URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2017, 13:14

Deputatul-avocat Cupşa: Hotărârea CEDO nu înseamnă să deschidem porţile puşcăriilor, ci să îmbunătăţim condiţiile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul Ioan Cupşa, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor din partea PNL, consideră decizia-pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului privind condiţiile din închisorile româneşti drept “înţeleaptă, echilibrată”, deoarece obligă statul “la un plan de măsuri, nu să ia măsuri pe care să le şi implementeze în termen de 6 luni”, pentru a rezolva problemele legate de executarea pedepselor privative de libertate. “Nu există nicio măsură pecuniară, nicio sancţiune împotriva României”, a subliniat Cupşa într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi.

“Penitenciarul nu este pension de domnişoare”

Potrivit deputatului liberal, decizia-pilot a CEDO “ne îndeamnă să îmbrăţişăm sistemul de probaţiune”, adică statul să aplice măsuri alternative de executare a pedepselor cu închisoarea şi să simplifice procedurile de acces la eliberarea condiţionată.

Subliniind că “penitenciarul nu este un pension de domnişoare”, Cupşa a afirmat că rolul pedepselor penale trebuie să fie “prevenţia, în sensul ca pe viitor fenomenul infracţional să scadă, ceea ce înseamnă ca o persoană condamnată să nu recidiveze, iar ceilalţi membri ai societăţii să nu săvârşească fapte penale ştiind că pot fi pedepsite”. Dar, zice deputatul, prevenţia nu poate fi reală fără educaţie, iar reeducarea nu este posibilă în mod real în condiţiile din penitenciarele româneşti.

Pentru îmbunătăţirea acestora, a amintit deputatul liberal, PNL a propus în urmă cu trei luni suplimentarea fondurilor alocate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, pentru ameliorarea hranei, pentru salubrizarea, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de detenţie, dar şi pentru întărirea sistemului de probaţiune, care supraveghează persoanele condamnate penal, însă fără privare de libertate.

“În 2012, aveam 28.000 de persoane încarcerate şi 42.000 în probaţiune, în prezent avem 27.000 persoane încarcerate şi 56.000 în probaţiune. Trebuie mărit numărul consilierilor de probaţiune, care au câte 500 de dosare în supraveghere, în loc de 50-60”, a spus Cupşa.

Alternative la puşcărie

De asemenea, deputatul a arătat că încă de la începutul anului, cu patru luni înaintea deciziei CEDO, parlamentarii PNL au propus un set de măsuri ca alternativă la executarea pedepselor privative de libertate de către persoanele condamnate pentru infracţiuni minore, fără pericol social, adică nu pentru corupţie şi nu pentru fapte comise cu violenţă.

Între acestea se află posibilitatea executării pedepselor la domiciliu (pentru fapte pedepsite cu maximum 3 ani de închisoare în prezent, cu excepţia celor cu violenţă şi de corupţie), a executării fracţionate a pedepselor cu închisoarea (în sensul ca de lunea până vinerea condamnatul să muncească, iar sâmbăta şi duminica să stea în centre de detenţie), posibilitatea executării pedepselor prin prestarea muncii de folosul comunităţii sau o combinaţie între aceste măsuri.

“Vom vedea cum reacţionează majoritatea PSD-ALDE la propunerile noastre”, a spus Cupşa.

Fără îngăduinţă cu hoţii

Pe de altă parte, deputatul PNL a afirmat că decizia-pilot a CEDO “nu înseamnă nici pe departe că trebuie să deschidem porţile închisorilor, nu trebuie să fim îngăduitori cu hoţii”, aşa cum sugerează majoritatea parlamentară, dornică să graţieze inclusiv persoane condamnate ori să închidă anchete pentru fapte de corupţie sau chiar să modifice Codul Penal pentru dezincriminarea acestor fapte.

Întrebat dacă se aşteaptă că PSD-ALDE-UDMR să îşi continue demersurile în acest scop şi dacă Guvernul se va supune hotărârii-pilot a CEDO, Cupşa a afirmat că în opinia sa acest lucru se va întâmpla, dar totuşi nu până la capăt şi în mod efectiv. “Planul de măsuri este obligatoriu. Eu nu cred că sunt inconştienţi cei care conduc ţara. Vor face acest plan, dar nu cred că va fi unul potrivit şi că va fi respectat, pentru că respectarea planului presupune alocări de fonduri, iar dezmăţul bugetar nu le mai permite alte alocări”, a opinat deputatul PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON