URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2013, 14:04

Fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, trimis în judecată. Procesul va fi la Cluj!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al DNA a anunţat, sâmbătă, trimiterea în judecată a fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, şi a afaceristului orădean Răzvan Andronache.

Acuzaţii în lanţ

Potrivit unui comunicat, Brîndaş este acuzat de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care a îndeplinit-o, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de favorizarea infractorului şi fals în declaraţii.

La rândul său, afaceristul Răzvan Mihai Andronache, fostul patron al localului Louis Cafe de pe strada Republicii, este acuzat de complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenit şi de complicitate la favorizarea infractorului.

Protejaţi pe camătă

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Oradea, lui Brîndaş i se impută că în perioada ianuarie - noiembrie 2011, având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, având ca activităţi achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, Gyorgy Monika, suma totală de 45.000 euro, pentru care a încasat dobânzi totale de 75.000 euro. Banii daţi cu împrumut i-a primit, la rândul său, de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracţiuni economice.

Documentul mai reţine şi că în schimbul cametei încasate periodic, fostul adjunct al şefului Poliţiei "a protejat activitatea infracţională a celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase ca firmele erau implicate în circuite evazioniste".

"Inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, în perioada aprilie - august 2013, inculpatul Brîndaş Ioan a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi efectuate percheziţii la domiciliul acestora", mai arată comunicatul.

Ca urmare, cei luaţi în vizor au distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

Şi-a avertizat "clienţii"

În perioada mai - octombrie 2013, prin intermediul unui afacerist orădean, Răzvan Andronache, Brîndaş a avertizat şi o altă grupare de evazionişti despre faptul că sunt în vizor în care era implicat iubitul Gabrielei de la Cheeky Girls, Szentgyorgyi Lajos, respectiv Ramona Brie şi Ciprian Bara, patroni ai unor firme de intermedieri imobiliare.

"Într-un alt context infracţional, în perioada mai - octombrie 2013, inculpatul Brîndaş Ioan a divulgat, prin intermediul inculpatului Andronache Răzvan Mihai, informaţii confidenţiale ce nu erau destinate publicităţii, din cadrul unei alte anchete penale, prin aceea că a informat persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice", mai arată DNA.

În urma informaţiilor "sifonate" de Brîndaş şi de colaboratorul său, infractorii au devenit mai precauţi, evitând să discute la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce i-ar fi putut incrimina.

Tot prin intermediul lui Andronache, Brîndaş şi-a avertizat protejaţii când vor fi efectuate percheziţii domiciliare şi chiar că există şansa ca percheziţiile să se lase cu reţineri şi arestări. Ca urmare, Ciprian Bara, persoana care a beneficiat de această informaţie a părăsit ţara.

A minţit în declaraţii

Comunicatul DNA mai arată şi că Brîndaş a omis în declaraţiile sale de avere din anii 2007, 2008, 2009 împrumutul în sumă de 60.000 euro pe care l-a contractat de la un om de afaceri, cadoul de 12.000 lei pe care l-a primit de la o altă persoană sau depunerea sumei totale de 45.000 euro în două conturi din Germania. Totodată, a menţionat, în mod fals, că a vândut, în 18 iulie 2007, un apartament în valoare de 56.000 euro.

"La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.G.A", arată DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
tepari
e mai rau de cat anainte de 90 abuzurile prieteniile cumetriile sant an floare ,oameni care trebe sa vegheze la linistea noastra ei se ambogatasc prin abuzuri si tepe .
Postat 24 Decembrie 2013, 16:03 de to
Oamenii legii!!!
Oamenii astia sunt cei care ar trebui sa protejeze oamenii cinstiti!Romania e un stat mafiot!
Postat 24 Decembrie 2013, 10:44 de Panda 22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON