URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2010, 12:05

Mere româneşti pentru elevi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un comunicat de presă dat publicităţii miercuri de Nicoale Hodişan, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, atrage atenţia asupra unei anomalii ce se poate crea în implementarea programului "Fructe pentru şcoli", prin care statul vrea să le ofere gratuit mere, de la toamnă, elevilor din clasele I-VIII, cu scopul de a le forma deprinderea de a consuma fructe proaspete şi sănătoase.

Mere ecologice, nu de import

După cum se ştie, prin acest program, ţării noastre i-au fost alocate, numai pentru anul şcolar 2010-2011, 9,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene, fapt ce plasează România pe locul trei în grupul ţărilor care vor beneficia de fonduri de pe urma acestei acţiuni.

Pentru ca acest program să îşi atingă însă pe deplin scopul, stimulând pe de o parte consumul de fructe ecologie, iar pe de alta interesul fermierilor autohtoni pentru asemenea produse, specialiştii susţin că în criteriile de departajare a ofertelor privind furnizarea de fructe în şcoli un avantaj ar trebui să aibă merele ce provin din ferme ecologice.

„Noi, ca instituţie ce implementează politicile agricole în teritoriu, trebuie să ne îndreptăm atenţia către dirijarea acestor sume spre producătorii agricoli autohtoni şi nu spre merele provenite din import, caz în care, în loc să stimulăm proprietarii de livezi din ţară, nu am face altceva decât să subvenţionăm indirect fermierii altor state", consideră Nicolae Hodişan.

Potrivit Direcţiei Agricole, în judeţul Bihor sunt înregistrate 26 de hectare de livezi de măr realizate în sistem ecologic, producţia obţinută pe aceste suprafeţe ridicându-se la aproximativ 600 tone, cantitate ce ar putea acoperi o parte din necesarul de consum impus de program.

„Însă interesul pentru acest program finanţat din fonduri UE cu siguranţă că ar stimula şi alţi fermieri să se îndrepte spre o agricultură ecologică", apreciază directorul DADR Bihor.

Un program ratat

Pentru acest an şcolar, ar fi trebuit să beneficieze de program 1,7 milioane de elevi, dar, din cauza întârzierilor în apariţia normelor metodologice şi a nealocării de fonduri, acţiunea a eşuat. Valoarea totală a programului era estimată la 6,68 milioane de euro, din care ajutorul comunitar reprezenta 4,99 milioane de euro, iar cofinanţarea naţională era de doar 1,66 milioane de euro.

În judeţul Bihor, anul acesta, programul nu se va aplica, deoarece mai este doar o lună şi jumătate până la finalizarea anului şcolar, iar autorităţile nu au demarat licitaţiile. “Programul a pornit prea târziu. Ministerul Finanţelor nici măcar nu a alocat banii pentru desfăşurarea lui, iar Consiliul Judeţean nu îşi putea permite să aloce din buget peste 100.000 de euro pentru asta. În plus, nici măcar nu există normele metodologice pentru aşa ceva”, a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON