URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2019, 20:58

Am rămas fără Digi TV Oradea

Am rămas fără Digi TV Oradea foto Facebook / Bogdan Băcilă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că există localitate cu mai mult de 40.000 de locuitori care să nu aibă măcar două-trei posturi de televiziune. De obicei, unul e al primarului, altul e al viceprimarului care a fost primar în vechea legislatură și al treilea îi aparține baronului local.

Fenomenul este foarte răspândit mai ales dincolo de Carpați. Oradea era o excepție, zic eu, fericită. Dacă în localități minuscule caizii locali își dau la gioale prin intermediul propriilor posturi de televiziune, la Digi Oradea chiar s-a făcut meserie.

Încă din zorii democrației, Oradea a produs numeroși oameni de televiziune și posturi suficient de importante ca să rămână în memoria colectivă. De la TVO-ul lui Nicolae Moranciu, trecând prin TVS-ul lui Alexandru Kiss, orădenii au avut la ce se uita. A venit PRO TV-ul, care a fost o adevărată bombă mediatică, apoi Antena 1, și iată, Digi, care a reușit să adune, pe lângă oamenii cu experiența altor televiziuni, şi tineri cu o viziune nouă.

I-am apreciat pe colegii de la Digi pentru entuziasmul și nonșalanța cu care-și făceau meseria. Nu aveau presiunea încadrării în buget, nu-i interesa reclama locală sau națională. Trăiau protejați de un trust uriaș cu resurse ce păreau nelimitate. Ei nu știau însă că, odată ce ai intrat într-o instituție mamut, lucrurile se schimbă greu iar părerile tale contează prea puțin, asta pentru că trebuie să respecți rețeta venită de la București.

Oamenii au fost pur și simplu pulverizați printr-un simplu comunicat. Știu ce e în sufletul lor pentru că și echipa de la BIHOREANUL a trecut prin așa ceva. Un e-mail de două rânduri de la conducerea din București prin care ni se mulțumea pentru activitate și prin care eram înștiințați că de a doua zi eram puși pe liber.

Dacă dau timpul înapoi, îmi dau seama că meseria asta de jurnalist este printre cele mai nesigure din lume. Am prins multe publicații pornite en fanfare, care după numai un an sau poate mai puțin au eșuat. Și dacă rezultatul era previzibil în perioada în care patroni erau căruțași (nu glumesc!), vânzători de cafea sau fabricanți de alcool, credeam că lucrurile se vor potoli odată cu intrarea profesioniștilor în domeniu. Nu a fost să fie. Până și carismaticul Adrian Sârbu a dus afacerea de râpă, într-o țară în care parcă dinadins legile sunt făcute pentru ca presa să fie la cheremul puterii.

Cunosc bine trupa de la Digi pentru că am colaborat ani de zile cu ei. Chiar sunt niște copii faini. Le spuneam, mai în glumă, mai în serios, că eu sunt singurul de la Digi Oradea care nu pot fi dat afară de patroni pentru că nu sunt angajatul lor.

Acum e foarte greu să-ți mai găsești de lucru în presă. E un domeniu în continuă schimbare. Dar ar fi păcat ca profesioniștii de la Digi să se risipească, la fel cum pentru Oradea ar fi o catastrofă ca locul lăsat liber de Digi să fie ocupat de posturi de partid folosite pentru distrugerea adversarilor. Din păcate, acest risc e real și nu văd la ora actuală cum s-ar putea imagina o construcție care să ne ferească de asemenea derapaje.

La câte cicatrici am din lupta asta, la câte eșecuri și victorii efemere am repurtat, pot să-i asigur pe colegii de la Digi că vor supraviețui și vor ajunge din nou să-și facă meseria. Dar sunt la fel de sigur că astfel de accidente de parcurs, cu închideri de televiziuni și ziare, vor mai avea loc. Că așa-i în mass-media, ca-n viață...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Aveau continut?
Eu, sincer nu prea ma uit la TV, dar si cand ma uitam, rasfoiam prin grila de programe si de fiecare data cand ajungeam la Digi Oradea nu aveau continut propriu, tot timpul preluau de la Digi 24. TTV macar mai aveau emisiuni de-ale lor, chiar daca preluau mult de la postul mama. Mai tineti minte Dubluclick? :)
Postat 29 Martie 2019, 13:55 de lnagy
Lasă, nu plânge Bihorelule ...
... că poate renaște TTV, care o să te invite să bați câmpii despre cum se ascunde clanul Micula prin tenchiul județului, ca să ascundă armele, dogurile și banii de presa independentă !?!
Postat 28 Martie 2019, 10:34 de CrisDumi
Pa digi
Pa digi, pa Rareș Bogdan. Într-adevăr, pierderi grele pentru “presa de calitate”. Ca noroc, nu-s pierderi pentru telespectatori.
Postat 28 Martie 2019, 00:49 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON