URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2012, 12:39

Ziua Naţională cu depuneri de coroane urmate de "tradiţionala" fasole cu ciolan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Casei de Cultură Oradea, Flavius Bunoiu, a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, evenimentele programate de municipalitate pentru luna decembrie.

Sâmbătă, de Ziua Naţională a României, manifestările publice se vor desfăşura între orele 10 şi 12 şi vor începe la statuia lui Mihai Viteazul, unde oficialităţile vor depune coroane şi jerbe. După ceremoniile care vor cuprinde şi discursuri ale oficialităţilor, va urma un scurt moment artistic susţinut de membrii Ansamblului Folcloric Profesionist Crişana.

La fel ca-n anii trecuţi, în faţa Primăriei, va fi servită deja tradiţionala fasole cu ciolan. "Vor fi pregătite aproximativ 2.000 de porţii la Garnizoana Oradea", a precizat Flavius Bunoiu.

Tot în luna decembrie, după Moş Nicolae, CCO organizează două reprezentaţii ale spectacolului "Caragiale în tramvai", care constă în câteva scenete din piese precum "D-l Goe", "Vizită", "Pedagog de şcoală nouă" şi "Bubico". "În cadrul Toamnei Orădene am avut multe cereri pentru acest spectacol, iar în tramvai nu încap atât de mulţi spectatori. Aşa că am decis să reluăm spectacolul pe 8 şi 9 decembrie", a declarat Bunoiu.

Spectacolele se vor desfăşura în tramvaie Siemens, de la ora 15 în ambele zile, iar urcarea se va face din capătul de linie din cartierul Nufărul, reprezentaţia fiind întinsă pe parcursul unei ore. Preţul unui bilet este de 5 lei.

Tot în luna decembrie, în data de 16, CCO organizează pe scena Teatrului Regina Maria, de la ora 19, concertul "Colinde şi cântece rituale din Transilvania", susţinut de Ioan Bocşa, cunoscut interpret de cântece tradiţionale şi profesor universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, alături de Ansamblul de Muzică Tradiţională "Icoane". Preţul unui bilet oscilează între 25 şi 60 de lei, în funcţie de locul în sală, acesta putând fi achiziţionat de la Casa de Cultură (fosta sală Arlus), dar şi înaintea spectacolului în limita locurilor rămase.

În Ajunul Crăciunului, Moş Crăciun va sosi şi în acest an la Oradea. Pe 24 decembrie, de la ora 10, copiii sunt aşteptaţi la Gara Centrală pentru a-l vedea pe Moşul şi a primi pacheţele cadou. Moş Crăciun se va deplasa apoi într-o caleaşcă special decorată până în faţa Primăriei, unde va împărţi din nou cadouri. "În fiecare an facem pacheţele de aproximativ 40-50 de milioane de lei vechi. În acest an vor fi aproximativ 500-600 de pachete, dar probabil tot vor rămâne copii fără cadou, nu avem cum să dăm la toată lumea", a spus directorul CCO.

Ultimul eveniment al lunii, dar şi al anului va fi spectacolul de Revelion, programat să înceapă pe 31 decembrie, de la ora 21. În acest an, scena va fi amplasată pe platoul din faţa Primăriei din cauza lucrărilor din Parcarea Independenţei. Pe lângă o serie de artişti locali, pe scenă vor urca Mircea Vintilă şi Compact, recitalele lor fiind urmate de un foc de artificii care va marca intrarea în noul an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON