URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2017, 10:19

Zero Risipă! Ca să recicleze 15% din deşeuri în fiecare an, Oradea va adopta măsuri aplicate în oraşele membre ale reţelei Zero Waste

Zero Risipă! Ca să recicleze 15% din deşeuri în fiecare an, Oradea va adopta măsuri aplicate în oraşele membre ale reţelei Zero Waste MODEL EUROPEAN. Cu mult înainte de a şti că Oradea urmează să adere la reţeaua Zero Waste, un model în reciclare, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a adus în oraş o inovaţie occidentală, amenajând 10 platforme subterane pentru colectarea deşeurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De acum înainte, Oradea va primi sfaturi despre cum să recicleze deşeurile de la reprezentanţii altor oraşe din lume ce compun reţeaua Zero Waste Cities, din care fac parte inclusiv localităţi ce şi-au propus ca în decurs de patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%.

Scopul Oradiei nu e chiar atât de ambiţios, municipalitatea propunându-şi ca în primă fază doar să respecte ţintele anuale privind reducerea cu 15% a cantităţilor de deşeuri ce ajung la groapa de gunoi.

Zero Gunoaie

Viceprimarul Florin Birta a anunţat joia trecută că Oradea a semnat acordul cu organizaţia Zero Waste (Zero Deşeuri), care reuneşte peste 350 de oraşe din lume, recunoscute încă din 2014 de către Uniunea Europeană ca modele de inovare în strategia reciclării.

Concret, toate aceste oraşe au aplicat diferite măsuri menite să crească procentul deşeurilor reciclate, măsuri ce urmează să fie adoptate şi în Oradea. "Un specialist din Italia va veni în această lună la noi pentru a face o analiză în teren. În jumătate de an vom găsi soluţii reale pentru oraşul nostru", a spus viceprimarul.

Pentru că, în mod evident, nu toate practicile din cele 350 de oraşe se potrivesc la noi, specialiştii de la Zero Waste şi reprezentanţi ai Primăriei, ai RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor vor stabili, în cel mult şase luni, o strategie ce va putea fi aplicată în Oradea.

Contracte cu fiecare

Membrii comisiei au făcut deja o vizită de studiu la Parma, pentru a vedea cum se aplică acolo regulile "Zero Waste". Au aflat, de pildă, că în fiecare locuinţă din oraşul italian deşeurile se colectează în patru fracţii (biodeşeuri, hârtie, sticlă şi deşeuri menajere), iar locatarii din blocuri scot sacii în faţa imobilelor în ziua colectării. Fiecare sac are un cod de bare unic pentru fiecare client, pe care muncitorii de la salubrizare îl scanează, astfel că operatorul ştie cu exactitate ce sumă trebuie să factureze fiecărui client.

Florin Birta a afirmat că această soluţie este una care, cel puţin teoretic, se poate aplica şi Oradiei. În acest scop, RER Ecologic Service va trebui să renunţe la contractele încheiate cu asociaţiile de proprietari şi să încheie o înţelegere cu fiecare proprietar de apartament în parte. Numai aşa va putea fi implementat şi la noi un sistem de tarifare diferenţiată pentru colectarea deşeurilor, în funcţie de cantitatea sau volumul acestora (sistem cunoscut în lume ca "pay as you throw" - plăteşti cât arunci).

De altfel, edilii au declarat că îşi doresc un astfel de sistem de tarifare, care poate stimula orădenii să îşi trimită deşeurile la reciclat. Nu de alta, dar colectarea fracţiei uscate (formată din PET-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, sticle, tetrapak-uri) va rămâne gratuită, în timp ce fiecare kilogram de fracţie umedă va costa...

Măsuri anticipate

Unele oraşe din reţeaua Zero Waste au reuşit performanţa ca în patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%, dar pentru început obiectivul Oradiei nu este atât de ambiţios. "Noi vrem să atingem ţintele de 15% prevăzute pentru fiecare an şi să nu mai luăm amendă", a declarat Birta, cu referire la sancţiunea de peste 300.000 de lei pe care Primăria Oradea, ca dealtfel toate oraşele din România, a încasat-o la începutul anului de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru că nu a redus cu 15% cantitatea de deşeuri depusă la depozitul ecologic. Toate municipiile au această obligaţie, întrucât până în anul 2020, conform normelor UE, jumătate din deşeuri trebuie reciclate.

Din România, Oradea este singurul oraş mare membru Zero Waste, în reţea mai fiind incluse localităţi precum Avrig, Câlnic, Mihai Viteazul, Recaş, Sâncrai şi Târgu Lăpuş. Care va fi strategia Zero Waste a Oradiei, rămâne de văzut. În mod cert, însă, în ea se vor integra perfect măsurile pe care Primăria şi RER Ecologic Service le-au convenit încă din 2015, când municipalitatea a decis să prelungească contractul cu operatorul pentru delegarea gestiunii serviciului de salubritate până în 2020.

La schimb, RER Ecologic Service şi-a asumat un plan de investiţii de 850.000 euro, care prevede închiderea a 530 de ţarcuri pentru deşeuri cu sisteme automate şi alimentarea lor cu energie solară, amenajarea a 10 puncte de colectare subterane şi a unui punct terestru de colectare selectivă, unde orice orădean va putea preda gratuit resturi de tot felul, inclusiv corpuri de mobilier, deşeuri vegetale ori moloz rezultat din renovări. Măsuri cu iz occidental, care nu doar vor face ca oraşul să fie mai curat, ci şi mai eco...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fiecare la locul lui !
Fiecare la locul lui. Nul-birta cu gonoiul, la gunoi!
Postat 24 Mai 2017, 11:23 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON