URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2014, 19:30

Mini artişti, mini IT-işti: Noi ateliere educative şi recreative pentru copiii din Oradea (FOTO)

Mini artişti, mini IT-işti: Noi ateliere educative şi recreative pentru copiii din Oradea (FOTO) PROGRAMAŢI SĂ PROGRAMEZE. Sâmbăta trecută, la Moszkva Caffe s-a desfăşurat prima sesiune de Coder Dojo din Oradea, un proiect în cadrul căruia specialiştii îi iniţiază, gratuit, pe copii în tainele programării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii orădenilor pot să urmeze două noi tipuri de ateliere pentru a-şi petrece cu folos timpul liber.

Cei care nu au chemare pentru gimnastică, lecţii de teatru şi de dans sau vor pur şi simplu să-şi mai adauge un curs în agendă pot participa, gratuit, în fiecare sâmbătă, la Coder Dojo, un proiect în cadrul căruia vor învăţa să facă programare pe calculator. Din februarie, zvăpăiaţii şi timizii se vor putea exprima la ore de terapie prin artă.

Copii... la cod

Oradea este cel de-al patrulea oraş din România în care copiii pasionaţi de calculatoare pot să-şi petreacă timpul în faţa acestora într-un mod educativ, nu doar pe Facebook ori jocuri video. Un grup de specialişti în IT, în frunte cu orădeanul Andrei Munteanu, software test engineer în Timişoara, a ţinut sâmbăta trecută, la Moszkva Caffe, prima lecţie în programul Coder Dojo.

Ce înseamnă acesta? Coder Dojo (dojo - locul iluminării în japoneză, n.r.) este o mişcare internaţională lansată în 2011 în Irlanda, în cadrul căreia programatorii cu experienţă îi învaţă gratuit pe cei mici secretele meseriei. "Putem folosi atracţia copiilor pentru calculator şi jocuri video spunându-le că le pot crea chiar ei. Ceea ce învaţă aici le poate folosi pe viitor. Mie mi-ar fi plăcut să am posibilitatea asta", spune Andrei, mentor şi organizator al întâlnirilor de acest tip şi în Timişoara.

Aplicaţii de copii

În fiecare sâmbătă dimineaţă, de la ora 11, doritorii cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani sunt invitaţi la Moszkva Caffe, cu un laptop care se poate conecta la reţeaua wireless şi eventual o gustare şi un suc. O echipă formată din studenţi la Informatică, profesori şi alţi tineri care lucrează în domeniu îi vor ghida pe micii cursanţi cum să scrie linii de cod, adică să facă programare pe calculator. Pe parcurs, copiii pot învăţa să creeze aplicaţii, jocuri şi chiar website-uri. "La Timişoara avem elevi de clasa a VIII-a care au ajuns la nivel de facultate", spune Andrei.

Cum localul a fost pus la dispoziţia proiectului pro bono, iar mentorii s-au oferit să lucreze voluntar, participarea la aceste sesiuni va fi gratuită. Cei care doresc să se înscrie o pot face pe pagina de Facebook CoderDojo Oradea şi la adresa de mail munteanu.andrei.c@gmail.com.

Terapie prin culori

O altă activitate nouă pentru pitici, în special pentru cei foarte energici ori, dimpotrivă, foarte inhibaţi, va începe în februarie la Asociaţia Prietenii Veseliei, cu sediul pe strada Arany János. Săptămânal, pictorul orădean Ştefan Postol, specializat în Pedagogia Artei, va coordona aici o serie de ateliere de terapie prin artă, adresate în primul rând copiilor care au probleme de comunicare ori de adaptare la grădiniţă, şcoală ori în cercurile de prieteni. "Nu mă voi ocupa de micuţii cu probleme clinice, căci consider că în cazul acestora terapia prin artă trebuie făcută sub supraveghere medicală", spune Ştefan. Pe de altă parte, însă, iniţiatorul proiectului crede că la ateliere poate participa până la urmă orice copil.

Cum se produce "vindecarea"? "Una dintre primele modalităţi de care un copil se foloseşte în mod natural pentru a se exterioriza şi a crea e desenul", explică pictorul. Or, prin terapia prin artă, copilul e încurajat nu numai să fie creativ, ci şi să lucreze în echipă. "Chiar dacă la început nu vor comunica, mai devreme sau mai târziu, micuţii vor relaţiona cu colegii lor, care îi vor cere o culoare sau o pensulă", explică Ştefan.

În echipă

Pictorul şi-a structurat atelierele astfel încât micii cursanţi să deseneze, să picteze, să facă modelaje, dar şi lucrări obţinute prin combinarea tuturor acestor tehnici. El va împărţi copiii în grupe de câte 3-4, fiindcă "aşa le pot oferi mai multă atenţie decât dacă aş lucra cu mai mulţi". Pentru a stimula colaborarea participanţilor, Ştefan le va propune şi lucrări comune, pe teme de tot felul, "ceea ce îi va face pe copii să comunice şi să se ajute reciproc".

La ateliere vor fi primiţi copii cu vârste pornind de la 3 ani şi jumătate, singurul detaliu încă nestabilit fiind preţul pe care vor trebui să-l plătească părinţii. "Voi avea la sediul Asociaţiei Prietenii Veseliei o întâlnire cu părinţii şi, în funcţie de numărul doritorilor, vom stabili şi un tarif". Şi, pentru ca terapia să aibă efect, Ştefan a plănuit ateliere pe tot parcursul anului, cu excepţia vacanţei de vară, aşa încât micii creatori să se poată acomoda cu noua "ocupaţie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON