URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2013, 11:34

Coplata în spitale devine obligatorie: Municipalul şi Judeţeanul se pregătesc să încaseze

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Propusă încă din mandatul fostului ministru orădean al Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, coplata va fi obligatorie, din 1 aprilie, pentru mai multe categorii de pacienţi ai spitalelor din România, după ce Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect în acest sens prezentat de actualul ministru, Eugen Nicolăescu.

Gata cu amânările

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, urmând a fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.

Conform proiectului prezentat public în premieră în luna ianuarie de către ministrul Eugen Nicolăescu, pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriile de specialitate vor primi cu 50% mai mult.

Serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă pentru care se va încasa coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ, excepţie făcând serviciile spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorilor pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (de ordinul anilor) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Pregătiţi

Managerii celor mai importante spitale din Bihor susţin că introducerea obligativităţii coplăţii nu îi ia prin surprindere, dar nici nu va contribui foarte mult la creşterea fondurilor de care vor dispune, întrucât şi până în prezent anumite servicii medicale furnizate pacienţilor erau achitate de către aceştia.

"De câţiva ani pacienţii plătesc la noi anumite servicii nedecontate de CAS, cum sunt analizele de laborator, radiografiile, ecografiile şi endoscopiile efectuate la cerere sau după epuizarea plafoanelor de la CAS", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. Potrivit acestuia, pacienţii care achitau servicii precum cele enumerate mai sus primeau chitanţe, şi la fel se va întâmpla şi din 1 aprilie. "La externare se va genera automat chitanţă fiecărui pacient, pentru că sistemul de gestiune electronic a fost conceput în aşa fel încât să permită asemenea operaţiune", a spus dr. Pop.

În ceea ce îl priveşte, omologul său de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp, afirmă că, în mod similar, eliberarea de chitanţe pentru pacienţii care achită coplata nu va fi o problemă. "Amintesc că şi până în prezent îşi plăteau serviciile medicale pacienţii internaţi, de pildă, pentru diverse probleme în urma unor accidente rutiere sau a unor acte de agresiune, dar şi cei care aveau nevoie de investigaţii de osteosinteză şi cardiologice fără caracter de urgenţă", a spus Carp.

Totuşi, Carp susţine că impactul coplăţii asupra Spitalului Judeţean va fi foarte mic. "Fiind un spital de urgenţă, iar pacienţii internaţi în regim de urgenţă fiind scutiţi de la coplată, cred că nu vom încasa coplata de la prea mulţi pacienţi", a explicat managerul de la Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bani de la spitale
ce taxa mai percepe si statu roman nu le ajung bani pt vile sau palate nu lea putut finaliza cel mai urat este statu roman pune taxa pe orice ,si bani cu care platim asigurarea medicala unde se duc? sal ia dracu de stat ca nu as mai sta in romania pt nimic in lume, si inca ceva ar trebui dati afara toti care iau spaga
Postat 29 Martie 2013, 21:05 de pop ovidiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON