URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2016, 15:10

La Săcueni, dejecţiile animaliere şi vegetale devin curent (FOTO/VIDEO)

După trei ani fără o lună de lucrări, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland a încheiat proiectul de construcţie a unei instalaţii ce foloseşte dejecţii animaliere şi vegetale pentru a produce biogaz ce ulterior va fi folosit pentru producerea de energie electrică.

Inovativa centrală din Săcueni, unică în România, a fost construită printr-un proiect european derulat de Consiliul Judeţean Bihor cu oraşul Săcueni şi comuna Diosig, în valoare totală de 22,7 milioane lei, din care contribuţia solicitantului a fost de puţin sub 400.000 lei.

Instalaţia a fost inaugurată luni, de preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, de directoarea ADI, Stela Babău, şi de reprezentanţii firmei slovace IMAO, care au executat lucrările. Aceştia le-au prezentat jurnaliştilor cum va funcţiona, chiar de săptămâna viitoare, după ce sistemul îşi va primi licenţele necesare, staţia de producere a energiei electrice din biomasă.

Anual, 5.440 tone de dejecţii lichide de bovine şi dejecţii aviare vor putea intra în staţia aflată la capătul spre frontieră a Săcuienilui. După ce vor fi cântărite, deşeurile vor ajunge în două fermentatoare uriaşe, de 5.000 metri cubi fiecare, unde, amestecate cu siloz de porumb şi siloz de secară, vor produce gaz metan. O microcentrală va transforma apoi gazul în energie electrică.

După cum au explicat reprezentanţii slovaci ai firmei IMAO, în situaţii de urgenţă, gazul va fi ars printr-o făclie de siguranţă sau va fi eliberat în atmosferă, pericol de explozie neexistând. Reziduurile rămase în urma fermentării dejecţiilor vor fi şi ele folosite, ca îngrăşământ agricol.

Energia electrică produsă la Săcueni va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional, iar contravaloarea ei va fi compensată în facturile emise de Electrica Consiliului Judeţean şi celor două primării implicate în proiect. "Valoarea economiilor se ridică la 150.000 euro pe an", a spus preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

"Acest proiect va dezvolta zona din punct de vedere agricol", a precizat şi Babău. Staţia are achiziţionate dejecţiile necesare funcţionării pentru următorii doi ani, cumpărate de la fermieri din zona Săcueni-Diosig.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vrem si la palota..
La complexul de porci de la Palota nu s-ar putea face asa ceva??? Decat sa puta in tot cartierul rogerius si iosia, mai bine ar face asa ceva paturik..
Postat 30 Mai 2016, 19:17 de boby
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON