URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2018, 15:59

La foc continuu, pentru subvenţii: APIA Bihor îşi ţine deschise punctele de lucru inclusiv în minivacanţa de 1 mai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai vechi tradiţii româneşti este îngrăşarea porcului în ajun şi e păstrată inclusiv de fermierii care au dreptul să beneficieze de subvenţii, dar nu s-au grăbit să depună solicitările, aşa-numitele cereri unice de plată.

Pentru că termenul până la care mai pot face acest lucru expiră pe 15 mai, şeful APIA Bihor, Florian Pavel, a decis ca angajaţii instituţiei să le stea la dispoziţie în toate zilele rămase până atunci, cu excepţia duminicilor.

„Vom lucra şi sâmbăta aceasta, pe 28 aprilie, şi pe 1 mai, şi sâmbetele următoare, pe 5 şi pe 12 mai. Niciun coleg nu va pleca acasă atât timp cât la uşa instituţiei va mai fi un fermier”, a anunţat Pavel în finalul şedinţei de marţi a Colegiului Prefectural.

Acesta a explicat că APIA Bihor estimează că au dreptul la subvenţii directe peste 37.000 de fermieri bihoreni, iar până în prezent au depus cereri unice de plată 22.469.

Cererile unice de plată vor mai putea fi depuse de fermieri la APIA şi după 15 mai, timp de încă 25 de zile, dar cei care o vor face după data limită fixată vor suporta penalizări de 1% din subvenţii pentru fiecare zi scursă după 1 mai.

Operaţiunea de înregistrare a cererilor unice de plată pe anul 2018 a început pe 1 martie, urmând ca între 1 iunie şi 1 iulie acestea să fie verificate administrativ, iar de la 1 iulie până la 1 octombrie să aibă loc verificări în teren. Din 15 octombrie va începe plata propriu-zisă a avansurilor sumelor la care au dreptul fermierii, iar între 1 decembrie 2018 şi 31 martie 2019 să se facă plata regulată.

Cererile unice de plată se depun la structurile APIA din judeţ pentru aprobarea aşa-numitelor scheme de plăţi directe: schema de plată unică pe suprafaţă, pentru plata redistributivă (pentru cei care lucrează terenuri cu suprafeţe între 0 – 5 hectare şi respectiv între 5 şi 30 hectare), pentru plata aşa-numitelor practici benefice pentru mediu şi climă, pentru tinerii fermieri, pentru schema de sprijin cuplat (în sectorul vegetal şi cel zootehnic), precum şi pentru schema simplificată pentru micii fermieri.

Anul trecut, în Bihor au depus la APIA cereri pentru bani europeni şi din bugetul naţional 37.428 fermieri bihoreni.

În ultimul an, cea mai mare parte a fondurilor europene intrate în România au fost accesate de fermieri, aferent subvenţiilor oferite de UE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON