URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2017, 15:03

Viceprimarul Mircea Mălan: "Cartierul Nufărul şi comuna Sînmartin vor avea apă caldă cel târziu din 10 octombrie" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reînregire a reţelelor de termoficare, executate cu sistarea alimentării oraşului cu apă cală, vor fi finalizate la nivelul întregului oraş cel târziu în 10 octombrie.

Revenire în etape

"Lucrările sunt în avans faţă de termene în toate zonele oraşului. Cartierul Rogerius, cu arealul delimitat de străzile Sovata, Ovidiu Densuşianu, Ştefan cel Mare şi Louis Pasteur, are deja apă caldă. În zona de nord a cartierului Ioşia a fost reluată furnizarea serviciilor, iar astăzi, după ora 14, urmează să fie alimentată şi partea de sud a cartierului. În data de 8 octombrie zona centrală va beneficia şi ea de apă caldă, iar cartierul Nufărul şi comuna Sînmartin vor avea apă caldă, din data de 9, cel târziu 10 octombrie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în teren.

Termenul iniţial pentru reluarea serviciilor a fost de 5 octombrie pentru zona Rogerius, Ioşia şi parţial Republicii, respectiv 9 octombrie pentru toţi ceilalţi consumatori.

În ceea ce priveşte reluarea furnizării de agent termic pentru încălzirea apartamentelor, viceprimarul a afirmat că, în cazul răcirii vremii, Termoficare va putea furniza încălzire începând cu cea de-a doua jumătate a săptămânii viitoare.

"Începând din 12 octombrie, în anumite zone sunt premisele să putem asigura, dacă va fi cazul, energie termică pentru încălzirea apartamentelor, iar din 20 octombrie - pentru toţi orădenii", a mai spus viceprimarul.

Mălan a adăugat că după acestă dată nu se pune problema ca Termoficare să folosească reţele provizorii pentru furnizarea energiei termice.

"Nu vor mai fi opriri importante"

Lucrările de înlocuire a 20,28 kilometri de reţea de termoficare au fost adjudecate în anul 2015 de asocierea firmelor Energomontaj, Elsaco Electronic, Isoplus şi Ispe, pentru suma de 97,9 milioane lei, echivalentul a 21,6 milioane euro.

Termenul de predare a lucrărilor este data de 27 noiembrie 2017, dar convenţia făcută de municipalitate cu asociaţii a fost ca aceştia să reconecteze reţelele cel târziu până la 20 octombrie.

"Astăzi avem 12 kilometri de conductă deja testaţi. Până pe 20 octombrie toate reţelele vor fi înlocuite. După această dată se va lucra doar în căminele tehnice, se vor face refaceri de asfalt şi nu vor mai fi opriri importante pe magistrale", a promis Mălan.

Fără utilaje grele

Joi, asocierea constructorilor lucra cu 249 de muncitori şi 69 de utilaje în 17 şantiere din oraş. Printre altele, muncitorii înlocuiau conductele în bulevardul Decebal, lângă benzinăria OMV, în strada Sucevei pe porţiunea delimitată de străzile Horea şi Armatei Române şi în strada Tudor Vladimirescu pentru conectarea reţelelor deja reabilitate pe sub linia de tramvai din Decebal.

Printre cele mai dificile şantiere sunt cele deschise în străzile Delavrancea şi Parcului. Extrem de înguste, cele două artere în pantă sunt acoperite de şanţuri. În unele porţiuni muncitorii lucrau joi direct în apă.

"Întâlnim multe izvoare subterane, dar şi conducte sparte de apă pluvială sau canalizare. Înainte să trecem la înlocuirea conductelor va trebui să remediem aceste situaţii. Dacă vor sta în apă, conductele se vor deteriora mult mai repede decât perioada din termenul de garanţie", a explicat viceprimarul.

Cu dificultate

Lucrările se desfăşoară cu greutate pentru că, dată fiind arhitectura locului, constructorii sunt obligaţi să evite folosirea de utilaje grele, pentru a evita fisurarea caselor. "În strada Parcului am folosit un pikamer mic, de mână, care nu provoacă vibraţii atât de puternice", a explicat un şantierist.

Pentru că decopertarea străzii ar afecta în mod cert clădirile din jur, muncitorii au făcut două guri de acces la reţea, în cele două părţi ale căminului tehnic, prin care vor coborî, pe role, conductele în subteran. Toate lucrările la conducte vor fi închise până pe data de 20 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
NERUȘîNALȚIi GALBENI
Încălcati LEGEA! Au fost deja trei zile consecutive cu temperaturi nocturne sub 10 grade!
Postat 05 Octombrie 2017, 23:08 de TDS
10 Octombrie...
...care? 2017 sau 2020???
Postat 05 Octombrie 2017, 22:17 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON