URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2015, 15:25

Consiliul Judeţean: Comisia condusă de Alexandru Kiss a aprobat juristul care să-i apere interesele împotriva UDMR-istului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Comisia Juridică a dat aviz favorabil". Cu aceste cuvinte rostite marţi la reuniunea Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Alexandru Kiss a anunţat acordul colegilor săi din această comisie, pe care o şi conduce, referitor la "însuşirea Dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor nr. 891/08.10.2015 privind mandatarea unui consilier juridic din cadrul Serviciului Juridic – Contencios să reprezinte Judeţul Bihor – Consiliul Judeţean Bihor în calitate de parte vătămată, în dosarul nr. 2022/111/2015 aflat pe rolul Tribunalului Bihor".

Altfel spus, Kiss, ca preşedinte al Comisiei Juridice, a anunţat plenul CJ că această comisie aprobă decizia lui Cornel Popa de a numi un jurist care să reprezinte instituţia în procesul intentat de DNA atât împotriva fostului preşedinte din anii 2004-2008, cât şi a omului de afaceri Beniamin Rus, care l-ar fi şpăguit pe Kiss pentru a obţine, între altele, condiţii favorabile la cumpărarea terenurilor fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi Calea Armatei Române, unde grupul Selina urma să construiască două cvartale de blocuri.

În acelaşi dosar sunt judecaţi şi alţi oameni de afaceri care l-ar fi "cumpărat" pe Kiss, şi anume Gheorghe Ioan Roatiş, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo, aceştia doi din urmă cetăţeni unguri, reprezentanţi ai firmei Keviep, interesată în construirea haldei ecologice de deşeuri a Oradiei în aceeaşi perioadă, 2004-2008, dar şi în furnizarea de cărbune la suprapreţ pentru CET-ul din Oradea, tot în perioada 2004-2008.

La fel ca proprietarul Selina, Kiss – reţinut iniţial pentru 24 ore – a fost trimis în judecată sub control judiciar şi nu are dreptul de a părăsi ţara. El este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro, după ce ar fi intervenit ca firmele Keviep, Selina şi Martex să beneficieze de contracte publice cu Consiliul Judeţean, dar şi cu Primăria Oradea, ale căror bugete ar fi fost păgubite cu peste 6 milioane euro.

În dosar a fost cercetat şi omul de afaceri Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, dar faptele reţinute în sarcina acestuia s-au clasat odată cu decesul magnatului, survenit anul trecut. DNA a pus sechestru atât pe averile lui Kiss şi Rus, cât şi pe cea a lui Roatiş, una dintre persoanele prin care liderul UDMR ar fi primit şpăgile.

În acest proces, Consiliul Judeţean Bihor este parte vătămată, pentru a recupera un prejudiciu 7.877.623 lei, reprezentând contravaloarea terenului pe care Selina nu a construit apartamente, aşa cum s-a angajat când a cumpărat suprafeţele fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi Calea Armatei Române.

De remarcat că, totuşi, la reuniunea de marţi a CJ, Kiss s-a limitat doar să anunţe avizul favorabil al comisiei juridice pentru aprobarea dispoziţiei preşedintelui CJ Cornel Popa, fără a şi vota Hotărârea, ceea ce înseamnă că nu s-a pus în situaţia de incompatibilitate în care s-ar afla oricare ales care şi-ar exprima poziţia în legătură cu o problemă supusă dezbaterii şi care îl priveşte în mod direct.

Citiţi pe această temă şi articolele

Adio, Sanyi! După 15 ani în fruntea judeţului, baronul Alexandru Kiss e scos pe tuşă doar cu cătuşele

Interceptări în dosarul Kiss: Cum încerca Rozalia Biro să îi vâre lui Bolojan Keviep-ul pe gât

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON