URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2011, 15:38

CAO şi "Apele Române" au semnat un protocol pentru "sănătatea" apei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Companiei de Apă Oradea (CAO) şi cei ai Administraţiei Naţionale "Apele Române" prin Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (ABA Crişuri ) au semnat luni, la sediul CAO, un protocol de colaborare cu valabilitate în perioada 7 martie - 31 decembrie 2011. Protocolul prevede implicarea partenerilor în campania "Apă pentru viaţă" care are ca scop informarea populaţiei asupra factorilor de poluare a apelor, conştientizarea riscurilor pe care le presupune o apă poluată, inducerea unui comportament adecvat faţă de apă şi implicarea în acţiuni de ecologizare a apei.

Baraje de pet-uri

Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri, a declarat că anul viitor protocolul va fi extins inclusiv la nivelul Hidroelectrica. "Hidroelectrica, la fel ca noi, gestionează cantităţi enorme de apă în zonele de munte şi are sute de tone de pet-uri care se adună în baraje. Este şi interesul lor ca zona să fie curată", a declarat directorul.

Pasztor Sandor a declarat că singurul motiv pentru care cursul Crişului Repede pe raza municipiului Oradea este relativ curat se datorează faptului că mizeriile se opresc în amonte. "Crişul Repede arată bine pe teritoriul municipiului Oradea pentru că toate pet-urile se opresc la baraje, dar dacă ne uităm pe Crişul Negru e plin de ele. La fiecare viitură ne cheamă colegii din Ungaria să ne arate ce mizerii aduce apa", a spus Pasztor.

"Povestea picăturii de apă"

Acţiunile din cadrul campaniei "Apă pentru viaţă" vor viza cel mai tânăr segment de populaţie. "Vom informa în primul rând copiii cu privire la importanţa unei ape curate, pentru că ei sunt viitorul şi pentru că prin informarea lor vom avea implicit efect asupra famiilor", a spus Aniko Kuntz, directorul economic al CAO.

Partenerii în proiect vor organiza în perioada 9 - 17 martie un concurs de pictură intitulat "Apă pentru localitatea mea" în care vor fi implicaţi 575 de copiii de la şcolile generale din localităţile Nojorid, Girişul de Criş, Tărian, Sântandrei, Oşorhei şi Sânmatin din Zona Metropolitană Oradea. Elevii vor viziona filmul "Povestea picăturii de apă" şi vor primi pe fiecare clasă un poster pe care vor realiza lucrări de pictură, versuri şi altele legate de importanţa apei.

Concurs de creaţie

Concomitent, în municipiul Oradea va fi lansat un concurs de creaţie dedicat preşcolarilor şi elevilor din clasele I - IV de la grădiniţele 19, 25 şi 29, respectiv de la şcolilele nr. 11, "Octavian Goga", "Dacia" şi Liceul Teologic Greco - Catolic.

Lucrările copiilor vor fi colectate până pe 17 martie urmând să fie premiate pe 22 martie de "Ziua Mondială a Apei" în cadrul unei expoziţii organizate în Sala Mare a Primăriei. Lucrările cele mai bune vor fi premiate cu cadouri, cupe şi diplome, iar toţi copiii implicaţi în acţiune vor fi răsplătiţi cu cadouri personalizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON