URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2017, 16:43

Avrigeanu despre "dramoleta ieftină" de la CJ Bihor: Pásztor ar putea da salariile, dar n-are "cojones"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a ieşit, joi, în premieră într-o conferinţă de presă pentru a da explicaţii pe marginea crizei din Consiliul Judeţean, spunând că liderii instituţiei "joacă într-o dramoletă ieftină" şi dau vina pe opoziţie pentru propriile "bâlbâieli".

De asemenea, Avrigeanu a susţinut că există soluţii pentru acordarea salariilor angajaţilor, printr-o Dispoziţie a Preşedintelui CJ, pe care, ulterior, consilierii o validează prin vot. "Pentru asta trebuie să ai cojones, să ai sânge şi curaj. Domnul Pasztor nu are", a spus liderul PNL.

"Vinovaţii de serviciu"

În conferinţa de presă de la sediul PNL Bihor, Ionel Avrigeanu a prezentat punctul de vedere al opoziţiei pe marginea mai multor subiecte fierbinţi din ultimele zile, afirmând că liberalii sunt "vinovaţii de serviciu" fiindcă, de fapt, puterea formată din UDMR, PSD şi ALDE este cea care creează blocaje.

Acesta a spus că, în contextul în care majoritatea din CJ Bihor nu are două treimi din voturi, reprezentanţii acesteia sunt cei care trebuie să găsească modalităţi concrete de a colabora cu opoziţia, şi nu doar să mimeze acest lucru. Altfel spus, să-i convingă pe consilierii PNL să le acorde sprijinul.

"Când îţi asumi conducerea judeţului Bihor, trebuie să te asiguri că poţi să faci asta. A veni în fiecare şedinţă şi a spune că opoziţia e rea, că opoziţia te obstrucţionează, e cea mai jalnică metodă de a-ţi ascunde eşecurile", a spus Avrigeanu.

Avrigeanu: Vrem colaborare

Liderul PNL a spus că lipseşte o ofertă serioasă de colaborare din partea liderilor UDMR, PSD şi ALDE. "Noi, PNL-iştii, aşteptăm din partea executivului o discuţie serioasă pe proiectele judeţului Bihor, o colaborare în interesul judeţului, dar nu de genul "v-am informat, asta înseamnă că v-am consultat". Dorim o colaborare foarte clară pe bugetul CJ, pe investiţii, pe modul de alocare a fondurilor şi pe strategia de dezvoltare", a spus Avrigeanu.

Atât el cât şi deputatul PNL Gavrilă Ghilea, prezent la conferinţă, au afirmat că PNL nu-şi doreşte alegeri anticipate, ci găsirea unor soluţii viabile de colaborare între forţele din CJ Bihor. "Sunt circa 20 de judeţe în România în care majoritatea nu are două treimi, inclusiv cu conduceri PNL. Peste tot s-au găsit modalităţi concrete, clare, pe baza unor înţelegeri, de a colabora. Nu s-a ajuns la dizolvare", a afirmat Avrigeanu..

În schimb, în Bihor nu se doreşte acest lucru, a susţinut liderul PNL: "Avem un judeţ cu o conducere - nu vreau să-i spun autistă - dar care, din lipsă de idei, a ales cea mai ieftină variantă, aceea de a nu ajunge la o înţelegere cu opoziţia. Noi nu ne-am băgat peste proiectele lor, dar am cerut să fim ascultaţi când se împart anumite cote pentru primari, căci nu la ei ajung banii, ci la cetăţenii bihoreni de acolo".

"Ouă" sau demisie

În ceea ce priveşte subiectul "fierbinte" al ultimelor zile la Consiliul Judeţean Bihor - şi anume posibilitatea ca angajaţii instituţiei şi ai celor subordonate să rămână fără salariile aferente lunii septembrie fiindcă aleşii PNL nu s-au prezentat pentru a vota noile grile de salarizare -, Avrigeanu a susţinut că banii se pot acorda şi "există bază legală" în acest sens.

"Soluţia este Dispoziţia Preşedintelui. Dispoziţia este o chestiune tranzitorie, până apare o hotărâre de Consiliu Judeţean şi o validează. Şi se poate face, dar pentru asta trebuie să ai cojones, să ai sânge şi curaj. Domnul Pásztor nu are. Nu ştiu, se teme că nu-i va fi validată? Noi o să o validăm", a susţinut Avrigeanu.

Liderul grupului PNL a fost completat de deputatul Ghilea, care a sugerat că, în cazul în care nu poate rezolva problema salariilor, Pásztor ar putea demisiona: "Dacă nu o poate face, poate demisiona şi rezolvăm noi apoi acea problemă".

Amintim că, citând din legile speciale, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor a informat, miercuri, că salariile de bază ale angajaţilor nu pot fi stabilite prin Dispoziţie a Preşedintelui CJ, ci doar prin hotărâri luate de consilierii judeţeni.

Conducere cu "bâlbâieli"

Tot pe tema salariilor, Ionel Avrigeanu a susţinut că situaţia ar fi fost cauzată de fapt de "bâlbâielile" conducerii CJ. "Pe ordinea de zi a şedinţei din data de 29 august au fost proiectele privind salariile angajaţilor, care s-au aprobat în comisii. Însă, în şedinţă, domnul preşedinte le-a retras din motive pe care nu ni le-a comunicat nici astăzi", a afirmat liberalul, lăsând să se înţeleagă că noile salarii ar fi putut fi aprobate încă de atunci.

De altfel, acesta a subliniat că doar CJ Bihor a rămas în urmă la acest capitol. "Este singura unitate administrativă din judeţul Bihor care nu are aprobate în luna octombrie salariile angajaţilor conform indicaţiilor din Legea Salarizării Unice. Consiliul Judeţean s-a bâlbâit cu această hotărâre, iar astăzi ne acuză pe noi, opoziţia, că angajaţii nu-şi iau angajaţii salariile", a spus Avrigeanu.

"Angajaţii ştiu cine e vinovat"

Liderul PNL Bihor a comentat şi faptul că, miercuri după amiaza, în sala de şedinţe au fost prezenţi şi câţiva angajaţi ai CJ, unii cunoscuţi drept membri ai UDMR şi PSD, care au protestat ridicând hârtii cu mesajul sarcastic "Mulţumim PNL!". "Se pare că cei care erau cu acele hârtii sunt cei cărora le cresc salariile foarte mult, veniţi pe o anumită filieră în CJ Bihor", a spus acesta.

Însă, Avrigeanu spune că, deşi s-a dorit "un fel de grevă spontană" în instituţie, aceasta nu a avut succes. "Mobilizarea prin birourile CJ de a ieşi la un fel de grevă spontană în şedinţă nu a avut succes. Angajaţii care ştiu administraţie publică ştiu cine este principalul vinovat şi cine are responsabilitatea legală de a rezolva problemele salariale ale instituţiei. Nu opoziţia", a declarat liderul PNL.

"Din păcate cei trei lideri ai CJ Bihor joacă într-o dramoletă ieftină. Ne-au acuzat de mai bine de un an că blocăm proiectele judeţului, că nu pot depune proiectele europene. Toate proiectele pe care şi-au dorit să le depună, le-au depus. Nu există niciun proiect blocat", a mai spus acesta.

Nu prea coerenţi

În ceea ce priveşte determinarea PNL de a nu-l valida pe Adrian Szatmari, şeful grupului CJ nu a avut explicaţii prea coerente. Acesta a spus că liberalii n-au vrut să-l valideze până când instanţa nu dă un verdict în cazul Anei Maria Tiron, care a contestat faptul că a fost înlocuită de la masa consilierilor.

În acest context, Avrigeanu a spus că liberalii nu "înţeleg graba" validării acestuia şi tocmai de aceea nu s-au prezentat la şedinţele extraordinare şi de îndată convocate în ultimele zile. Totuşi, liderul PNL a recunoscut că un motiv a fost şi faptul că nu toţi cei 17 consilieri se aflau în Oradea miercuri, iar liberalii s-au temut că, având din nou majoritate, şefii CJ vor introduce "şi alte proiecte pe ordinea de zi". "Nu mai putem avea încredere în conducerea CJ", a spus Avrigeanu.

Totuşi, potrivit liderului PNL, consilierii partidului se vor prezenta la următoarea şedinţă ordinară şi vor exprima un vot de validare sau invalidare pe mandatul PSD-istului Szatmari. De ce schimbarea de atitudine înaintea unui verdict al instanţei în cazul Anei Maria Tiron? "Pentru că vedem că se tot insistă…", a fost răspunsul.

PNL-iştii votează "normal"

Întrebaţi despre unele zvonuri că PNL vrea, de fapt, să amâne exprimarea unui vot privind validarea sau invalidarea lui Adrian Szatmari fiindcă există temeri că unul din consilierii partidului ar putea vota "pentru", liderii PNL au negat vehement. "Cine a spus aşa ceva? Noi ne bazăm pe toţi consilierii noştri că vor vota aşa cum este normal!", a reacţionat Gavrilă Ghilea, iritat de întrebare.

În acest context, Avrigeanu a declarat că Ioan Mang a acuzat PNL de "mizerii". "Am fost acuzaţi pe nedrept că dorim să mituim, să cumpărăm voturi, fără cea mai mică dovadă. Noi n-am ripostat la o astfel de mizerie. Nu poţi acuza pe cineva de fapte penale fără să ai cea mai mică dovadă", a spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
OBSESIILE MELE
Nu mă bag ( dar cum aș putea? ) în familiile altora! Dar la modul general EU nu aș putea duce o astfel de viață....Cum să ma uit în ochii bunicului descendentului meu? Cum? Poate cineva să explice?
Postat 06 Octombrie 2017, 22:55 de TDS
Avrigeanu si cojones ...
... vaca si chilotii !?!
Postat 06 Octombrie 2017, 20:43 de WinDos
EU NU AȘ PUTEA TRĂI AȘA!
Măi ființă " rațională ", măcar de dragul ființei COMUNE din familiile reunite ABTINE-TE! Dă-o dreaq'! Ce va zice peste 20 ani? Sau e doar de fațadă? Eu unul nu aș putea trăi in așa atmosferă! OK, nu confundăm familia cu altceva! Totuși...Nu reușeși? Dă-ți DEMISIA! Tot am auzit de oarece funcție promisă...
Postat 05 Octombrie 2017, 22:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON