URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2024, 12:01

Vladimir Putin i-a acordat un interviu unui jurnalist american pro-Trump. Ce a spus despre România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vladimir Putin i-a acordat un interviu unui jurnalist american conservator, cunoscut pentru pozițiile sale pro-Trump, Tucker Carlson. Acesta s-a dus la Moscova pentru a-l intervieva pe Putin, care reia ideea că prin războiul din Ucraina vrea „denazificarea” acestei țări și se folosește de interviu pentru a susține că, dacă SUA n-ar trimite arme Ucrainei, războiul ar fi gata în câteva săptămâni.

Putin și vechile teorii

Liderul de la Kremlin spune totodată că Ucraina este un stat creat artificial, din teritorii care au aparținut inclusiv Ungariei și României.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României. Deci României și Ungariei li s-au luat teritorii care au fost date Ucrainei sovietice. Și ele au rămas până acum parte a Ucrainei. În acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina e un stat artificial, modelat din voința lui Stalin”, a spus Vladimir Putin, ca parte dintr-o expunere mai lungă menită să justifice invazia Rusiei în Ucraina. 

Tucker Carlson l-a întrebat apoi pe Putin: „Credeți că Ungaria are dreptul să-și ia teritoriile înapoi de la Ucraina? Și ca celelalte națiuni să se întoarcă la granițele din 1654 (înaintea războiului ruso-polon, n.r.)”?. „Nu sunt sigur dacă ar trebui să meargă până la granițele din 1654”, a răspuns Vladimir Putin. „Dar ținând cont de ce s-a întâmplat pe vremea lui Stalin, sau a așa-numitului regim al lui Stalin, pe care mulți l-au acuzat de încălcarea drepturilor omului și ale altor state, unii ar putea spune că ar putea revendica aceste teritorii, deși nu au dreptul să o facă”, a adăugat liderul de la Kremlin în interviul citat de Digi24.ro. 

Jurnalistul american îl întreabă apoi pe liderul de la Kremlin dacă i-a spus vreodată lui Viktor Orban că poate avea o parte din Ucraina. „Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o dată. Nu am avut nicio conversație pe acest subiect. Dar știu cu siguranță că maghiarii care trăiesc acolo și-au dorit revenirea la teritoriile lor istorice”. 

În cadrul interviului, jurnalistul conservator menționează Transilvania ca fiind o „națiune nemulțumită”: „Sunt mai multe astfel de situații, multe națiuni sunt frustrate, cum e Transilvania, după cum știți în mod evident. La nivelul multor națiuni există o frustrare ca urmare a frontierelor redesenate de pe urma războaielor din secolul XX și a războaielor întinse pe parcursul a mii de ani, pe care le-ați menționat”.

Președintele rus Putin a evitat astfel să dea un răspuns direct referitor la Transilvania și la „frustrarea” unor națiuni europene. 

„Înfrângerea Rusiei este imposibilă”

Pe 24 februarie se vor împlini doi ani de la începerea războiului din Ucraina, iar Vladimir Putin susține că Rusia nu are cum să piardă. El militează în schimb pentru ca SUA să nu mai ajute Ucraina. „Înfrângerea Rusiei în Ucraina este imposibilă. (...) Dacă chiar vreți ca luptele să se oprească, trebuie să încetați să mai furnizați arme Ucrainei. Ar fi gata în câteva săptămâni. Atât", a spus liderul de la Kremlin. 

El a reluat tema sa cum că „scopul este denazificarea. Asta înseamnă interzicerea oricăror forme de mișcări neo-naziste”. Tema denazificării Ucrainei, pe care Vladimir Putin o susține de la începutul războiului, este una considerată falsă, după cum subliniază Euronews.ro. 

În cadrul aceluiași interviu, liderul de la Moscova a afirmat că Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte țări NATO.

Comentatorul politic american de dreapta Tucker Carlson l-a întrebat dacă își poate imagina un scenariu în care Rusia trimite trupe în Polonia, scrie RFE/RL. „Doar într-un singur caz, dacă Polonia atacă Rusia”, a răspuns Putin, care a adăugat: "Nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asta? Pur și simplu nu avem niciun interes. Este doar o amenințare neinspirată. Este absolut exclus.”

Interviul integral poate fi văzut mai jos. Discuția privind România, Ungaria și Ucraina începe la minutul 19:

Carlson, util lui Putin

În interviu, Vladimir Putin a repetat că invazia neprovocată a Ucrainei este o bătălie defensivă pentru salvarea Rusiei și că a fost un răspuns la amenințarea extinderii NATO. 

Merită precizat că Tucker Carlson, fost prezentator al Fox News, și-a făcut un renume prin răspândirea teoriilor conspirației și a pus la îndoială sprijinul SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva trupelor rusești invadatoare.

Interviul realizat de el cu președintele Rusiei este primul acordat de Vladimir Putin unei personalități media din occident de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Faptul că Putin este dispus să discute cu Tucker Carlson înseamnă acum că Putin caută o oportunitate de a influența politica internă americană și crede că Carlson va fi un canal util pentru mesajul său”, a declarat pentru RFE/RL Brian Taylor, profesor de științe politice la Maxwell School of Citizenship and Public Affairs din cadrul Universității Syracuse din Statele Unite.

Totodată, BBC remarcă faptul că anumite subiecte nu au fost deloc abordate în interviul de două ore. Tucker Carlson nu a întrebat despre acuzațiile privind crimele de război pe care soldați ruși le-ar fi comis în Bucea și în alte locuri din Ucraina, despre transferul forțat al copiilor ucraineni în Rusia, care a dus și la emiterea unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele lui Putin, despre morțile suspecte ale rivalilor politici sau despre încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Epic pasajul cu Clinton si serviciile…
o fi jucat la cacealma rusu ca vrea sa adere la nato, dar si reactia americanului spune multe (ok in prima faza, apoi dupa o pauza de consultare cu “baietii”, not).
Postat 10 Februarie 2024, 14:19 de User anonimizat
Audiatur et altera pars!!!
In sfârsit am auzit si altceva decât propaganda despre ideológia neomarxistã de stângã neoliberalã. Un interviu care de mult trebuia fàcut, cu lipsuri dar respectuos, fara prejudecati. Când ne adresăm celorlalți cu respect și demnitate, ar trebui să încercăm să evităm cu orice preț etichetarea, pentru că nu face decât să întărească prejudecățile - ne încadrează și ne obligă în categorii din care este greu, poate chiar imposibil, să ieșim. O persoană este întotdeauna mai mult decât ceea ce societatea „crede” despre el.
Postat 10 Februarie 2024, 13:11 de iahim
Mesajul a fost clar.
Rusia cea dictatorială organizează alegeri și rămâne bine întinsă pe două continente, iar Ucraina cea democrată nu vrea să-și vadă liderii plecați și împrăștiați prin lume pe banii lor de buzunar, când încă e rost de prăduit pe banii altora. Pe de altă parte SUA este atât de democrată încât e condusă de multă vreme deja de CIA, iar Europa nici nu mai contează din moment ce Occidentul este ca și eșuat. Apoi că China a devenit cea mai tare de pe planetă și globalismul de tip marxist nu o să mai fie distribuit de la est la vest, ci invers, pe principiul de la mare la mic.
Postat 10 Februarie 2024, 09:43 de KP
::::))))
Dar nu spune Putin ca Basarabia a fost furată de Ruși
Postat 09 Februarie 2024, 13:57 de Sandu2100
Pentru cei ce nu pricep...
JGHEAB ... Clar !
Postat 09 Februarie 2024, 13:49 de ovexcluj
Pentru cei ce nu pricep...
Bă, n-ați înțeles nimic... Un interviu cu Putin, în care să-și expună PE LARG punctul de vedere la pachet cu mottivul de bază al invadării,argumentat, aruncat publicului larg din elicopter???!!! La ce super cenzură s-a practicat (și se practică)?! SE DEBARCĂ una bucată Zelenski...
Postat 09 Februarie 2024, 13:46 de ovexcluj
Interese imperialiste de dictator
Cel mai prost lucru care putea sa-l faca Putin pe final de viata. Putea sa finalizeze ca un mare lider dar a finalizat ca un mare neintelept. Din cauza unui dictator fara contracandidati la alegeri vor suferi generatii din cele 2 popoare. Ajuta razboiul Ucraina? Nu! Ajuta razboiul Rusia? Nu! Egal: matematica corigentă!
Postat 09 Februarie 2024, 13:06 de georgemarian
o fi....
Cata plasticitate in discurs. "Nu avem niciun interes", dar poate avem....... o jena. Nu inteleg de ce se discuta despre nemultumiri privind granitele. Granitele s-au stabilit la un moment dat pe tratate/intelegeri si gata e pace. Cine doreste, poate calatori liber peste granite. Toata discutia se bazeaza pe ideea "sa bagam batul prin gard" sa inflamam eventualele nemultumiri si sa se creeze poli de agitatie.
Postat 09 Februarie 2024, 12:41 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON