Vremea s-a răcit semnificativ în țară. Meteorologii au emis două atenționări de tip cod galben, pentru intensificări ale vântului și ninsori la munte, ambele valabile în acest weekend.
Totodată, România întâmpină un ciclon polar care aduce precipitaţii variate şi o scădere accentuată a temperaturilor, notează publicaţia Adevărul.
Prima atenționare de tip cod galben vizează zonele de munte, inclusiv o parte din cele ale județului Bihor. Se vor înregistra intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1400 m şi viscol la peste 1700 m, avertizarea fiind valabilă în intervalul 11 noiembrie, ora 17 – 12 noiembrie, ora 08.
"Vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55...65 km/h şi izolat peste 70 km/h. În zona montană vor fi precipitaţii mixte, iar la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20...30 l/mp) şi se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpaţii Orientali. La munte vor fi rafale de 60...80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90...100 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate scăzută" se arată în avertizarea ANM.
Cea de-a doua atenționare de tip cod galben, valabilă pentru un teritoriu mai restrâns, dar în continuare și pentru județul Bihor, va intra în vigoare duminică de la ora 8.00 și va fi valabilă până în aceiași zi la ora 18.00.
Meterologii anunță că vor fi intensificări ale vântului, ninsori în Carpații Orientali și temporar viscol la peste 1700 m.
"Vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55...65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10...15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă. La munte vor fi rafale de 60...80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90...110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută", atenționează meteorologii.
Ciclonul polar
Cât despre ciclonul polar, acesta va traversa teritoriul României dinspre vest la est şi va avea consecinţe asupra temperaturilor resimţite. El aduce nu doar precipitaţii, ci şi o masă de aer rece.
"Va determina precipitaţii, precipitaţii sub formă de ninsoare în zonele montane, acolo unde a mai nins şi zilele trecute şi se va depune strat de zăpadă, dar şi precipitaţii specifice anotimpului cald în partea de sud-est a teritoriului. Acolo vom avea averse însoţite de descărcări electrice şi chiar intensificări de scurtă durată ale vântului", a explicat Alina Şerban, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), arată sursa citată.
De asemenea, vântul va bate cu rafale de peste 80-90km/h la munte, cel mai probabil, mâine după-amiază şi mâine noapte, au mai anunţat meteorologii
Vremea în țară
Vremea în weekend va fi ploioasă, astfel că sâmbătă, în ţară, valorile termice vor fi apropiate de cele normale din această perioadă în regiunile din jumătatea de vest, în timp ce în rest se vor situa peste acestea. Se anunţă ploi în toate regiunile, iar în sud-est vor fi şi descărcări electrice. Noaptea, ploile se vor concentra în jumătatea de nord a teritoriului, cu posibile precipitaţii mixte în estul Transilvaniei.
Pe parcursul zilei de duminică, 12 noiembrie, temperaturile vor scădea în mare parte a ţării, cu cer variabil şi posibile ploi slabe în nord, nord-est şi parţial în centrul ţării. În Carpaţii Orientali şi izolat în restul zonei montane se vor înregistra încă ninsori. Vântul va continua să se intensifice în unele zone, cu rafale atingând 70-80 km/h, în special în zonele montane înalte.
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile scăzute se vor resimţi în nordul, în centrul teritoriului, când maximele vor fi de 8-9 grade Celsius.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.