URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2022, 09:55

Vindecat prin artă: Povestea unui tânăr pictor bihorean care "creşte" artistic în Irlanda (FOTO)

Vindecat prin artă: Povestea unui tânăr pictor bihorean care 'creşte' artistic în Irlanda (FOTO) PRIMA REUȘITĂ. Prima expoziție organizată de David a fost la Cluj, în cadrul festivalului de artă AIA 2020 din Parcul etnografic Romulus Vuia, unde salontanul și-a dus lucrările prezentate la examenul de licență, dar și alte câteva picturi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şevalet, pânză, culori acrilice, imaginaţie şi propriile trăiri. Acestea sunt elementele care îl ajută pe David Fazekas să creeze picturi care să impresioneze privitorii şi să nască întrebări în mintea lor.

Spre deosebire de alţi artişti contemporani, care preferă realismul, bihoreanul excelează în autoportrete încărcate de emoţie şi simboluri. De anul trecut, de când s-a mutat în Irlanda, a avut deja o expoziţie proprie, de 1 Decembrie a fost invitat să expună un tablou în Ambasada României din Dublin, iar în curând îşi va prezenta alte tablouri în galeria de artă a oraşului în care s-a stabilit.

Bani din portrete

David, acum în vârstă de 24 de ani, a fost pasionat de desen vreme îndelungată. Încă din şcoala primară se deosebea de colegi prin talentul la grafică, aşa că adesea le făcea lucrările la artă plastică.

Când era în ultimii ani de şcoală la Colegiul Naţional "Teodor Neş" din Salonta, specializarea ştiinţe-sociale, a început să câştige primii bani din pasiunea sa. "Am început cu portretele unor vedete internaţionale, iar apoi am primit comenzi de la persoane apropiate, dar şi de la oameni care îmi găseau profilul pe Facebook", povesteşte tânărul. În câteva luni a ajuns cunoscut şi reuşea să câştige dintr-un tablou între 200 şi 1.000 lei.

După absolvire, şi-a dorit să studieze o altă ramură a artei, aşa că s-a înscris la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, la specializarea pictură.

Un nou David

Din primul an de studenţie, David a lucrat împreună cu profesorii săi pentru a-şi şlefui talentul nativ. Şi-a dat seama apoi că este un adept al stilului suprarealist, un curent în care artiştii sunt încurajaţi să-şi exprime emoţiile şi dorinţele proprii abordând teme ca sexualitatea şi obsesia, dar şi al dadaismului, o mişcare artistică de revoltă în urma ororilor Primului Război Mondial.

"Am încercat mai multe tehnici în pictură. Acum folosesc doar culori acrilice, care se usucă rapid pe pânză. Când lucrez trebuie să mă mişc rapid, să am o schiţă făcută înainte", explică salontanul.

Influenţat de aceste stiluri, dar şi de artiştii săi preferaţi, precum Salvador Dali, Frida Kahlo sau contemporanul Francis Bacon, în 2020 a creat prima serie de tablouri pentru diploma de licenţă, intitulată "Lucrări abstracte".

Criza de identitate

Între acele creaţii s-a numărat şi "Never Good Enough" ("Niciodată îndeajuns de bun"), pentru care a folosit tehnica culorilor acrilice şi a colajului, pictând un tânăr cu o postură umilă şi o privire ruşinată parcă de remarcile celor din jurul său (foto).

"În perioada respectivă treceam şi eu printr-o criză de identitate. Eram sătul de desenele pe care le făceam, mă simţeam un artist de duzină. De aceea, la scurt timp după examen, mi-am dorit să plec să muncesc în străinătate", îşi aminteşte el.

A ales să meargă pe cont propriu în Irlanda, în toamna lui 2021, când s-a angajat la cel mai popular hotel din oraşul Kilkenny, Langton’s House. Culmea, proprietarul Eddie Langton era colecţionar de tablouri. Povestind cu David despre pasiunea sa, acesta i-a propus ca, în paralel cu munca de ospătar, să lucreze şi la propriile picturi, pentru a participa vara următoare la festivalul de artă al oraşului, în care artiştii au posibilitatea să se remarce şi să-şi vândă lucrările.

"Las tristeţea pe pânze"

Timp de aproape un an David şi-a dedicat picturii tot timpul liber. La începutul festivalului, în august, i-a uimit pe toţi. Tânărul şi-a prezentat în holul hotelului expoziţia "A Glimpse at Sadness" ("O privire asupra tristeţii"), formată din şase autoportrete.


"Exhausted" ("Extenuat")

"În orele pe care le dedicam picturii, în care voiam să transmit formele pe care le poate lua tristeţea, am simţit că mă vindec, că renasc. Am simţit că las toată tristeţea pe pânze. Familia mea a fost uimită când a văzut imaginile de la expoziţie, nu mai pictasem până atunci aşa ceva", povesteşte el despre lucrările "Exhausted" ("Extenuat"), "Hollow" ("Gol"), "Tear Me Apart" ("Sfâşietor"), "Agony" ("Agonie") şi două cu titlul "Self Esteem" ("Stimă de sine"). A reuşit să vândă în total de circa 2.500 euro.

Dor de ţară 

Atunci a fost remarcat şi de comunitatea română din Irlanda, motiv pentru care în 1 Decembrie a fost invitat la Ambasada României din Dublin, unde a expus tabloul "Dor" (foto), realizat special pentru Ziua Naţională. Pictura ilustrează o femeie îmbrăcată în straie populare cu privirea orientată în jos, cu gândul la patria sa.

Pentru anul viitor, David îşi doreşte o nouă expoziţie, de data aceasta în galeria de arte a oraşului adoptiv. Ar fi doar începutul unui artist promiţător, vindecat prin propria artă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON