URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2015, 12:49

1,4 milioane lei. Primăria a obţinut finanţare europeană pentru documentaţia terminalului intermodal din Episcopia Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spaţii de producţie sunt, Oradea are nevoie de un centru logistic. Primarul Ilie Bolojan a semnat joi la Bucureşti contracul de finanţare pentru documentaţia tehnico-economică a viitorului terminal intermodal din zona gării Episcopia Bihor. Costurile documentaţiei se ridică la circa 1,4 milioane lei din care 1,2 milioane lei din fonduri europene, 185.000 lei alocări de la bugetul de stat iar diferenţa prin contribuţia bugetului local.

Proiectul vizează eficientizarea traficului de marfă, decongestionarea traficului rutier şi reducerea poluării în municipiu în paralel cu creşterea veniturilor la bugetul local şi crearea de noi locuri de muncă.

"Din cele 9 proiecte eligibile ale municipiilor din ţară care au depus cereri de finanţare pentru realizarea de terminale intermodale, adică Bucureşti, Timişoara, Oradea, Turda, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Bacău, Suceava, doar Oradea a reuşit semnarea acestui contract", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Investiţie de 10 milioane euro...

Documentaţia tehnico-economică va sta la baza unui proiect cu finanţare europeană care vizează investiţii de 10 milioane euro în realizarea a trei linii de căi ferate cu platforme betonate de încărcare şi descărcare mărfuri, locuri de parcare pentru TIR-uri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru firme.

Terminalul intermodal va avea ieşire atât la linia ferată cât şi la Drumul European 60 şi va putea deservi platforma industrială a Oradiei, dar şi parcul industrial din Borş şi alţi beneficiari.

"Pe termen scurt, acest proiect va genera locuri de muncă în construcţii şi va canaliza în Oradea o sumă mare de bani. Pe termen mediu şi lung, proiectul va avea impact social prin numărul de locuri de muncă nou create în servicii. De asemenea, foarte important este impactul asupra mediului, prin eficientizarea fluxului de mărfuri şi direcţionarea unui volum mai mare de mărfuri pe calea ferată", a declarat managerul de proiect Delia Ungur.

Investiţia efectivă în terminalul intermodal va fi finanţată prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare pentru perioada 2014 – 2020 adoptat deja de Comisia Europeană. Acesta va avea la dispoziţie linii de finanţare în valoare de 9,5 miliarde euro pentru proiecte din domenii precum mediu, energie şi transporturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@tc N-ai inteles nimic...
Nu te mai impauna atata cu nea ilie! E singurul care a castigat, dar e si singurul care cam da banii inapoi pt. ca nu termina proiectele la timp, ba mai plateste si penalitati. Din pacate platim noi, prostii, el si gasca lui doar incaseaza. Acum ai inteles ?
Postat 15 Noiembrie 2015, 10:29 de pinonel
cred ca asta spune tot...
pt. toti frustratii psd, latraii alde si alti specialisti in sifonarea banilor, va rog sa mai cititi asta: "Din cele 9 proiecte eligibile ale municipiilor din ţară care au depus cereri de finanţare pentru realizarea de terminale intermodale, adică Bucureşti, Timişoara, Oradea, Turda, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Bacău, Suceava, doar Oradea a reuşit semnarea acestui contract", a declarat primarul Ilie Bolojan. .. cu alte cuvinte - sper sa mai candideze pt. un mandat!!!
Postat 14 Noiembrie 2015, 06:06 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON