URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2009, 09:51

"Aş fi fericit dacă m-ar schimba cineva din funcţie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este unul dintre cei mai cunoscuţi medici din Oradea. Chipul său apare la mai toate ştirile despre accidente, pentru că e primul sosit la faţa locului. Cu toate acestea, are reputaţia unei modestii rare.

Abia după câţiva ani de meserie şi-a cumpărat prima maşină, un Trabant la mâna a doua, şi continuă să locuiască împreună cu soţia şi cu fetiţa lor într-un banal apartament ANL, la bloc. Doctorul Hadrian Borcea a salvat de la moarte sute de oameni şi spune că va face asta cât or să-l ţină puterile.

Şi tatăl dvs., Liviu Borcea, a fost doctor, dar în istorie. Cum de aţi urmat medicina?

Nu doar tata, ci şi mama şi sora mea sunt profesoare de istorie. Nu ştiu care a fost momentul de cotitură. Am trecut prin mai multe faze şi am ales medicina aproape fără să-mi amintesc când şi de ce.

Dar de ce tocmai medicina de urgenţă, unde nici nu curge, nici nu pică?

În anii '90, când se puneau bazele SMURD, eram student. Am participat la un curs de paramedici la Târgu Mureş şi mi-a plăcut. În facultate am fost un pic debusolat, dar după absolvire am lucrat un an voluntar la SMURD şi asta m-a convins.

Colaboraţi de mult cu Raed Arafat. Ce aţi învăţat de la el? L-aţi contrazis vreodată?

Primul meu curs de paramedic a fost organizat de Raed Arafat. Felul lui de a vedea lucrurile m-a făcut să particip la multe altele şi l-am putut cunoaşte mai bine. Am profitat de pe urma ideilor sale, dar de contrazis o facem frecvent. Nu e obligatoriu să avem aceleaşi păreri.

"Nu am coşmaruri"

Cum a fost când pentru prima oară sub ochii dvs. a murit un om?

În viaţă sunt momente pe care le uiţi şi momente pe care nu le uiţi. Acestea sunt cele pe care nu le uiţi şi care cu timpul te împovărează. Noi totdeauna vedem durerea în forma extremă. La noi pacienţii nu vin aranjaţi, parfumaţi, ci ajung în cel mai groaznic moment. Toate accidentele sunt şocante. Am văzut trupuri sfârtecate, cu creieri împrăştiaţi, însă la fel de şocant e un trup fără nicio leziune, dar tot fără viaţă.

Cum vă protejaţi de traume, aveţi coşmaruri?

Autoprotecţia are baze fiziologice. Când mergem la intervenţii, organismul pompează adrenalină şi ne face să gândim mai repede, să acţionăm mai rapid. O altă fază are loc când dai filmul înapoi, iar apoi urmează încercarea de a "şterge" amintirea. Dar nu întotdeauna funcţionează. În alte ţări, un psiholog încearcă să-i facă pe urgentişti să elimine tot ce au acumulat negativ. Cât despre coşmaruri, eu nu prea dorm, aşa că nu apuc să visez. Iar dacă visez, nu-mi aduc aminte.

Aveţi o fiică de 13 ani. Văzând atâtea accidente cu copii, cum o protejaţi?

Inevitabil îţi pui problema că şi cei dragi ţie sunt expuşi riscurilor. Vrem să-i protejăm, dar fiecare îşi are viaţa lui. Ce e în sufletul meu e una, ceea ce are nevoie fiica sau soţia mea este altceva. Soţia şofează mai mult decât mine, fetiţa face sport, se caţără, îi place muntele. Nu vreau s-o închid într-un glob de sticlă, dar mi-ar plăcea să ştiu că tot ce face, face într-un cadru organizat, care o expune cât mai puţin.

Care sunt calităţile unui bun medic de urgenţă?

Să aibă cunoştinţe vaste, pentru că în medicina de urgenţă se întrepătrund multe domenii. Să aibă abilităţi care să-i permită să ajute omul în toate ipostazele. Pe lângă asta ar mai fi starea bună de sănătate, dinamismul şi capacitatea de adaptare. Adevăratul urgentist nu va ieşi niciodată la o intervenţie cu umbrelă.

Ce înseamnă 24 de ore în viaţa unui medic SMURD?

Înseamnă întâlnirea oră de oră cu omul în suferinţă. Nu e uşor, deseori duce la abandonuri. Înseamnă nesomn sau somn pe furate, pe un colţ de fotoliu.

O colegă de la SMURD, Monica Cordoş, a murit în misiune, într-un elicopter prăbuşit. Dvs. vă temeţi de moarte?

Pentru un medic de urgenţă nu există nimic mai groaznic decât moartea unui coleg. Totuşi, niciodată nu m-am gândit dacă mi-e frică, deşi ştiu că mă expun de fiecare dată. Oricând poate da un bezmetic peste noi când gonim cu 140 km/h. Dar nu cred că vreunul dintre noi se gândeşte la riscuri. Un coleg din Iaşi s-a prăbuşit cu elicopterul şi zboară în continuare. E o altă calitate a medicului de urgenţă, să-şi asume riscul.

Ce părere aveţi de şoferii care nu se dau la o parte la auzul sirenelor?

Oamenii înţeleg de ce le folosim. Problema e aglomeraţia în trafic, care ne îngreunează deplasarea. De aceea căutăm căile cele mai bune de rezolvare, de pildă să nu avem un singur echipaj într-o anumită zonă.

"Ne trebuie un elicopter"

Cum s-a încheiat "războiul" cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cu care părea că vă bateţi pe intervenţii?

Lumea n-a înţeles ce s-a întâmplat şi ce li s-a reproşat persoanelor implicate. Sunt convins de asta, de aceea nici nu vreau să dezbatem acest subiect. Aici e vorba de mentalitatea salvatorului şi de mentalitatea celui aflat în suferinţă. Dacă acestea două nu concordă, dacă suferinţa e într-o parte şi mentalitatea salvatorului în alta, nu există coerenţă. Dar sunt împotriva folosirii cuvântului "război", pentru că SMURD nu s-a implicat în acest schimb de, să zicem, opinii, legat de cine trebuie să intervină şi la ce cazuri.

Sub conducerea dvs. s-a realizat o Unitate de Primire a Urgenţelor modernă la Spitalul Judeţean. V-a fost greu să convingeţi Ministerul Sănătăţii?

Procedura a fost un pic invers. Ministerul a iniţiat un program de dotare pentru UPU la nivel naţional. Bihorul a fost selectat în acest program, iar noi n-am făcut altceva decât să-i convingem că avem nevoie de mai mult decât ne era alocat iniţial. Practic, în loc să primim degetul care ni s-a întins, am luat toată mâna. Dar nu e meritul doar al şefului, ci al întregii echipe.

Ce reacţie aţi avut când se vorbea despre schimbarea dvs. de la şefia UPU?

Interesant a fost că au avut alţii reacţii, şi asta m-a surprins. Eu n-am reacţionat în niciun fel, m-a amuzat. Acum, dacă vine cineva şi mă schimbă, aş fi fericit, pentru că aş avea mai mult timp liber.

La Sântion s-a înfiinţat primul centru de instruire pentru cadrele medicale în medicina de urgenţă. Cum decurge proiectul şi ce beneficii va avea?

Proiectul a început anul trecut şi sperăm ca în prima jumătate a lunii decembrie să inaugurăm sediul. Pregătirea oamenilor, în condiţiile în care dotarea a fost deja făcută, e foarte importantă.

Cum decurge proiectul derulat cu vecinii din Hajdu-Bihar pentru ambulanţa aeriană? Ar avea rost aceasta sau până la achiziţionarea unui elicopter sunt alte priorităţi de rezolvat?

SMURD nu participă la acest proiect, care este al Ambulanţei. Eu am fost implicat, dar pentru consiliere. Pot să dau sfaturi, care pot fi acceptate sau nu. Nu ştiu în ce stadiu e proiectul, însă un elicopter ar fi absolut necesar, pentru că orice victimă, orice pacient, ar ajunge mai repede la spital.

Pro-Bolojan

Deşi tatăl dvs. a fost membru marcant al PDL, în campanie l-aţi susţinut pe Ilie Bolojan. Regretaţi, aveţi ceva să-i imputaţi?

Apartenenţa politică a tatălui meu e una, neapartenenţa mea politică e alta. Eu nu fac partipriuri pentru niciun partid, eu susţin oameni. L-am susţinut pe domnul Bolojan pentru că am crezut în ideile dumnealui. Ce a realizat, în ce măsură a depins de domnia sa şi cât nu, mă depăşeşte să spun. Dar în continuare îi stau la dispoziţie dacă va avea nevoie de consiliere în specializarea mea.

Găsiţi în tinerii de acum motivaţia şi ambiţia pe care le aveaţi dvs. la început?

Sunt mulţi studenţi care ni s-au alăturat. De pildă, la conferinţa naţională desfăşurată în Felix pe tema medicinei de urgenţă, unii nu s-au dus pe-acasă cu zilele. Au făcut voluntariat, fără să fie răsplătiţi. Acest lucru vine din suflet.

Cum suportă familia faptul că v-aţi "însurat" cu SMURD?

Am noroc şi cu soţia, şi cu fiica mea, care e deja la vârsta la care poate să-mi înţeleagă meseria. Soţia, tot medic, mă susţine. Cel ce suferă sunt eu, pentru că aş vrea să stau mai mult timp cu ele.







CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Rittli Ladislau
- Nu l-am cunoscut niciodată foarte bine
Raed Arafat
- Personalitatea lui e personalitatea medicinei de urgenţă din România
Tiberiu Bondar
- Totdeauna l-am crezut prieten, dar au fost momente când n-am mai fost foarte sigur de asta
Florian Bodog
- Un domn care-şi caută drumul şi e dispus să colaboreze

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON