cel de-al Doilea Război Mondial și de cedarea Oradiei Ungariei horthyste, în urma arbitrajului de la Viena. În 1941, instituția s-a mutat la Timișoara, unde a funcționat până în 1948, când a fost desființată de regimul comunist.

Odată cu apariţia, în 1990, a Universității din Oradea, s-a pus problema redeschiderii școlii superioare teologice. Prin aportul vechiului profesor Teodor Savu, dar și al altora, în 1991 s-au pus bazele facultății de teologie, devenite apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ep. Dr. Vasile Coman”, cum este cunoscută și în ziua de azi. Aceasta cuprinde o specializare de licență și două specializări de masterat, dar an de an are tot mai puţini studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
!!!????
Ceea ce nu inteleg eu ce are cladirea din poza cu "Facultatea pentru ortodocsi"? Aia e fosta scoala CFR care scoala au construito in proportie de 75% comunistii dupa 1948 incoace! de ani de zile sta goala si PMO cauta spatii de invatamant si nu gaseste. Are sali de clasa, dormitoare si cantina. Are in curte ateliere de mecanica si laboratoare dedicate. Se vor face cursuri de mecanici? Scoala de meserii era cea mai buna utilizare pentru constructie pe termen scurt-mediu.
Postat 02 Martie 2018, 23:48 de scortosul
Etică jurnalistică
Era prea mult, oare, să se facă un articol de bun simț, în care să fie prezentată Academia Teologică de la Oradea, fără a fi aduse jigniri, insulte sau iluzii absurde? Dacă tot s-a spus că școlile au apărut pe lângă parohiile greco-catolice, de ce nu se spune și că românilor ortodocși (majoritari mereu) le era interzis accesul la astfel de instituții? De ce nu se spune la ce privări de drepturi erau supuși românii ortodocși până la Marea Unire din 1918? Vorbim aici despre drepturile națiunilor și religiilor acceptate de către stăpânirea străină... (unde românii ortodocși erau scoși în afara legii). Lipsă de etică jurnalistică de care, de altfel, acest trust de presă dă dovadă de foarte multe ori...
Postat 02 Martie 2018, 14:25 de cartisalex
Sifonie
Cere și 50.000€ pe o parohie, de unde sa dea bieții oameni atâta amar de bani. Iar apoi trebuie sa și dea cotizație lunara aceluiași sifonie.
Postat 02 Martie 2018, 12:22 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON