URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2015, 16:05

După contestaţii, încă 4 profesori au luat definitivatul. Unii dascăli au contestat examenul la Bucureşti

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a afişat notele finale la examenul de definitivare în învăţământ.

După soluţionarea celor 103 contestaţii depuse, încă patru profesori bihoreni au reuşit să ia note peste 8 şi, astfel, să promoveze examenul.

„Potrivit rezultatelor finale, în Bihor s-au înregistrat 23 de candidaţi cu note mai mici de 5 şi 44 de candidaţi cu note între 5-5.99, 58 de candidaţi au avut note cuprinse între 6 şi 6.99 şi 22 de candidaţi au avut note cuprinse între 7-7.99. Din totalul candidaţilor prezenţi, 134 au promovat examenul de definitivare în învăţământ, 106 candidaţi au avut note cuprinse între 8-8.99, iar 28 între 9-9.99”, se arată într-un comunicat al IŞJ Bihor.

Drept urmare, 47,68% dintre profesorii bihoreni au promovat definitivarea în învăţământ.

Subiect ambiguu

Pe de altă parte, unii profesorii bihoreni, la fel ca şi alţi colegi de-ai lor din ţară, au sesizat Ministerul Educaţiei, nemulţumiţi de baremul de corectare la Psihopedagogie, parte din examen susţinută de toţi candidaţii, indiferent de specializare. „După examen, am constatat împreună cu mai mulţi colegi că există neconcordanţe între subiectul examenului „Procesul de învăţământ” şi baremul de corectare. Conform conspectului publicat pe site-ul de pregătire al definitivatului şi cării „Pedagogie” de Constantin Cucos, procesul de învăţământ se referă la toate activităţile desfăşurate în incinta instituţiei de învăţământ. În schimb, baremul de corectare prevedea că trebuiau dezbătute patru teme diferite: învăţare, predare, evaluare şi procesul de învăţământ”, s-a plâns BIHOREANULUI o profesoară care a picat examenul de definitivare. Potrivit ei, pentru acest subiect candidaţii au avut în bibliografie 18 teme distincte, iar dacă Ministerul ar fi vrut ca ei să le dezbată în examen pe toate cele patru din barem, trebuiau notate toate şi în cerinţă.

„Am pierdut 30 de puncte pentru că baremul nu este corect, pur şi simplu”, spune profesoara. Nemulţumită, a sesizat şi Ministerul Educaţiei şi a cerut ajutorul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, dar deocamdată fără vreun răspuns.

De altfel, la nivel naţional FSLI a ridicat aceeaşi problemă chiar în ziua examenului de definitivare, arătând că toţi candidaţii au fost induşi în eroare. „Este nedrept să ne batem joc de tinerii, şi aşa puţini, cu vocaţie pentru învăţămţânt. Este inadmisibil ca la un astfel de examen să fie făcute greşeli la modul de notare”, a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Ministerul Educaţiei a răspuns sec acestei sesizări, spunând că nu există neconcordanţe între subiect şi baremul de corectare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON