URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2017, 17:58

Ioana Pârvulescu, Andrei Vieru şi Horia Roman Patapievici și-au prezentat cele mai recente cărți la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ioana Pârvulescu, Andrei Vieru şi Horia Roman Patapievici au fost oaspeţii cititorilor orădeni, în cadrul prezentării celor mai recente cărţi ale acestora. Evenimentul a avut loc la librăria Humanitas de pe strada Republicii.

Volumele au fost prezentate de moderatorul evenimentului, scriitorul şi criticul literar Dan Liviu Boeriu, care şi-a rezervat dreptul de a începe cu romanul "Inocenţii", al Ioanei Pârvulescu. Este "o carte despre copilărie, cu interpretarea modului în care cei mici descifrează secretele casei în care locuiesc, a mediului", a arătat Boeriu. Cartea este despre copilăria sub comunism, în oraşul Braşov, iar în ea se pot regăsi tipologii tinereşti ale multor maturi de azi.

"Am încercat să scriu o poveste care se confundă cu copilăria multora (…) Este un roman în care casa este personaj principal, iar strada pe care se află este una unde s-au petrecut crime, demolări… (…) este strada Sfântul Ioan. (…) Este o carte cu copii, dar nu pentru copii, iar naratorul are între 7 şi 11 ani", a arătat Ioana Pârvulescu. Aceasta a explicat că naratorul învaţă pe măsură ce creşte, înţelege evenimentele şi iese încet din naivitatea specifică copilăriei.

Al doilea titlul prezentat a fost "Elogiul vanităţii" a lui Andrei Vieru. Aici, autorul este şi narator, iar cartea ne obligă să ne punem problema relaţiei noastre cu orgoliul şi cu vanitatea. Conform propriei sale mărturii, autorul a vrut să scrie "o carte despre invidie". "Am scris-o într-un spaţiu cultural catolic, unde diferenţele dintre orgoliu şi vanitate e mare (…) Am scris-o cu obrăznicie, dar controlată, încercând să atac tema din toate părţile", a precizat Vieru. Volumul a fost scris, iniţial, în limba franceză, apoi tradus în română.

Ultimul volum prezentat a fost cel al lui Horia Roman Patapievici, "Partea nevăzută decide totul", un volum de eseuri despre condiţia omului sub nevăzut şi neprevăzut, despre forţele care impactează asupra cotidianului fiecăruia.

În luarea sa de cuvânt, autorul s-a oprit, între altele, asupra tendinţei generale recente de negare a originii popoarelor. Acesta a mai vorbit despre pilonii modernităţii, patru la număr, între care ştiinţa naturii, secularizarea, "separarea puterilor în cosmos" şi capitalismul, despre ultimul spunând că este "cel mai scandalos".

"Capitalismul nu este o soluţie pentru problema capitalului, ci a la problemele individului", a spus Patapievici. "Persoana umană este o fântână a spontaneităţii, iar cultura este un mod de captare a libertăţii şi spontaneităţii individului", a completat autorul. Cât priveşte societatea, Patapievici a arătat că "omul este erodat tocmai de societatea pe care a creat-o (…) acesta urmând să creeze tot altele".

La finalul evenimentului, autorii au răspuns la întrebările celor prezenţi şi au acordat autografe. Cărţile prezentate fac parte din cele mai recente apariţii ale autorilor, fiind publicate de editura Humanitas, şi pot fi găsite în librării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON