URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2016, 17:10

Mălan vrea să scoată orchestra Filarmonicii în Piaţa Unirii, iar Ansamblul Folcloric Crişana în judeţ, şi să promoveze pălinca de Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Candidat PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean, viceprimarul Mircea Mălan şi-a expus joi, într-o conferinţă de presă, ceea ce el a numit una dintre "cele mai importante părţi" ale programului său, cea referitoare la promovarea şi dezvoltarea turismului, conservarea mediului natural, promovarea şi dezvoltarea culturii şi tradiţiilor bihorene.

Pornind de la constatarea că Bihorul este "poarta de intrare montană" la intrarea în România dinspre Vest, Mălan a spus că doreşte ca pe lângă turismul arhitectural, cel cultural şi de agrement, deja stimulate în Oradea prin reabilitarea a numeroase monumente de arhitectură, dar şi prin amenajarea unor zone precum cele de pe Dealul Ciuperca, Cetăţii, Pieţei Unirii şi acvaparcului, Consiliul Judeţean, sub conducerea sa, va avea ca prioritate şi dezvoltarea turismului montan, pe care îl vede sub o formă "responsabilă". "Nu vrem doar un turism de masă, care să genereze numai efecte economice, ci unul care să aibă în vedere şi păstrarea naturii. Turismul nu trebuie redus la ideea de profit economic, ci trebuie integrat în celelalte concepte de dezvoltare", a spus Mălan.

În acest scop, odată ajuns preşedinte la Consiliul Judeţean, actualul viceprimar al Oradiei vrea, concret, amenajarea a două campinguri în zonele Glăvoi şi lângă Cabana Padiş, să promoveze ca destinaţii turistice zonele Beiuş, Stâna de Vale, Remeţi şi Valea Drăganului, motiv pentru care modernizarea drumului între Beiuş – Stână - Barajul Leşu – Remeţi până la Ciucea va fi o prioritate.

De asemenea, a spus Mălan, tot prioritară va fi crearea unei reţele de peşteri vizitabile, în contextul în care, în prezent, pe lângă peşterile cunoscute există în zonele Pietroasa, Budureasa, Vadu Crişului şi Vârciorog numeroase asemenea bogăţii naturale încă inaccesibile publicului, iar deschiderea lor este posibilă "în parteneriat cu entităţi publice şi private".

Două idei interesante vizează crearea unor trasee pentru cicloturism în zonele Bratca, Bulz, Vârciorog, dar şi amenajarea unor lacuri montane, astfel încât cu intervenţii umane minime, orădenii şi turiştii din judeţele învecinate să poată practica turismul de weekend combinând bucuria drumeţiilor montane cu cea a plajei şi făcutului de grătare în condiţii civilizate şi nedăunătoare mediului.

În ce priveşte protecţia mediului, Mălan a arătat că Sistemul de Management Integrat a Deşeurilor la nivelul întregului judeţ este în curs de finalizare, iar în perioada următoare "ne vom asigura ca fiecare gospodărie din Bihor să aibă contract cu firmele ce vor câştiga licitaţiile pentru salubrizare" pentru ca oamenii să nu mai fie tentaţi să scape de deşeuri aruncându-le în albiile pârâurilor şi râurilor.

Mălan a afirmat, totodată, că sub conducerea sa Consiliul Judeţean va sprijini extinderea activităţilor instituţiilor de cultură şi de spectacole şi în judeţ, concret spunând că doreşte ca orchestra Filarmonicii să dea spectacole în aer liber în Piaţa Unirii pe timpul verii, iar Ansamblul Folcloric Crişana să activeze şi în judeţ, de pildă la Zilele Comunelor. "Aceste instituţii trebuie să fie pentru oameni. Ansamblul Folcloric Crişana trebuie să participe la Zilele Comunelor, nu mi se pare sănătos ca primăriile comunale să plătească bani grei ca să aducă nu ştiu care manelist", a spus liberalul, care a adăugat că inclusiv colegul său de partid, cunoscutul interpret de muzică populară Cornel Borza, şi el candidat la CJ, sprijină şi susţine această idee.

Mălan a adăugat şi planul amenajării unui muzeu al satului în Băile 1 Mai, în parteneriat cu Primăria din Sînmartin, promovarea tradiţiilor şi meşteşugurilor populare, dar şi a produselor tradiţionale, precum pălinca de Bihor, cartoful de Şinteu, plăcinta beiuşeană ori varza de Toboliu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
malan nostalgii uteciste
Da. Malane, si sa cinte si cintece patriotice si muncitoresti. Ca pe vremea cind erai tu cadru de viitor al PCR. Alaturi de Traian Ungureanu si Mihai Razvan Ungureanu. Numai ca ei sunt destepti pe cind tu... tezaur folcloric, Malane!
Postat 27 Mai 2016, 13:52 de andreimagheru
Mălan cu pălinca și muzica dată tare ...
... predecesorul, Popa Cornel, cu punerea Bihorului pe primul loc !!! Oare oamenii ăștia, din noul PDL, realizează cât de penibili sunt ???
Postat 27 Mai 2016, 11:09 de WinDos
PAVELEA , penelistu din TOBOLIU ! UNDE cica a castigat K W I
Tepe lepe pan ' urzici / peneleu si ma mance / la la la ! Cultura , nu gluma ! Varza de Toboliu ? Pai nici aia nu mai e ce-a fost ! Maier , Teofil ? Let's laugh ! Filarmonica CRISANA e mosia PNL ? Sa mori tu , Mirceo ! Nu va e un pic rusine ? Un pic , asa , de forma..
Postat 26 Mai 2016, 17:39 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON