URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2012, 09:12

"Luth, compagnon...", premieră de muzică şi poezie după operele poetesei franceze Louise Labé

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria în colaborare cu Fundaţia Rock Filarmonica organizează un spectacol inedit care îmbină teatrul, muzica, poezia şi dansul. "Luth, compagnon..." va avea loc miercuri, 21 martie, de Ziua Internaţională a Poeziei, de la ora 20, la Sala Arcadia.

Spectacolul va conţine în cea mai mare parte sonete ale poetesei franceze din perioada renascentistă Louise Labé. "Pe Louise Labe o consider prima feministă franceză, ea a trăit în anii 1500, într-o lume a bărbaţilor. Provenea dintr-o familie foarte bogată, a scris şi a concurat cu marile spirite franceze şi a biruit", a spus Florian Chelu Madeva, luni, într-o conferinţă de presă. De altfel, Florian Chelu este cel care a compus, pe parcursul mai multor ani, muzica pentru sonetele poetesei.

Pe baza acestora, Emil Sauciuc a realizat un scenariu pentru premiera "Luth, compagnon". "Am imaginat această acţiune printr-o vizită imaginară a Louisei Labé într-un spaţiu autohton, într-un cenaclu literar. Poetesa, jucată de Alexandrina Chelu, va interpreta sonetele, completate de poezii ale altor autori", a spus Emil Sauciuc, cel care semnează scenariul, coregrafia şi regia artistică a spectacolului.

Sonetele vor fi interpretate în limba franceză a secolului XVI, în timp ce poeziile şi scenariul vor fi în limba română.

Premiera "Luth, compagnon..." coincide cu ziua de naştere a compozitorului Florian Chelu Madeva. În aceeaşi seară va fi lansat un CD cu acelaşi nume dar şi o carte cu sonetele poetesei.

În spectacol vor mai juca Iuliana Chelu, Zentania Lupşe, Anca Turcuţ, Florian Chelu, Mircia Covaci, Andrei Fazecaş, Igor Lungu, Ştefan Postol, Emil Sauciuc, Florin Stan, Rin Tripa, Maria Trendler şi Monica Trendler. Scenografia şi costumele sunt semnate de Oana Cernea şi Iuliana Chelu. Preţul unui bilet este de 10 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON