URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2017, 18:00

Aeroportul Oradea va lua un împrumut de 6,7 milioane lei pentru noul terminal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aeroportul Internaţional Oradea urmează să se împrumute cu o sumă considerabilă, 6,7 milioane lei, pentru a putea amenaja un al doilea terminal de pasageri.

Legislaţia europeană privind ajutoarele de stat obligă Aeroportul să asigure 25% din suma necesară ridicării şi dotării noului terminal, aceasta fiind de 22 milioane lei. Guvernul a alocat 8 milioane lei în bugetul pe 2017 pentru această investiţie.

Terminal pe împrumut

Consilierii judeţeni vor fi chemaţi, marţi, să aprobe garantarea de către CJ Bihor unei linii de finanţare de tip revolving în valoare de 6,7 milioane lei pentru finanţarea proiectului "Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea".

Aeroportul trebuie să se împrumute deoarece nu are un buget suficient pentru a asigura co-finanţarea impusă de legislaţia europeană pentru ridicarea terminalului.

"Regulamentul UE 2017/1084 al Comisiei Europene din 14 iunie 2017 (…) în ceea ce priveşte ajutoarele pentru infrastructurile portuare şi aeroportuare prevede că intensitatea maximă a ajutorului de stat să nu depăşească 75% din costurile eligibile. Rezultă o diferenţă de 25% din costurile eligibile care trebuie asigurată de Aeroportul Oradea", se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Practic, Aeroportul trebuie să-şi plătească partea pentru a nu putea fi acuzat de alte aeroporturi că a fost favorizat de Guvernul României.

"Întrucât Judeţul Bihor nu poate subvenţiona această diferenţă de finanţare, Aeroportul Oradea în calitate de autoritate contractantă trebuie să acopere 25% din costurile eligibile. Din veniturile proprii, Aeroportul Oradea nu poate asigura această diferenţă, se impune contractarea unui credit bancar care poate fi garantat prin veniturile proprii ale judeţului Bihor", se mai precizează în document.

Investiţie de 22 milioane lei

Creditul va fi luat pe o perioadă de 15 ani din care primii 3 ani perioadă de graţie, cu trageri şi rambursări multiple, respectiv 12 ani de rambursare a soldului creditului existent la finalul perioadei de tragere. Perioada de tragere din credit este de 1 an.

"Se pregăteşte începerea lucrărilor la noul terminal. Se iau măsurători. Decontările le vom face pe parcursul lucrărilor, 75% din ajutorul de stat şi 25% din linia de credit, pentru a nu putea fi contestaţi de nimeni", a spus luni, într-o conferinţă de presă, directorul Aeroportului Internaţional Oradea, Gheorghe Paşc.

Contractul pentru ridicarea celui de-al doilea terminal s-a semnat, la finalul lunii iulie, între Aeroport şi asocierea de firme care a câştigat licitaţia, UTI Grup SA şi Eldiclau SRL, suma alocată investiţiei fiind de 22 milioane lei. Din aceşti bani, pentru 2017, Guvernul a alocat 8 milioane lei, iar Aeroportul va plusa cu partea lui de 25%.

Urmează să se construiască o clădire cu suprafaţa de 2.925 mp, capabilă să găzduiască aproximativ 600 de pasageri în acelaşi timp. Contractul presupune şi amenajarea terminalului vechi, care va prelua doar pasagerii care se vor îmbarca pentru cursele internaţionale.

Constructorul va amenaja şi o parcare nouă, cu 128 locuri pentru autoturisme, 3 locuri autocare, 6 locuri staţionare autobuze, 5 locuri parcare autoturisme persoane cu mobilitate redusă şi 14 locuri pentru taximetre. 

În altă ordine de idei, directorul Gheorghe Paşc a precizat că zborurile regulate deschise de companii anul acesta de pe Aeroportul Oradea vor fi operate şi anul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON