URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2019, 14:20

Viaţa sălbatică în vizor: Ecotop va număra orhideele rare care cresc într-o arie protejată din Bihor

Viaţa sălbatică în vizor: Ecotop va număra orhideele rare care cresc într-o arie protejată din Bihor Reprezentanţii Ecotop (Eleonora Mircescu în centru şi Norbert Toth în dreapta) şi ai Palatului Copiilor Oradea (prof. Carmen Filip, în stânga imaginii) au lansat joi un nou proiect
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai veche organizaţie de mediu din Bihor, Ecotop, continuă să monitorizeze atent biodiversitatea din ariile protejate pe care le are în custodie.

Preşedinta asociaţiei, Eleonora Mircescu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea unui nou proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi în cadrul căruia se urmăreşte implicarea elevilor în monitorizarea speciilor protejate din situri naturale.

Intitulat "Wildwife watch - implicarea tinerilor voluntari şi a copiilor în activităţi de monitorizare a biodiversităţii", proiectul vizează trei arii protejate aflate în grija Ecotop: Săcueni, Betfia şi Muntele Şes. "Practic, vom face activităţi de monitorizare în siturile naturale pe care le avem în custodie", a precizat coordonatorul proiectului, Norbert Toth.

Orhidee de Bihor

Ophris SphegodesToate acţiunile vor fi derulate împreună cu voluntari şi elevi. De pildă, în situl Betfia, participanţii vor inventaria Ruscus aculeatus, adică ghimpele pădureţ, o specie protejată care creşte în această zonă, la Săcueni vor fi observaţi cu drona puii de stârci, iar în Muntele Şes vor fi analizate două specii de orhidee, care altundeva în Transilvania nu mai cresc, Ophrys sphegodes (foto) şi Ophrys scolopax. "Una dintre ele creşte chiar într-un loc accesibil cetăţenilor, dar sperăm totuşi că nu va fi distrusă", a precizat Eleonora Mircescu.

La ieşirile pe teren, elevii care vor face parte din proiect vor primi şi aşa-numite determinatoare, adică nişte caiete mecanice cu imagini cu flora şi fauna din ariile protejate, astfel încât copiii să le identifice singuri în natură.

Adolescenţii vor fi selectaţi din rândul participanţilor la clubul de ecologie al Palatului Copiilor şi Elevilor, de altfel instituţie parteneră în proiect, dar şi din şcolile orădene, invitaţiile fiind deja lansate de organizatori.

Tabăra premianţilor

De asemenea, elevii bihoreni vor fi invitaţi să participe la concursuri de ecologie. Unul, intitulat Ecochallenge, este deschis pentru toţi şcolarii bihoreni din clasele gimnaziale, iar cel de-al doilea, intitulat "Floare de lotus", este de fapt o competiţie cu tradiţie a Palatului Copiilor şi care va reuni elevi din toată ţara.

Câştigătorii concursurilor vor avea ocazia să participe la o tabără de tip Junior Ranger pe care Ecotop o va organiza în vară, la Damiş. Copiii vor sta, timp de o săptămână, în mijlocul naturii, vor dormi la cort şi se vor gospodări singuri, învăţând totodată să protejeze mediul înconjurător. Dacă cele 20 de locuri disponibile nu vor fi ocupate de premianţii concursurilor, Ecotop va selecta participanţi şi printr-un apel lansat pe Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON