URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2015, 16:23

Monarhiştii orădeni l-au omagiat pe Regele României Mari, Ferdinand Întregitorul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împlinirea a 150 de la naşterea Regelui Ferdinand Întregitorul a prilejuit, luni, reunirea a aproximativ 40 de monarhişti orădeni de toate vârstele, membri şi simpatizanţi ai Clubului Monarhiştilor din Uniunea Europeană, Alianţei Naţionale pentru Regatul României, Asociaţiei Amicii Regelui Mihai, Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Oprimării Comuniste şi a Refugiaţilor din Ardealul de Nord.

Adunaţi la ora 12 în jurul statuii Reginei Maria, simpatizanţii monarhiei au ascultat o evocare a personalităţii Regelui sub a cărui domnie s-a înfăptuit România Mare, dar şi un recital de sonete susţinut de Florian şi Alexandrina Chelu, iar la finalul reuniunii, care a durat circa o jumătate de oră, au intonat cu toţii Imnul României Regale.

Ferdinand I s-a născut la 24 august la Sigmaringen, pe o proprietate a familiei Hohenzollern, devenind suveranul României la 14 august şi domnind până la 20 iulie 1927. Absolvent al Şcolii de Ofiţeri din Kassel, al Universităţii din Leipzig şi al Şcolii Superioare de Ştiinţe Economice şi Politice din Tubingen, Ferdinand a devenit Principe de Coroană al Regatuui României în 1889, iar în 1892 s-a căsătorit cu prinţesa Maria, nepoata Reginei Victoria a Imperiului Britanic şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand a devenit Rege al României la 10 octombrie 1914, în urma decesului unchiului său, Regele Carol I, creatorul României moderne. În ciuda apartenenţei la familia Hohenzollern şi a sângelui german, Ferdinand a decis ca în Primul Război Mondial România să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a dus la excluderea sa din Casa Regală de Hohenzollern de către şeful acesteia, Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei, dar şi la numirea sa, de către români, ca fiind "cel Loial" patriei sale adoptive.

Sub domnia lui Ferdinand, la sfârşitul războiului, România a încheiat procesul de realizare a statului naţional unitar, prin Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat, la 15 octombrie 1922 Ferdinand fiind încoronat în Catedrala Unirii din Alba Iulia ca primul suveran al României Mari.

Ferdinand a încurajat în timpul domniei sale o serie de reforme de mare anvergură, între care reforma agrară şi introducerea votului universal, încetând din viaţă în urma unui cancer galopant.

"A vrut astfel pronia cerească să nu lase fără rod domnia mea şi a dat dragostei mele de neam cea mai scumpă şi sfântă răsplată. Ridic până la ultima suflare ruga mea fierbinte ca să binecuvânteze şi în viitor soarta poporului român şi să hărăzească iubitului meu fiu, viitorul rege al României întregite, ajutor ceresc, ca la rândul său să întărească şi să sporească moştenirea naţională, unind tot mai strâns puterile şi însuşirile românilor din toate ţinuturile şi din toate straturile sociale", a lăsat scris în Testamentul său Regele României Mari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON