URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2020, 08:44

Virusul zgârceniei: Angajații Spitalului Municipal din Oradea, puși să-și plătească testele Covid la întoacerea din concedii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, la propunerea Comitetului Director, managerul Spitalului Municipal din Oradea, Maria Silaghi, a emis o dispoziţie de bun-simţ, ce prevedea că orice angajat care se întoarce din concediu trebuie să facă un test Covid pe cheltuiala sa, la un tarif de doar 100 lei, adică jumătate din cel practicat pentru orice alt cetăţean.

Ei, bine, în aceeaşi zi, dispoziţia a şi fost, însă, retrasă, iar asta după ce mai mulţi angajaţi au făcut gură, acuzând conducerea că le smulge bănuţii din buzunare deşi, cum se ştie, la întoarcerea din concediu nimeni nu mai are parale.

Culmea e că o parte din personalul Spitalului Municipal, unitate care tratează cazuri Covid, primeşte lunar un bonus echivalent a 500 euro, dar consideră mult prea scumpă plata la jumătate a unui test care să arate că nu s-a pricopsit cu Covid pe la mare ori la munte. Pe de altă parte, există și categoria de angajați care au venituri modeste și se simt nedreptățiți.

Cert e că managerul şi Comitetul Director au cedat şi au anulat decizia, ca să nu iasă „scandal”, adică ceva la care românul, fie el şi medic, se pricepe foarte bine, mai ales când e vorba de propriile buzunare.

UPDATE: „Sucire” pe jumătate

Pentru că Spitalul Municipal nu putea plăti în locul angajaţilor testarea Covid la revenirea din concedii, dar pentru că, pe de altă parte, nici nu putea permite ca aceştia să-şi reia programul de lucru fără a fi testaţi, cu riscul ca unii dintre ei să-şi infecteze colegii şi pe pacienţi, după o săptămână, pe 20 iulie, chestiunea a fost soluţionată cu un compromis.

Concret, salariaţii ce revin din concedii fac un test pooling, iar dacă rezultatul analizării eşantionului iese pozitiv, fiecare este obligat să îşi facă un test individual, la tariful înjumătăţit, de numai 100 lei, plătind, aşadar, doar reactivii.

Deocamdată, spune managerul spitalului, Maria Silaghi, nu sunt salariaţi care să conteste noua reglementare, menită să asigure protecţia personalului şi a bolnavilor cu costuri împărţite între angajator şi angajaţi. Dar la cât de „revoluţionari” sunt românii, Bihorel nu exclude ca şi noua regulă să fie valabilă doar câteva zile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Angajati sunt obligati!!!!
Mai nou angajatii sun obligati sa cumpere si cizme de guma ochelari de protectie si vizier. Conform art. 13 din legea 319 / 2006, angajatorului îi revin următoarele obligații: Să asigure distribuirea gratuită a elementelor de EIP, precum și buna funcționare, întreținerea și înlocuirea acestora; Să adopte soluții conform prevederilor legale în vigoare, privind securitatea și sănătatea la locul de muncă; Să asigure întocmirea unui plan de prevenire a riscurilor și protecție a muncitorilor; Să obțină toate autorizațiile de funcționare prevăzute de reglementările actuale; Să traseze atribuții și răspunderi la nivelul organigramei stabilite în companie, privind sănătatea și securitatea la locul de muncă; Să asigure instructajul fiecărui lucrător, privind normele de protecție la locul de muncă; Să asigure și să supravegheze aplicarea și respectarea măsurilor prevăzute; Să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor; Să angajeze numai persoane care corespund sarcinilor de muncă, pe care urmează să le execute; Să aibă o evidență clară a zonelor cu risc ridicat; Să asigure funcționarea în permanență și la parametri optimi pentru toate sistemele și dispozitivele de protectie; Să pună la dispoziția autorităților documente și alte relații solicitate, în timpul controalelor prevăzute de lege; Să pună de îndată în aplicare măsurile dispuse de inspectorii de muncă, în timpul controalelor prevăzute de lege; Să desemneze lucrătorii care vor participa la efectuarea controalelor / cercetarea evenimentelor; Să nu modifice starea de fapt rezultată din producerea accidentelor mortale; Să asigure elemente de EIP ce nu prezintă un pericol pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor; Să asigure elemente de EIP noi, în cazul degradării sau al pierderilor calităților de protecție;
Postat 27 Iulie 2020, 18:32 de ETELE63
Testele Covid trebuie plătite de CJASS-uri.
Scrie clar în Constituția României despre principiul asigurării și garantării sănătății populației. Cum testul în sine este un "act medical", obligarea unei persoane să-l facă pe cheltuială proprie reprezintă un evident abuz. Doar în România e altfel ca în restul țărilor de pe planetă, iar medici cum este și Maria Silaghii ar trebui, ca să ocupe postul de manager de spital, să aibă absolvite cursuri de drept adninistrativ. Pentru că altfel ... genul acesta de "politruci" fac țara asta de rușine în lume. Iar Oradea înseamnă doar 1% din dimensiunea numerică a populației României. Multiplicat ... e deja grav !?!
Postat 24 Iulie 2020, 07:09 de CrisDumi
Abuz in serviciu
Comiterea infracțiunii se sesizeaza din oficiu.
Postat 23 Iulie 2020, 14:19 de scorilo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON