URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2015, 10:39

Eu sunt Szabó Ödön! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru organizarea Galei Premiilor lui Bihorel de anul acesta am avut câteva idei din care au supravieţuit două: să trucăm nişte convorbiri telefonice cu premianţii care nu vor fi în sală, în timp ce pentru alţii să facem măşti cu feţele lor, care să fie purtate pe scenă de figuranţi. Ideile s-au întors ca nişte bumeranguri împotriva mea: eu am editat pseudo-conversaţia telefonică cu dl Kiss de la UDMR, respectiv Consiliul Judeţean, şi tot eu a trebuit să-l joc pe dl Szabó Ödön (de la acelaşi partid), redutabilul tată a cinci (în curând şase) copii.

Dacă prima treabă a fost floare la ureche, a doua n-a mai fost aşa uşoară. În primul rând din cauză că aproape jumătate din spectacol am alergat prin teatru, pe coridoare şi prin culise, în căutarea unor încălţări comode pentru o mai tânără colegă ce nu putea sta pe scaun cu tocurile cu care venise de acasă. O întreagă operaţiune în care au fost implicaţi un actor, regizoarea tehnică a spectacolului şi două cabiniere (le mulţumesc tuturor). Până la urmă, colega a primit o pereche de balerini aurii pe care, fireşte, nu i-a folosit deloc.

Când i-a venit rândul la premiu lui Szabó Ödön, absent de la ceremonie, mi-am pus masca cu faţa lui pe figură şi am intrat în scenă. Râsetele spectatorilor mi-au provocat un flashback: o serbare şcolară din clasa I, unde eu jucam rolul lui Marinică, un elev care traversase neatent şi fusese lovit de o maşină. Traversasem scena ca un veteran de război, bandajat la cap, cu o mână şi un picior în "ghips", şchiopătând şi ajutându-mă cu o cârjă, în timp ce colegii îmi cântau ceva de genul "Fraiere, ai grijă pe unde umbli!". Spectatorii s-au distrat copios! Râsetele lor mi s-au părut atât de umilitoare încât, după serbare, printre hohote de plâns, i-am jurat mamei că nu mai calc pe scenă niciodată. Promisiunea m-a ţinut până în clasa a patra, când am revenit triumfător în lumea teatrului infantil în rolul unui alt elev-problemă, domnul Goe.

În rolul lui Szabó Ödön n-a fost simplu. A trebuit să păşesc pe scenă cu capul sucit spre public, pentru a expune masca şi pentru a nu fi recunoscut, fără să văd pe unde calc. Câmpul vizual îmi era dramatic redus prin cele două găuri de la ochi. Plus că nu ştiam dacă Mircea Chirilă, moderatorul galei, va avea vreo improvizaţie de ultim moment care să mă pună într-o situaţie insurmontabilă. Şi, de parcă toate astea nu ar fi fost de ajuns, mi-a atârnat la gât un lanţ auriu de manelist şi o ditamai crucea de lemn cu care aş putea deveni idolul babelor de la orice coadă la moaşte.

Deşi operaţiunea a fost un succes, scurta mea experienţă de maghiar n-a fost tocmai fericită: am refuzat orice dialog cu românul Mircea Chirilă, am avut un orizont foarte îngust (ştiţi, din cauza găurilor) şi am plecat ducând o cruce care nici măcar nu era a mea. Sper că dl Szabó Ödön nu s-a simţit ofensat de interpretarea mută, dar memorabilă, a rolului său. Ar fi fost mult mai rău dacă ar fi trebuit să şi vorbesc ceva în limba maghiară.

Boldog születésnapot, BIHOREANUL!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON