URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2010, 15:37

Mang: Legea Funeriu nu va fi aplicată în anul şcolar 2010-2011

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul, "pe lângă"

Senatorul Ioan Mang a anunţat că proiectul legii educaţiei iniţiat de ministrul Daniel Funeriu este dezbătut de membrii comisiei de învăţământ a Senatului timp de aproape 12 ore zilnic, de peste trei săptămâni, ritmul aparent lent cu care acest proiect avansează datorându-se, însă, chiar ministrului, care a elaborat un document plin de erori.

"La un moment dat, Funeriu m-a acuzat pe mine că tergiversez lucrurile, dar am avut sprijinul întregii comisii, inclusiv al preşedintelui Mihail Hărdău, care este de la PDL. Cel care tergiversează este chiar ministrul Funeriu, care a trimis un proiect cu foarte multe erori", a spus Mang.

Senatorul a arătat că "am ajuns cu dezbaterile la articolul 64 din cele peste 300 şi pot să vă spun că inclusiv titlul proiectului de lege l-am schimbat, căci el includea acum şi statutul cadrelor didactice, care până acum era o lege separată".

Cum va arăta şcoala

Parlamentarul bihorean a arătat că, potrivit proiectului legii, amendat de comisia din Senat, structura organizării învăţământului din România va conţine, ca până acum, învăţământul preşcolar, cu grupele mică, mijlocie şi pregătitoare (fosta grupă mare schimbându-şi denumirea, dar netrecând la şcoli), urmat de învăţământul primar cu patru clase.

Învăţământul gimnazial va cuprinde clasele V-IX, iar absolvenţii claselor a IX-a vor avea trei opţiuni: fie să urmeze doi ani de şcoală profesională, fie să facă un liceu de patru ani (cu profil real ori uman), fie un liceu tehnologic (fost industrial). Deosebirea este, a explicat Mang, că absolvenţii şcolilor profesionale, ca să-şi ia Bac-ul, vor fi nevoiţi să urmeze liceul fie sâmbăta, fie la cursuri de zi, după încheierea şcolii profesionale.

PDL-iştii nu vor pe româneşte

Senatorul Ioan Mang a declarat că, în continuare, limba în care se vor preda istoria şi geografia României a rămas un subiect de dispută între Putere şi Opoziţie. Întrucât, sub presiunea UDMR, proiectul ministrului Daniel Funeriu doreşte ca ambele discipline să fie predate în limbile minorităţilor naţionale, iar limba română să fie studiată ca o limbă străină, "acest aspect este încă nelămurit", a spus parlamentarul bihorean.

Tot o noutate prevăzută de proiectul Funeriu este că statul va finanţa studiul tinerilor la unităţi de învăţământ private, pentru cei nouă ani de învăţământ obligatoriu, adică pentru clasele I-IX, ceea ce - în opinia lui Mang - va determina proliferarea şcolilor private, adică a unei noi afaceri.

Între alte prevederi cu care PSD nu este de acord şi care au un aspect de afacere, senatorul Mang a mai amintit prevederea ca fiecare copil nou-născut să primească, într-un cont de care nu se va putea atinge, câte 500 de euro, cu "motivaţia" că suma este destinată educaţiei sale. "Dacă într-un an se nasc 125.000 de copii şi statul deschide tot atâtea conturi cu câte 500 de euro, cea mai câştigată va fi nu familia copilului, ci banca ce va fi aleasă de stat pentru depozitarea acelor bani, căci ea va dispune de peste 2 miliarde de euro pe care îi va putea rula ca şi cum ar fi capital propriu", a explicat parlamentarul bihorean.

Concluzionând, Mang şi-a încheiat prezentarea proiectului Funeriu afirmând că acesta nu va ajunge în dezbaterea plenului Senatului decât după luna septembrie, astfel că PDL va suferi fiindcă nu va putea, în lipsa legii, să-şi numească rapid şi oficial activiştii la conducerea unităţilor şcolare, fapt care era, conform senatorului PSD, "adevărata miză a legii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON