URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2023, 11:33

România, lovită de un ciclon polar de frig. Meteorologii au emis două coduri galbene

România, lovită de un ciclon polar de frig. Meteorologii au emis două coduri galbene Foto arhiva, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea s-a răcit semnificativ în țară. Meteorologii au emis două atenționări de tip cod galben, pentru intensificări ale vântului și ninsori la munte, ambele valabile în acest weekend.

Totodată, România întâmpină un ciclon polar care aduce precipitaţii variate şi o scădere accentuată a temperaturilor, notează publicaţia Adevărul.

Prima atenționare de tip cod galben vizează zonele de munte, inclusiv o parte din cele ale județului Bihor. Se vor înregistra intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1400 m şi viscol la peste 1700 m, avertizarea fiind valabilă în intervalul 11 noiembrie, ora 17 – 12 noiembrie, ora 08.

"Vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55...65 km/h şi izolat peste 70 km/h. În zona montană vor fi precipitaţii mixte, iar la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20...30 l/mp) şi se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpaţii Orientali. La munte vor fi rafale de 60...80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90...100 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate scăzută" se arată în avertizarea ANM.

Cea de-a doua atenționare de tip cod galben, valabilă pentru un teritoriu mai restrâns, dar în continuare și pentru județul Bihor, va intra în vigoare duminică de la ora 8.00 și va fi valabilă până în aceiași zi la ora 18.00.

Meterologii anunță că vor fi intensificări ale vântului, ninsori în Carpații Orientali și temporar viscol la peste 1700 m.

"Vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55...65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10...15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă. La munte vor fi rafale de 60...80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90...110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută", atenționează meteorologii.

Ciclonul polar

Cât despre ciclonul polar, acesta va traversa teritoriul României dinspre vest la est şi va avea consecinţe asupra temperaturilor resimţite. El aduce nu doar precipitaţii, ci şi o masă de aer rece.

"Va determina precipitaţii, precipitaţii sub formă de ninsoare în zonele montane, acolo unde a mai nins şi zilele trecute şi se va depune strat de zăpadă, dar şi precipitaţii specifice anotimpului cald în partea de sud-est a teritoriului. Acolo vom avea averse însoţite de descărcări electrice şi chiar intensificări de scurtă durată ale vântului", a explicat Alina Şerban, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), arată sursa citată.

De asemenea, vântul va bate cu rafale de peste 80-90km/h la munte, cel mai probabil, mâine după-amiază şi mâine noapte, au mai anunţat meteorologii

Vremea în țară

Vremea în weekend va fi ploioasă, astfel că sâmbătă, în ţară, valorile termice vor fi apropiate de cele normale din această perioadă în regiunile din jumătatea de vest, în timp ce în rest se vor situa peste acestea. Se anunţă ploi în toate regiunile, iar în sud-est vor fi şi descărcări electrice. Noaptea, ploile se vor concentra în jumătatea de nord a teritoriului, cu posibile precipitaţii mixte în estul Transilvaniei.

Pe parcursul zilei de duminică, 12 noiembrie, temperaturile vor scădea în mare parte a ţării, cu cer variabil şi posibile ploi slabe în nord, nord-est şi parţial în centrul ţării. În Carpaţii Orientali şi izolat în restul zonei montane se vor înregistra încă ninsori. Vântul va continua să se intensifice în unele zone, cu rafale atingând 70-80 km/h, în special în zonele montane înalte.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile scăzute se vor resimţi în nordul, în centrul teritoriului, când maximele vor fi de 8-9 grade Celsius.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON