URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2010, 08:00

Alegeri în Moldova: UE sau Rusia?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 2,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot ai Republicii Moldova se prezintă duminică la urne, pentru a decide traiectoria politică a ţării: spre Uniunea Europeană sau spre Rusia.

Pentru a treia oara în aproape doi ani, moldovenii sunt chemaţi voteze pentru a stabili noua configuraţie a Parlamentului, astfel încât să poată fi ales un preşedinte al Republicii. După scrutinul de duminică, politicienii pro-europeni speră la o rezolvare a impasului politic prin care trece ţara.

Alegerile au fost convocate prin decret prezidenţial, de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Scrutinul de duminică este necesar după ce un referendum, la care s-a propus schimbarea Constituţiei pentru ca preşedintele să fie ales direct de către cetăţeni, a eşuat în septembrie din cauza prezenţei slabe la vot.

39 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova: 20 de formaţiuni politice şi 19 candidaţi independenţi care îşi dispută cele 101 locuri din Legislativul de la Chişinău.

Campanie dură

Campania electorală din Republica Moldova a fost catalogată de partidele politice ca fiind dură, corectă, dar nu lipsită de atacuri şi acuzaţii. Această campanie nu a menajat pe nimeni. "Nu e uşor să vezi că un partener de-al tău te atacă permanent. Nu suntem supăraţi şi vom fi în continuare deschişi să colaborăm chiar şi cu acei parteneri care ne-au atacat în această campanie", a declarat Vlad Filat, preşedinte PLDM.

Tot despre atacuri au vorbit şi liberalii, care susţin chiar că unele partide au oferit cadouri electorale. "Noi, Partidul Liberal, n-am atacat pe nimeni, nici cu săpun n-am umblat, nici cu orezul, nici cu macaroanele, nici cu găinile, nici cu cocoşii, nici cu răţile, cu nimic", a spus Mihai Ghimpu, preşedinte PL.

Comuniştii au reclamat nereguli în timpul campaniei pentru aceste alegeri parlamentare şi au anunţat că vor superviza îndeaproape numărătoarea voturilor pentru a semnala orice fraudă electorală. "Vom deţine informaţia operativă pe parcursul nopţii de totalizare a rezultatelor care sunt. Deci rezultatele alegerilor parlamentare anticipate pe ţară inclusiv pe fiecare raion aparte", a declarat Grigore Petrenco, candidat PCRM.

... cu răpiri 

Campania electorală, care s-a încheiat vineri, nu a fost ocolită de incidente. Cel mai controversat moment a fost răpirea fostului director al Serviciului de Informare şi Securitate, candidat pe lista Partidului Comunist, Artur Reşetnicov.

De asemenea, cotidianul Izvestia scria joi că Bucureştiul se amestecă fără nici un fel de scrupule în procesul electoral din Republica Moldova, fiindu-i teamă de înfrângerea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi de revenirea comuniştilor la putere. Cotidianul rus susţine că, în cazul victoriei comuniştilor, opoziţia proromână intenţionează să iniţieze mişcări de stradă cu vărsare de sânge, declanşând represalii la adresa comuniştilor şi adepţilor lor din rândul populaţiei rusofone.

În condiţiile unui asemenea scenariu, puterea liberal-democrată ar putea proclama starea excepţională în republică şi ar ceare ajutor ţărilor vecine, în vederea restabilirii ordinii constituţionale. Baza juridică pentru aceasta a fost deja creată, sublinia Izvestia, menţionând un acord semnat cu Jandarmeria română.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON