URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2014, 11:07

Escrocii care au înşelat sute de oameni la Exchange, condamnaţi cu blândeţe: Curtea de Apel le-a redus pedepsele la greu!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, în cazul celor opt opt escroci de la casele de schimb valutar Exchange - doi cetăţeni bulgari şi şase români - trimişi în judecată în august 2011 de procurorii DIICOT Oradea pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Este vorba despre administratorii şi angajaţii caselor de schimb valutar Exchange, acuzaţi că au înşelat  232 de persoane cu aproape 300.000 lei, determinându-le să îşi vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă.

Cazul, prezentat pe larg în trecut de BIHOREANUL, a fost anchetat de procurori şi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), care au stabilit că reprezentanţii firmei afişau panouri ce conţineau un volum mare de informaţii referitoare la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comisionul practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote, iar informaţia principală, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta, era afişată în partea dreaptă jos, cu corpuri mici de litere, greu vizibile.

În acest fel, clienţii erau înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat, deoarece, odată predată, valuta nu mai era returnată de către repezentanţii casei de schimb valutar.

Anul trecut, Tribunalul Bihor a dispus pedepse aspre pentru cei implicaţi în escrocherie. Cei doi cetăţeni bulgari, Todor Filipov Filev şi Pavel Dimitrov Nicolov, care erau "creierii" afacerii, au fost condamnaţi la câte 13 ani de închisoare, iar după executarea pedepsei urmau să fie expulzaţi din România.

Totodată, instanţa a decis ca administratorul firmei, Raluca Adina Pantea, să execute 11 ani de închisoare cu executare în penitenciar, la fel ca şi patru dintre casieriţe: Geanina Gabriela Pantea, care a încasat 5 ani de închisoare, Monica Gladis Iaroş şi Angela Oros, condamnate la câte 4 ani şi 6 luni de închisoare, respectiv Anita Dărăban, care a încasat 3 ani de închisoare. Mai ieftin a scăpat Corina Boicu, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe 5 ani.

Tribunalul Bihor a dispus, de asemenea, ca cei opt inculpaţi să plătească solidar paguba creată clienţilor, în sumă de 292.677 lei.

Sentinţa nu a fost, însă, definitivă, iar procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde, după un an de dezbateri, judecătorii au menţinut pedepsele cu închisoare doar pentru cei doi cetăţeni bulgari şi pentru administratorul firmei. Însă şi acestea au fost mult reduse.

Astfel, în loc de 13 ani de închisoare, Todor Filipov Filev şi Pavel Dimitrov Nicolov au de executat doar câte 4 ani, Curtea de Apel înlăturând şi dispoziţia Tribunalului privitoare la expulzarea lor după executarea pedepselor.

În cazul administratorului Raluca Adina Pantea, pedeapsa a fost redusă de la 11 ani la 3 ani de închisoare cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au scăpat de închisoare. Casieriţa Geanina Gabriela Pantea, condamnată iniţial la 5 ani după gratii, acum a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 8 ani.

La fel şi celelalte casieriţe - Monica Gladis Iaroş, Angela Oros respectiv Anita Dărăban - au primit acum câte 3 ani închisoare, pedepse suspendate sub supraveghere pe un termen de încercare de 6 ani (Iaroş) şi 7 ani (Oros) şi 5 ani (Dărăban).

În cazul Corinei Boicu, Curtea de Apel a menţinut pedeapsa iniţială, de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani.

Instanţa a constatat, totodată, că victimele escrocilor au renunţat la pretenţiile civile, motiv pentru care a înlăturat, dispoziţia Tribunalului potrivit căreia cei opt inculpaţi erau obligaţi să achite paguba creată clienţilor, în sumă de 292.677 lei.

Hotărârea Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Au luat mult, foarte mult!
Astia au pagubit pe romani cu 300.000 de lei si au luat cat nascase, care i-a pagubit pe romani cu miliarde de euro! Vezi doar tunul dat de nascase la priatizarea petromului pe care l-a dat de pomana. Pai nu-i pomana sa dai petromul cu retea de distributie, cu zacaminte, cu... pt. 670 de mil. de euro, cand ungurii n-au vandut mol-ul cu 22 de miliarde de eoro!!!??? Omv-ul a scos in noua ani peste 5miliarde de euro profit!!! Asa ca daca nascase a fost judecat corect, baietii cu exchange-ul nici nu trebuiau chemati in fata instantei! In fond fraierii sunt aceeasi care si-au dat banii la caritas, genul de prosti pe care-i iubesc escrocii!
Postat 05 Octombrie 2014, 14:20 de ionel
corupție
o fi plătit de restu de ani
Postat 03 Octombrie 2014, 22:46 de hans
Oameni de bine
ma bucur pentru voi, leprelor. mi-ati luat si mie cativa lei in plus mintinu-ma in fata! pacat ca si politia romana se misca lent, plangerile catre teparii astia erau de peste 10 ani si ei tronau bine merci in buricul targului [daca as fi rautacios, as spune ca mergeau mana`n`a mana cu niste capate iluminate de prin birourile administratiei]
Postat 03 Octombrie 2014, 15:18 de Garcea 2
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON