URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2024, 08:01

Goana după PET-uri: Flacoanele au ajuns la mare căutare printre oamenii străzii, aducând profituri și de sute de lei pe zi 

Goana după PET-uri: Flacoanele au ajuns la mare căutare printre oamenii străzii, aducând profituri și de sute de lei pe zi  ÎNCĂRCAȚI. De cele mai multe ori, „colectorii” au cu ei saci de mari dimensiuni, în care păstrează „în siguranță” fiecare ambalaj. Apoi, duc sacii la centrele de reciclat amenajate de marile magazine, unde voucherele primite le schimbă în bani. Alții preferă magazinele de cartiere care returnează garanția cash, fără niciun tichet intermediar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aruncate până acum în șanțuri ori pe lângă coșurile de gunoi, flacoanele, dozele și sticlele au ajuns la mare căutare. 

Implementarea sistemului de garanție-returnare (SGR) a ambalajelor îi determină pe unii bihoreni să scotocească prin tomberoane după PET-urile care le pot aduce bani, unii recunoscând că afacerea este cât se poate de bănoasă. 

Doar cu „bulină”

Garanția de 50 de bani, pe care deja orădenii o plătesc tot mai des când cumpără băuturi ambalate în PET-uri, doze sau sticle, se recuperează din orice magazin, dar nu toți cumpărătorii din Oradea mai fac acest drum. Unii preferă să arunce ambalajele la gunoi, însă acolo nu rămân pentru mult timp.

De câteva săptămâni, pe străzile din Oradea sunt tot mai mulți oameni care cară saci cu PET-uri. De obicei, sunt oameni ai străzii sau de etnie romă, care scotocesc în pubele sau coșurile stradale, după PET-uri, doze sau sticle pentru care pot obține bani din magazine. 

„Ei știu regulile foarte bine. Caută doar ambalajele cu «bulină», adică însemnele SGR, știu că trebuie să aibă inclusiv capacul, iar dacă este nevoie, le spală”, spune un angajat al firmei de salubritate RER Vest, care, lucrând la curățenia străzilor din oraș, a observat sporirea fenomenului în ultima lună. 

Avantaje și dezavantaje

Afacerea prosperă, pentru că mulți orădeni aruncă la gunoi PET-uri nestrivite, numai bune pentru colectarea garanției. Cum prind un țarc de gunoaie deschis, țiganii intră și scotocesc după flacoane. Paradoxal, ei contribuie astfel și la colectarea separată a deșeurilor, pentru că încă sunt destui orădeni care aruncă flacoane în containerele negre, dedicate resturilor reziduale, pe care „colectorii” le scot și le duc la reciclat.

„Din păcate, chiar dacă o parte din ambalaje se întorc în economia circulară, de multe ori în timpul căutării acestor deșeuri sunt amestecate fracțiile din pubele. Pentru limitarea acestei practici, le recomandăm cetățenilor să returneze ambalajele cu garanție, nu să le arunce”, spune Laura Dărăban (foto), purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

O altă problemă este că unii „scotocitori” sparg sacii galbeni lăsați în stradă de orădeni, ceea ce face ca mizeriile să se împrăștie ușor.

Unde-s mulți, garanția crește!

Cât de bănoasă este afacerea o mărturisesc chiar cei implicați. O femeie care verifică zilnic coșurile stradale din centrul Oradiei adună toate flacoanele aruncate de trecători, majoritatea cu un volum de 0,5 litri. „O fost când am făcut și 650 de lei din flacoane”, se mândrește ea cu cea mai profitabilă zi, de când are noua „îndeletnicire”. Un simplu calcul matematic arată că femeia a returnat la magazin 1.300 de ambalaje, strânse, ce-i drept, în 2-3 zile. 

În zilele mai răcoroase, afacerea nu este la fel de profitabilă, dar femeia știe că vara este aproape, orădenii și turiștii vor bea tot mai multe lichide când se plimbă pe afară, așa că va avea șanse tot mai mari să facă bani din mai nimic.

Unii romi chiar s-au organizat pe echipe. Vin din satele Bihorului, câte 4-5 într-o mașină, iar singurul care nu cotrobăie prin gunoaie este șoferul - el are sarcina să-i plimbe prin oraș și să țină PET-urile în siguranță, în portbagaj, iar apoi să le ducă la un magazin. La finalul zilei, după ce scad costurile cu combustibilul, împart banii, iar în ziua următoare, dacă au chef, o iau de la capăt. Dacă nu, data viitoare, când rămân fără bani...


SUPĂRAREA COMERCIANȚILOR
Reguli noi, bătăi de cap în plus

Colectorii de PET-uri sunt o bătaie de cap și pentru comercianți. „Vine câte unul cu sute de flacoane și nu am dreptul să-l refuz, că datoria mea este să-i dau garanția. Noi preluăm manual, așa că ținem clienții la coadă”, zice proprietarul unui magazin de cartier. Din grabă, vânzătoarele mai preiau și ambalaje fără „bulină”, în paguba patronului.

Și mai mult îl enervează, însă, regulile noi ale sistemului. Recent, compania Returo l-a notificat că trebuie să țină lunar evidența ambalajelor primite de la cumpărători, în funcție de volum, ceea ce până acum comercianților nu li s-a cerut. „Trebuie să raportez distinct ce e mai mic de 1 litru, între 1 litru și 2, între 2 și 3 litri, separat pentru flacoane și sticle. Este strigător la cer, ar trebui să angajez un om doar pentru asta, să numere zilnic ambalajele! Plus că deja am trei saci plini, cu sigiliul lor, cu PET-uri pe care nu le-am numărat pe categorii. Ar trebui să-i sparg și să cumpăr saci noi? Mă tem că dacă nu fac așa, nu voi primi banii pentru garanția pe care eu deja am plătit-o”, se plânge vânzătorul. Nimic nu e simplu, nici măcar un sistem care părea să fie de tipul win-win...


Ce părere aveți despre cum funcționează sistemul de garanție-returnare?

Nu înțeleg de ce anumite branduri nu sunt acceptate la unele aparate. Am pățit cu Mirinda, Pepsi la Lidl, și nu mă plimb cu ele prin oraș.
Anonim

Garanția ar trebui să se dea doar celor care au plătit-o, adică au cumpărat ambalajele, nu și țiganilor care le adună din tomberoane.
Simona Modog

Ar fi mai bine să nu ne mai complicăm cu aceste PET-uri. Le dăm acum valoare, dar persoanele vârstnice nu știu cum trebuie să procedeze.
Maria Lukacs

Sunt prea puține locuri unde poți returna ambalajele și de cele mai multe ori acolo aparatele sunt pline, așa că de fapt nu poți returna.
Daniela Crăciun

Uneori aparatul nu citește codul, pentru că trebuie curățat cititorul, așa că se blochează. La fel, când nu are spațiu de depozitare. 
Dorina Pospai

Sistemul are nevoie de îmbunătățiri, în special de mai multe locații unde să predăm ambalajele. Sunt puține și se umplu repede.
Csaba Szabó

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@unu
Sgr e un manevra à la Roumanie. Cum descrii tu era in Canada. Pentru sticle reciclate corect iti dadeau cate un odorizant auto, un degivrant micut. Cheatii utile si ieftine, dar care iti prindeau bine. Menajerul il plateai bine dar nici nu faceai, maxim o pubela pe luna. Gunoi plateam vreo 28cad in medie, biodegradabil punei in cutii de compost primite gratuit. Saci, pubele, gratuit. Dar faceau bani buni din pet si mai ales sticle, doze erau putine ca nu prea beau din Aluminiu.
Postat 27 Aprilie 2024, 13:56 de poiu
Și un lucru nu s-a menționat
Mizeria care o lasă în punctele de reciclare. Nu le iau toate că nu au sigla. Sunt care chiar dacă au sigla sunt respinse de aparat, și le lasă acolo. Am văzut acum vreo două săptămâni o mizerie în unu din hipermarketurile de pe Borșului, de în țarcurile dintre blocuri de tomberoane era mai curat. Nu încăpeau ce nu le lua aparatul în acele tomberoane, și au lăsat sacii pe acolo, și pe jos flacoane, sticle doze... Ce-i drept, singura dată când am găsit așa ceva. Dar arăta deplorabil. La cine am arătat filmarea nu le venea a crede.
Postat 27 Aprilie 2024, 06:10 de Vio_427
@poiu
decat SGR as prefera chiar reciclabilul sa fie ridicat pe GRATIS, si ca sa acopere costul cu soferul, motorina si colectarea de la cetateni, sa coste gunoiul menajer DUBLU. Sunt si alte modalitati care ar putea fi aplicate in judetele cu performanta administrativa. Federalizare!
Postat 26 Aprilie 2024, 18:49 de unu
@Sandu2100
Asia, Orientul si Africa polueaza oceanele, da. Daca ar fi doar lacurile lor, ar fi problema lor, dar cand din rau ajunge in ocean, ajunge la oricine si la toti. La noi insa, odata ce primaria ofera colectare separata ca la Bihor, eu as prefera sa nu avem SGR, dar ca "Mărire de la vie" sa plateasca amenda cate 10 lei ptr fiecare PET aruncat la menajer sau pe strada. SGR e o solutie nationala a unei probleme care in Bihor si Harghita incepea sa se rezolve. Totul din cauza ca celelalte 48 de judete nu sunt in stare sa aiba un sistem de management al deseurilor la fel de performant ca in aceste 2 judete. "Clujul cel maret" nici macar groapa de gunoi ecologica, avizata nu avea pana ieri. Din pacate da lucru suplimentar celor care chiar reciclau, din cauza celor fie si doar 5-10% din oameni care le arunca nepasatori.
Postat 26 Aprilie 2024, 18:47 de unu
Florea
Tu nu ai inteles esenta mesajului meu. Daca apa la oet se scumpea cu 50 de bani, nu o mai cumpara lumea? Lumea "recicleaza" ca simt ca primesc bani nu ca asa sunt invatati. In tari precum cele enumerate de tine merge cum spui tu si cum se incearca la noi. In alte tari NU platesti ridicarea reciclabilelor, ci chiar primesti un bonus marunt pentru selectarea colectiva. Compania de ridicari le valorifica fara sa te taxeze SI pe tine. De ce pana nu a fost garantia asta nu se reciclau ci se aruncau? Pentru ca ii durea si ii doare in continuare undeva. Eu cand am facut ordine in garaj si am mers sa duc la remat fiare vechi. Am dus 2 sau 3 doze in aparat si nu am luat tichetul, repede a sarit un om, nu sa imi spuna ca l-as fi uitat ci sa il bage in buzunar, l-a filmat dash-cam. Si nu. Nu era un om al strazii ci unul cu o masina bunicica. Pe unde ma plimb oamenii recicleaza de.parca ar fi ceva nativ si natural, si asa ar trebui sa fie. In schimb in România se pune acuma taxa pe economia circulara, adica si reciclezi si le dai materie de prima mana pe care iti iau ceva bani, ei o valorifica si iti mai impun o taxa. Vezi asemanarea cu Camorra?
Postat 26 Aprilie 2024, 09:04 de poiu
unu
Taxa asta nu salvează râurile acum, o sa le salveze pt copiii tai, dar taxa asta se aplică doar in Europa, in SUA si Australia nu trebuie pt ca ei sunt invitați de zeci de ani cu salvarea planetei. Problema e Asia si Africa si Rusia ( Rusia care nu e un continent dar se intinde ). Noi reciclam si e greu sa o pui pe Mărire de la vie sa recicleze, dar se poate.
Postat 26 Aprilie 2024, 00:42 de Sandu2100
cand e vorba de 5-6milioane x0.5lei/zi,din care revin doar 70-80%,e o suma bunicica!castigatorii sunt .... Guvernul
Garantia e o taxa care merge la stat. O taxa pe care firmele sunt obligate fortat sa o colecteze pe gratis, fara comision. O taxa pe care ti-o recuperezi daca stai la coada la 2 tonomate in tot judetul.. Sa salvezi raurile, poti si daca arunci Pet-ul la gunoi la reciclabile, dar Guvernul prefera bani la buget, si daca doar 75% returneaza din 5,5 milioane, atunci inseamna ca guvernul mai ia 700.000 RON pe zi de pe cetateni. Presupunand ca toti cetatenii sunt vinovati de ce e in cris. Chiar si cei care le colecteaza selectiv cu RER. Totul din cauza ca doar Bihorul si Hargita e harnic si are un sistem de management al deseurilor, in timp ce la Cluj si Bucuresti impreuna cu Teleorman si Vaslui, nu stie administratia locala ce e reciclarea.
Postat 25 Aprilie 2024, 23:20 de unu
Florea
Garanția ți se da ție daca mergi tu cu ea la tonomat, daca tu o arunci la coșul de gunoi nu ți se dă. E cazul sa te apuci de business in loc sa comentezi aiurea-n tramvai, cat mai repede ca deja e concurență mare.
Postat 25 Aprilie 2024, 22:27 de Sandu2100
Ptr "pulime"
ce mu intelegeti voi cei ca sandu,DL poiu,rivieera,e ca toate aceste ambalaje daca va uitati pe bonul de casa din cei 50 de bani se plateste TVA,dar mai mult ,daca acel ambalaj nu ajunge sa fie returnat,se considera pierdere in statiatica fiscala a firmei,deci firmele isi vor dori sa nu se returneze ambalajele!ATENTIE! poate ca nu e despre reciclare ,ci despre a manipula niste sume unde statul nu poate intervenii!si cand e vorba de 5-6milioane x0.5lei/zi,din care revin doar 70-80%,e o suma bunicica!castigatorii sunt corporatiile,coca cola,pepsi...cu cat e mai mare fluxul cu atat e si sansa ca cineva sa arunce la gunoi acel ambalaj,si sa nu ajunga inapoi in sistem ci sa fie trecut ca si pierdere in registrul fiscal!
Postat 25 Aprilie 2024, 21:58 de florea
ptr Dl poiu
iar gandesti ingusti Dle poiu,in germenia,Danemarca,Suedia,Holanda acest sistem de retur functioneaza de peste 10 ,si acei indivizi pe care simona ai descrie ca tzigani,culeg de pe marginea drumurilor acele sticle aruncate de altii,care nu au vrut sa le returneze.!
Postat 25 Aprilie 2024, 21:45 de florea
bai simono e saptamana pastelui!
"Garanția ar trebui să se dea doar celor care au plătit-o, adică au cumpărat ambalajele, nu și țiganilor care le adună din tomberoane. Simona Modog"bai simono,cum judeci tu indivizii ,si ai cataloghezi ca tzigani?dar indivizii pe care tu ai cataloghezi "tzigani"ei nu au drept la viata?
Postat 25 Aprilie 2024, 21:37 de florea
Si RER ar trebui daca are minte sa faca lobby inpotriva SGR
Usi de tarcuri fortate/stricate, saci de pet sparti si resturile fara bulina imprastiate, gunoaie seprate de cetateni amestecate de amarasteni, mai mult de lucru si ptr RER. In plus, profit mai mic ca nu pot valorifica plasticul din fracția de reciclabil. Judetele sau localitatile cu colectare separata ar trebui sa poata fi scutite de SGR
Postat 25 Aprilie 2024, 14:38 de unu
Sistemul nu a fost chiar win-win. Lenin: “nu poti, te-ajutam, nu vrei, te fortam”
E un castig ptr stat, o taxa in plus la ministerul mediului. E un castig ptr Returo ca ia pe gratis plastic de calitatea 1 ptr reciclare. In schimb e o taxa ptr toti comercianții: care sunt obligati sa incjirieze pe gratis si fara acte spatiu ptr marfa returo, sa angajeze oameni sa o preia de la cetateni, sau sa stea sub frica amenzilor statului, care daca nu vrei te forteaza, dupa vorbele lui Lenin. Cu tupeu, toti comerciantii care nu vor de buna voie sa cedeze spatiu ptr aparatele de colectare ale returo si sa le factureze curentul electric, vazand o oportunitate de a atrage clienti in asta, ar trebui sa refuze cu tupeu colectarea, ca nu fac munca statului pe gratis. Daca jumatate din tara refuza, si nu colaboreaza, “unde-s multi, puterea creste”
Postat 25 Aprilie 2024, 14:24 de unu
vasi/adi13 aka AlexandraCiucle
Nu zice de rău de Boschetarii in articol, din contra arată că reciclarea merge spre bine. Tu cu creierul tău de u de ai înțeles ca zice de rău de boschi??
Postat 25 Aprilie 2024, 10:45 de Sandu2100
Lasa sa traiasca si ei
Si asta va roade, ca niste amarati vai de ei, fac si ei un ban de o paine. Ru a ajuns lumea in ziua de azi, daca vezi pe un boschetar ca face si el ceva sa puna de o paine. Bine ca aplaudati scumpirea gunoiului in fiecare luna si bine ca RERul se imbogateste pe spatele nostru
Postat 25 Aprilie 2024, 10:14 de AlexandraCiucle
Gândit cu dosul
Merg si eu umil cu 2 flacoane de 0.5 si ce sa vezi, nu am loc pentru ca merg altii cu sacii. S-a transformat reciclarea intr-o vanatoare de bonuri sgr. Ca pe aia cu sacii ii doare fix undeva de reciclare (pe marea majoritate, poate mai sunt 2 3 ca mine) ci ii doare la buzunar. Daca se scumpea oricum cu 50 de bani si fara retur, oare nu mai cumpărau? Zilnic de dimineata devreme si pana seara sunt cozi la aparate. Pai nu mai bine nu cumperi daca te dor aia 50 de bani decat sa stai la cozi? Dupa 35 de ani, inca le place sa stea la cozi. Si nu sa faca un bine, ci pentru bani de nimic, repet, pentru cine nu a reciclat si nu o face pe gratis, nu conteaza aia 50 de bani, face parte din educatie. Educatie lipsa, avand in vedere ca rer iti cere bani sa pui reciclabilele la ei pe care tot ei le valorifica. Napoletanii si sicilienii au ce invata de la noi.
Postat 25 Aprilie 2024, 08:33 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON