URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2018, 15:25

Vizită în Oradea: Autoarea britanică Nicola Wilson, încântată de felul în care piesa "Noduri şi plăci" a fost pusă în scenă la Teatrul Regina Maria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitoarea britanică Nicola Wilson, autoarea piesei "Noduri şi plăci", pusă în scenă în această stagiune la Teatrul Regina Maria, a văzut, miercuri seară spectacolul de la Oradea declarându-se încântată de interpretarea actorilor şi de elementele vizuale alese de echipa de creaţie.

Subiect delicat

După spectacol, scriitoarea a vorbit cu zeci de curioşi despre piesa sa care tratează subiectul bolii Alzheimer. La discuţie a fost prezent şi regizorul spectacolului, Horia Suru, împreună cu actorii din distribuţie.

Autoarea a vorbit despre teatru şi despre felul în care aceasta i-a influenţat ulterior cariera de dramaturg. De asemenea, ea a răspuns întrebărilor venite din public pe marginea subiectului piesei.

"Noduri şi plăci" tratează subiectul bolii Alzheimer familială, accentul fiind pus pe capacitatea omului de a se sustrage din situaţii dramatice prin umor, autoironie şi optimism. Spectacolul trupei Iosif Vulcan ilustrează, într-o manieră captivantă, momente din viaţa Verei, care se află la diferite etape ale mentalităţii şi la diferite vârste.

Titlul original a fost înlocuit de acronimul "F.A.D.", care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease şi se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce şi prin faptul că gena este transmisă ereditar.

Impresionată de spectacol

Nicola Wilson a participat, joi, la o întâlnire cu presa în care a reiterat că a fost încântată de spectacolul realizat de Teatrul Regina Maria după piesa sa. "Am fost entuziasmată să văd o nouă interpretare a piesei mele şi să văd ce îi vor aduce acesteia noi actori şi un nou regizor, într-un teatru atât de prestigios. A fost chiar o onoare pentru mine", a spus scriitoarea.

Datorită prezenţei ei, reprezentaţia "Noduri şi plăci" de miercuri seară a avut supratitrare în limba engleză.

"Mi-a plăcut mult. A fost o energie diferită decât cea a producţiei din Londra. Mi-au plăcut foarte mult dansurile din spectacolul de la Oradea", a spus Nicola Wilson.

Întâlniri cu creatorii

Acest gen de întâlnire face parte dintr-un program care a fost iniţiat odată cu spectacolul "Cheia", în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, la premiera căruia a participat autorul textului, András Forgách, iar următorul eveniment de această natură a avut loc la premiera spectacolului "Cabaretul Dada", în regia Ancăi Bradu, la care a fost invitat reputatul dramaturg român Matei Vişniec.

Teatrul Regina Maria vrea să continue acest proiect care încurajează atât întâlnirea dintre dramaturgi, echipa de creaţie şi actorii care fac parte din distribuţie, cât şi consolidarea relaţiei dintre actori şi spectatori.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Marguerite din Clejani! Unele buze se aseamănă
Încă un comentariu decent dar ironic șters! Asta e practica!
Postat 15 Aprilie 2018, 15:02 de dani-e-let
poziția ghio
Așa a zis autoarea? " Mi-A plăcut dansurile " ? Dar ce era să zică? NO?
Postat 14 Aprilie 2018, 16:15 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON