URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2015, 13:06

La capătul unui an jubiliar, Revista Familia şi-a premiat excelenţii în poezie, proză, critică şi activism cultural (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunsă la venerabilă vârstă de 150 de ani şi aflată într-o "condiţie" tinerească, Revista Familia şi-a sărbătorit al treilea jubileu joi seară, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, unde s-au reunit aproximativ 100 de prieteni, colaboratori şi cititori.

Pantheon în imagini

Într-una din sălile Casei Memoriale, participanţii au asistat în prima parte a serii la vernisarea unei expoziţii dedicate figurilor emblematice ale celei dintâi serii a Revistei, prezentate într-o suită de tablouri tematice, cu fotografii şi texte explicative: "Înaintaşii – generaţia 1848" (Alexandru Papiu Ilarian, Andrei Mureşanu, George Bariţiu, Simion Bărnuţiu, Timotei Cipariu ş.a.), "Educatorii – învăţători şi profesori" (Alexandru Roman, Aron Pumnul etc), "Preoţi, ierarhi" (Ioan Popas, Al. Sterca Şuluţiu, Miron Roman, Radu Demetriu, Mihai Pavel), "Figuri publice – filantropi" (Nicolae Jiga, Emanuil Gojdu, Partenie Cosma) şi "Prezenţe feminine" (Dora d’Istria, Aurelia Cionca, Veronica Micle, Ioana Bădilă ş.a.).

Realizată de muzeograful Lucian Mărcuşiu la iniţiativa profesoarei Iuliana Păcurar şi după o idee a lui Traian Ştef, expoziţia va fi continuată anul viitor, când se vor împlini 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu, a spus unul dintre amfitrioni, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, adăugând că îşi doreşte ca evenimentul să fie găzduit în noul sediu al instituţiei, unde i-a invitat pe confraţii de la Familia să se mute, la rându-lei, pentru a face "un centru cultural care să promoveze valorile reale".

O, tempora

Vorbind despre proiectul prezentării Pantheonului Revistei Familia, "fără de care nu ştiu dacă am mai fi vorbit azi româneşte aici", profesoara Iuliana Păcurar a elogiat în special personalitatea lui Nicolae Jiga, cel care a stipendiat consistent studiile tinerilor români şi construcţia culturală românească a vremii în această parte a ţării.

"Înflorirea, stima şi nemurirea cutărei naţiuni atârnă de cultura ei. Naţiunea fără cultură nu poate rezista valurilor amalgamizatoare ale timpurilor, ci pierde de pe faţa pământului (…) şi istoricii nu vor însemna despre dânsa nimic remarcabil. (…) Bărbaţii care se luptă din toate puterile pentru dezvoltarea şi lăţirea culturei merită recunoştinţa, stima şi lauda din partea tuturor conaţionalilor. Noi, românii, laudă Domnului, încă ne putem mândri cu câţiva bărbaţi devotaţi pentru cauzele noastre naţionale (…) Una din năzuinţele acestei foi este de a însemna pentru posteritate tot ce unii, mult – puţin, au făcut pentru dezvoltarea, luminarea şi înaintarea naţiunii noastre", a amintit Păcurar din crezul unuia dintre marii Mecena ai Familiei.

Lauri jubiliari

În a doua parte a sărbătorii, când au fost decernate Premiile Revistei, rolul de gazde a fost preluat de redactorul şef Ioan Moldovan, ajutat de Traian Ştef şi Mircea Pricăjan, cei care – alături de colegii Miron Beteg, Alexandru Şereş şi Ioan Simuţ – au şi alcătuit juriul.

Anul acesta, a fost laureată cu premiul MG Samarineanu (rezervat unor orădeni, pentru cercetări şi catalizare culturală) profesoara Iuliana Păcurar, premiul De-aş avea (pentru debut) a fost acordat poetei Roxana Cotruş, premiul Radu Enescu (pentru critică şi cronică literară) a revenit Andreei Pop, premiul Ovidiu Cotruş (pentru proză) lui Radu Aldulescu, premiul Octav Şuluţiu lui Alexandru Cistelecan, premiul Alexandru Andriţoiu (poezie) a fost acordat lui Aurel Pantea şi Viorel Mureşan, iar marele premiu, Iosif Vulcan, pentru excelenţă în construcţia culturală, lui Ion Pop.

De-a lungul ultimelor decenii, Revista Familia s-a contaminat de prestigiul şi a oferit propriii lauri unor personalităţi culturale de mare calibru, precum Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Monica Lovinescu, Gheorghe Grigurcu, Norman Manea, Ion Negoiţescu, Mircea Zaciu, Paul Goma, Mihai Şora şi alţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON