URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2017, 20:05

Festin culinar românesc la Salonta: Peste 1500 de oameni s-au înghesuit la Festivalul Sarmalelor (FOTO / VIDEO)

Micuţa curte a Muzeului Ţăranului Român din Salonta, adică parcul Regina Maria, s-a dovedit neîncăpătoare pentru puhoiul de lume care a venit, duminică, la Festivalul Sarmalelor. Pe o porţiune de nici 700 de metri pătraţi şi în ciuda ploii, peste 1500 de persoane, ba chiar 1700, după aprecierile organizatorilor, au sosit să guste din cele 16.000 de sarmale pregătite pentru pofticioşi.

Evenimentul a început în jurul prânzului, când în parcul amenajat de fostul consilier judeţean Ioan Sala s-au strâns 10 echipe, reprezentante ale unor localităţi din zonă, care au început să gătească, pe ritmuri de muzică populară din Bihor. Muşteriii nu au întârziat să vină. Pe la ora 14.30, pe străzile din jurul parcului cu greu găseai loc de parcare.

Oamenii nu au fost descurajaţi nici de rafalele de ploaie. Ba dimpotrivă. S-au înghesuit şi mai tare sub umbrele, iar unii chiar au ignorat condiţiile meteo şi au filmat, din faţa scenei, artiştii care au venit să le cânte. Atmosfera a compensat până şi nemulţumirile unor vizitatori care s-au rătăcit pe străzile din Salonta, negăsind parcul Regina Maria din prima.

"De ce îl organizăm aici? Pentru că aici este vatra satului românesc. În 1928, Regina Maria a împroprietărit 64 de familii din depresiunea Beiuşului. Familiile aveau mulţi copii, câte 7-10, erau familii fără şcoală, dar au primit 5 holde de pământ de la Regina Maria. Ea este cea care a înfăptuit, de fapt, toate localităţile, de la Mihai Bravu şi până la Pecica, Livada, Salonta, Avram Iancu, Ghiorac, Boiu şamd. De ce aici? Pentru că aici am constituit polul românesc al oraşului Salonta. E Muzeul Ţăranului Român, şura românească şi bisericuţa din lemn. Sarmaua era mâncarea "de duminica" pentru că avea un pic de carne în ea. Şi cum lumea era săracă şi nu prea avea bani, era o mâncare mai domnească", a explicat Ioan Sala.

Festivalul a ajuns la a noua ediţie. Anul acesta au fost gătite 16.000 de sarmale, iar Sala are ambiţii mari. "În fiecare an încercăm să ne doborîm recordul. Anul trecut am avut 15.000, anul acesta 16.000, dintre care 10.000 de sarmale am gătit noi, organizatorii, şi 6000 de sarmale cele 10 echipe. Intenţionăm ca anul viitor să intrăm în Cartea Recordurilor", a mai spus Sala.

Sarmalele au fost împărţite gratuit. Toate echipele - din Mădăras, Ciumeguiu, Ghiorac, Avram Iancu, Tulca, Tinca, Salonta, Restaurantul Milenium sau Rezerviştii Militari - îmbiau salontanii să vină să guşte din ce au gătit, iar oamenii s-au conformat.

Cine a dorit a cumpărat, cu câte 5 lei, bilete de tombolă, dat fiind că evenimentul a avut şi scop caritabil. Toţi banii strânşi fiind donaţi unor copii grav bolnavi din zonă. Între altele, a fost licitat şi un echipament de fotbalist donat de Helmuth Duckadam, supranumit "Eroul de la Sevilla", cu semnăturile vedetelor de la FCSB.

Festivalul a fost organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, iar printre numeroşii artişti programaţi să cânte pe scena festivalului s-au numărat ansambluri folclorice din Tulca, Mădăras, Avram Iancu, Roşia sau Budureasa, dar şi Ansamblul Profesionist Crişana. Pentru seară a fost programat, între altele, şi un recital al lui Tinu Vereşezan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON