URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2017, 18:48

European Music Open: Solişti, coregrafi şi balerini celebri din Europa vor da spectacole, în iunie, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea, alături de tenorul orădean Alexandru Badea, organizează în luna iunie o nouă ediţie a Festivalului European Music Open, care va programa spectacole în basilica romano-catolică, precum şi la Teatrul Regina Maria.

În premieră în România vor veni solişti ai Volksoper Viena, iar în programul festivalului a fost inclusă şi o gală de balet ce poartă semnătura coregrafului Renato Zanella, fostul director al Ansamblului de Balet din Viena.

Festivalul verii

Detaliile celei de-a doua ediţii a festivalului au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă, de Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), tenorul Alexandru Badea, director artistic al evenimentului, Victoria Balint, director artistic al trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria şi de invitaţii Renato Zanella, coregraf, şi Andras Palerdi, solist de operă.

Festivalul cultural se bucură şi de sprijinul Episcopiei Romano-Catolice şi Muzeului Ţării Crişurilor.

Evenimentele se vor desfăşura în trei locaţii reprezentative din oraş (Teatrul Regina Maria, Muzeul Ţării Crişurilor, Basilica Romano-Catolică) timp de 5 zile, în perioada 7-11 iunie.

Legat de iniţierea acestui eveniment, Alexandru Badea, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că realizarea cu succes anul trecut a primei ediţii a festivalului European Music Open a demonstrat că orădenii doresc să participe la o întâlnire anuală a personalităţilor europene, iar festivalul a devenit unul foarte căutat.

Balet pe scena Teatrului

La fel ca anul trecut, această ediţie a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii. În premieră în România vor concerta solişti ai Volksoper Viena (una dintre cele mai mare opere din Viena).

De asemenea, Renato Zanella a menţionat că orădenii vor avea posibilitatea să participe la o gală de balet, creaţie proprie, intitulată "Bolero", care va fi prezentată în premieră în România, în timp ce Andras Palerdi a spus că Requiem-ul lui Verdi, spectacol la care vor participa solişti ai Operei de Stat din Viena şi Budapesta, va fi o piesă care îndeamnă artiştii şi publicul orădean la o rugăciune comună. În program mai sunt incluse o expoziţie de artă şi o gală de operetă.

Achiziţionarea biletelor se va putea face începând din a doua jumătate a lunii aprilie, la casieria Teatrului Regina Maria sau online de pe biletmaster.ro .

Zilele culturii

Programul Festivalului European Music Open – ediţia a II-a (7-11 iunie):

Miercuri, 7 iunie – Ingo Glass – Expoziţie Muzeul Ţării Crişurilor (prezentare Aurel Chiriac, directorul Muzeului).

Joi, 8 iunie – Verdi: Requiem – Basilica Romano-Catolică – ora 18:30. Solişti ai Operei de Stat din Viena şi ai Operei de Stat din Budapesta. Dirijor: Marius Burkert. Participă corul şi orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea.

Vineri, 9 Iunie – Gală de balet – Teatrul Regina Maria. Coregrafia: Renato Zanella. Participă balerini de la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta şi Opera Naţională Română Bucureşti.

Sâmbătă, 10 Iunie – Colocviu – Teatrul Regina Maria: "Un cvartet".  Participă: Călin Andrei Mihăilescu, Cătălin Ştefănescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Vieru.

Duminică, 11 Iunie – Gală de operetă – Teatrul Regina Maria, cu participarea extraordinară a soliştilor de la Volksoper Viena, dirijor: Marius Burkert - Opera din Graz. Participă corul şi orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Invitaţi de seamă

Între invitaţii de seamă ai ediţiei a doua a European Music Open se numără:

Ingo Glass - sculptor german născut la Timişoara este considerat unul dintre reprezentant de seamă al artei concrete şi avangardiste.

Robert Meyer - membru al Burgtheater din Viena, director general al Volksoper Viena – Austria. Unul dintre cei mai apreciaţi actori din spaţiul german. A jucat în numeroase producţii de teatru, film, operetă, musical.

Renato Zanella - balerin, coregraf, regizor de operă – Italia. Între anii 1995-2005 a fost directorul Ansamblului de Balet al Operei de Stat din Viena. Semnează coregrafia momentelor de balet din cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena. Între anii 2011-2015 a fost directorul artistic al Baletului Operei Naţionale din Grecia. Din iulie 2016 este coordonator artistic al ansamblului de balet al Operei Naţionale Române, Bucureşti.

Marius Burkert - dirijor – Opera Graz, Austria. Tânărul şi talentatul dirijor austriac a colaborat deja cu importante teatre din Europa cum ar fi: Teatrul de Stat Hanovra, Tiroler Landestheater, Volksoper Viena, Klagenfurt Theater şi altele. Din 2007 este prim-dirijor al Operei din Graz şi din 2004 prim-dirijor al unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de operetă din spaţiul german, Lehar Festival, Bad Ischl – Austria.

Alexandra Reinprecht - soprană – Austria. Cu o importantă carieră internaţională, Alexandra Reinprecht este una dintre cele mai apreciate soprane ale generaţiei sale. O prezenţă constantă în producţiile Operei de Stat din Viena, Volksoper Viena, Komische Oper Berlin, Opera din München, Opera Helsinki.

Andras Palerdi - bass – Budapesta, Ungaria. Solist al Operei de Stat din Budapesta, Andras Palerdi are o importantă carieră internaţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON