URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2016, 17:44

Autorităţile medicale dau asigurări: În spitalele din Bihor nu există niciun bolnav cu gripă porcină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decesul unei femei din Salonta, consemnat sâmbătă la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea pe fondul îmbolnăvirii cu gripă porcină, a dat naştere unui zvon conform căruia în Bihor ar mai exista încă două persoane afectate de virusul N1H1.

„În Bihor mai sunt alţi doi oameni care au fost infectaţi cu virusul gripei porcine. E vorba de un băieţel de cinci ani şi de un bărbat de 48 de ani. Cei doi nu sunt din Salonta şi nici nu se cunosc cu femeia decedată din aceeaşi cauză”, a informat - fără a cita vreo sursă, nici măcar confidenţială - site-ul unui jurnal bihorean, alimentând în acest fel temerile populaţiei că în judeţ gripa porcină ar bântui ca o molimă.

Atâta doar că informaţia este cu totul nereală, după cum afirmă autorităţile medicale. „Am văzut şi noi ştirea şi ne-a contrariat, pentru că dacă ar fi existat măcar un asemenea caz ar fi trebuit să fim primii care ştiam. Chiar şi aşa, am mai făcut o verificare, iar concluzia este că nici nu s-a pus problema să existe un al doilea pacient cu gripă porcină”, a declarat marţi, pentru BIHOREANUL,  directorul medical al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, dr. Florin Maghiar.

Aceleaşi asigurări le dă şi şefa Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă. „Toate informaţiile oficiale arată că nu mai există niciun alt caz de gripă porcină în Bihor. Dacă ar fi existat, era obligatoriu să ni se raporteze, dar nu ne-a raportat nimeni existenţa altor cazuri cu excepţia celui al pacientei din Salonta care a decedat, şi nici nu credem că poate exista vreun caz fără să fie raportat la DSP”, a declarat dr. Rahotă.

Chiar şi în lipsa unor indicii privind eventuale focare de gripă porcină, medicii fac, ca totdeauna, recomandarea ca populaţia să respecte regulile de igienă, pentru a evita eventualele îmbolnăviri, iar la apariţia unor simptome comune cu boala provocată de virusul N1H1 (ca de pildă febră şi probleme respiratorii) să se prezinte, pur şi simplu, la un consult de specialitate.

Amintim că sâmbătă, în Spitalul Municipal din Oradea a decedat o femeie de 48 de ani din Salonta în cazul căreia diagnosticul de gripă porcină a fost confirmat prin analize de laborator. Iniţial, aceasta a fost internată la spitalul din Salonta cu suspiciuni de insuficienţă respiratorie, iar agravarea stării ei şi faptul că nu a răspuns la tratamentele clasice cu antibiotice a necesitat transportarea de urgenţă, cu o ambulanţă SMURD, la Spitalul Judeţean din Oradea. De aici, pacienta a fost mutată la Municipal, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa, ea murind din cauza insuficienţei multiple a organelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON