URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2016, 16:14

Au venit să-şi vadă ţara. 50 de români din Republica Moldova au descoperit comorile Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 50 de basarabeni au fost, sâmbătă, oaspeţii oraşului de pe Crişul Repede, în cadrul unui proiect turistic de promovare a frumuseţilor României în rândul românilor din Republica Moldova.

Proiectul este susţinut de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, organizaţie ce reuneşte mai multe ONG-uri din cele două ţări şi din diaspora şi care promovează principiile şi valorile comune ale românilor de pe cele două părţi ale Prutului.

Deplasarea la Oradea a presupus o zi şi jumătate de şedere, cu vizitarea principalelor obiective turistice din oraş şi din apropierea lui: Piaţa Unirii, Cetatea Oradiei, Sinagoga Zion, Casa Darvas - La Roche, Mănăstirea Sfintei Cruci etc., respectiv Băile Felix şi 1 Mai.

Impresiile au fost pozitive, liniştea, spaţiile publice aerisite şi "arhitectura occidentală" a centrului istoric făcând deliciul excursioniştilor. Pe parcursul întregii zile, aceştia au fost îndrumaţi de ghizi şi specialişti, informaţiile primite fiind de ordin istoric, demografic, economic ş.a.

Din Oradea, vizitatorii au pornit spre Cheile Bicazului şi Lacul Roşu, oaspeţii plecând mai bogaţi în cunoştinţe şi încărcaţi cu bună-dispoziţie.

Programul turistic prin care aceştia au ajuns în Oradea se numeşte "Cunoaşte-ţi Ţara" şi a avut faza pilot anul trecut. În cadrul primei etape, 5.200 de români basarabeni au beneficiat de excursii în oraşele din România, în scopul vizitării obiectivelor turistice şi cunoaşterii dimensiunilor social-economice ale acestora.

Având costuri minimale sau zero pentru participanţi, proiectul îi vizează pe acei cetăţeni moldoveni cu posibilităţi materiale scăzute, obiectivul final fiind schimbarea percepţiei, de multe ori negative, asupra României, respectiv crearea de legături spirituale cu românii de aici.

Conform cifrelor avansate de Acţiunea 2012, 79% din populaţia Republicii Moldova nu a călătorit niciodată în România. Astfel, pentru anul acesta, ţinta Platformei este de a aduce în vizită în România 100.000 de basarabeni, cu precădere din mediul rural.

În acest an, au fost organizate deplasări la Bucureşti, în Bucovina, la Braşov, Constanţa, iar cea de la Oradea a fost făcută via Cluj-Napoca. În general, cazarea se face în cămine studenţeşti, iar masa este asigurată prin sponsorizări. Sutele de kilometri au rostul creării unei percepţii pozitive despre România, în contrapartidă cu apropierea de Rusia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON