URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2021, 18:33

Numărul orădenilor care cer ajutor de încălzire a crescut de patru ori faţă de iarna trecută

Numărul orădenilor care cer ajutor de încălzire a crescut de patru ori faţă de iarna trecută (foto: GETTY Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul orădenilor care au solicitat municipalităţii ajutor de încălzire până la 20 noiembrie a crescut de patru ori faţă de iarna trecută.

Frica de factura de încălzire

Dacă în precedentul sezon de termoficare au cerut sprijin doar circa 400 de orădeni pentru iarna aceasta numărul solicitărilor a crescut la 1.659.

"Numărul cererilor de ajutor de încălzire a crescut pentru că plafonul veniturilor pe membru de familie până la care se acordă acest sprijin a fost majorat", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama.

De asemeni, mulţi orădeni şi-au adunat acte pentru a beneficia de ajutor financiar speriaţi de perspectiva scumpirii gigacaloriei.

"Probabil că înainte unii orădeni s-au gândit că pentru 10% - 20 % din valoarea facturii nu merită efortul de a-şi aduna actele pentru dosarul de ajutor de încălzire, dar acum, că acest ajutor va creşte a crescut, şi interesul potenţialilor beneficiari", a spus directorul DASO.

"Cu semnătură şi ştampilă..."

În ceea ce priveşte documentele necesare la întocmirea dosarului pentru ajutorul de încălzire, DASO a transmis luni, printr-un comunicat, câteva precizări.

"Obligatoriu pentru cererile de energie termică, asociaţiile de proprietari vor certifica, prin semnătură şi ştampilă, numărul camerelor branşate la sistemul de energie termică, numărul persoanelor luate în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întreţinere, nominal persoanele de la adresă şi codul furnizorului de energie termică", se menţionează în comunicat.

Consumatorii individuali, care nu fac parte dintr-o asociaţie de proprietari, vor trebui să prezinte, în schimb, ultima factură emisă de Termoficare.

DASO a făcut precizări şi în ceea ce priveşte documentaţia pentru acordarea suplimentului de energie. "Pentru accesarea suplimentului pentru energie, în vederea identificării codului de client CLC/POD, persoanele vor depune în fotocopie factura integrală (faţă / verso) pentru energie electrică / gaze naturale, în vederea operării, de către furnizor a reducerii la plata facturii", a transmis DASO.

Ajutor şi supliment pentru încălzire...

După cum BIHOREANUL a mai scris, ajutoarele de încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu lunar pe membru de familie şi sistemul de încălzire a locuinţei utilizat (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri).

Procentul de compensare începe de la 100%, în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de doar 200 lei, şi scade treptat pentru a fi de 50% în cazul celor cu venituri între 680,1 lei şi 920 lei, 30% pentru cei cu venituri între 1040,1 lei şi 1.160 lei şi 20% pentru cei cu venituri între 1.160,1 lei şi 1.280 lei.

Cel mai mic nivel de compensare este de 10% şi se acordă celor cu venituri mediu net lunar pe membru de familie între 1.280,1 lei şi 1.386 lei, respectiv persoanelor singure cu venituri între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.

Valoarea de referinţă la care se aplică acest procent de compensare este de 250 lei pe lună la încălzirea pe gaze naturale, 320 lei pe lună în cazul celei pe combustibili solizi sau petrolieri şi 500 lei pe lună în cazul energiei electrice.

În cazul sistemelor centralizate de termoficare, valoarea de referinţă este reprezentată de preţul local al energiei termice facturate populaţiei, care în Oradea este încă de 285 lei pe gigacalorie.

În plus, potrivit Legii 226 din 2021 privind protecţia consumatorului vulnerabil, începând din acest sezon rece se acordă persoanelor venituri mici şi un supliment pentru energie. Acesta este în sumă fixă pe lună, în funcţie de combustibilul folosit, respectiv 10 lei pentru gaze şi energie termică, 20 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri şi 30 lei pentru energia electrică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON