URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2014, 07:56

Vândut "pe datorie": Bihorenii fentează legea vânzării terenurilor agricole donându-le pe bani

Vândut "pe datorie": Bihorenii fentează legea vânzării terenurilor agricole donându-le pe bani PE SUB MÂNĂ. Fermierii îşi vând terenurile pe sub mână ca să nu aştepte cu lunile încheierea formalităţilor impuse de lege. "La noi, ţăranul lucrează pământul din mână, din tractor, cum poate, şi-l vinde numai dacă are nevoie urgentă de bani. Când a hotărât să vândă, are deja cumpărător cu care s-a înţeles la preţ şi nu mai aşteaptă după acte", spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă nu s-a inventat legea pe care românii să n-o poată ocoli. Cu cât este mai stufoasă şi restrictivă, cu atât este mai mare nevoia de a găsi o portiţă de scăpare. Şi o găsesc!

Pentru că Legea 17/2014, privind vânzarea terenurilor extravilane îi obligă la formalităţi complicate care durează luni de zile şi costă mult, ţăranii au găsit rapid soluţia. Din luna iunie, schimbarea proprietarului unui teren nu se mai face prin procesul complicat de vânzare reglementat de lege, ci prin false donaţii sau prin cedarea parcelelor în contul unor false datorii. Desigur, însă, contra-cost...

O procedură complicată

Conform Legii 17, intrate în vigoare la începutul lunii iunie, vânzarea unui teren e lentă şi obositoare ca săpătura din hârleţ. Fermierul care vrea să vândă e obligat să depună la Primărie o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare cu preţul aferent. Documentul trebuie să cuprindă numele vânzătorului, adresa, amplasamentul terenului, suprafaţa şi categoria de folosinţă. La acestea se mai ataşează un CF şi o declaraţie din care să rezulte calitatea de proprietar. Chiar şi aşa, însă, omul nu poate vinde oricui. Potrivit normativului, oferta trebuie făcută întâi persoanelor cu drept de preemţiune, care au, adică, întâietate la cumpărare. Topul cumpărătorilor privilegiaţi este deschis de coproprietarii împreună cu care vânzătorul deţine terenul, arendaşul care îl lucrează, vecinii de parcelă şi Agenţia Domeniilor Statului, care ar putea dori să preia unele amplasamente.

Două luni de aşteptare

Primăria verifică lista preemtorilor, comunică datele Direcţiei Agricole a judeţului, afişează la sediu intenţia de vânzare şi aşteaptă o lună de zile pentru depunerea ofertelor. Preemtorul care vrea să cumpere terenul depune o comunicare de acceptare a ofertei. La acelaşi preţ ofertat, au întâietate, în ordine, coproprietarii, arendaşul, vecinul de parcelă şi apoi statul. Tranzacţia se încheie cu preemtorul cu cel mai mare drept de întâietate. Dacă un preemtor din capătul listei, cum ar fi vecinul, sau chiar un străin, oferă un preţ mai mare, proprietarul poate cere reluarea procedurii pornind de la noul preţ, ca să nu iasă în pagubă.

La cealaltă extremă, dacă nici un preemtor nu îşi manifestă intenţia de cumpărare, Primăria îi eliberează proprietarului o adeverinţă că a îndeplinit toate formalităţile legale şi că poate vinde cui vrea. Atâta doar că se prelungeşte cu circa două luni de zile procedura de vânzare - cumpărare, interval în care fermierul poate să-şi fi pierdut deja clientul...

Pe scurtătură

09_Nicolae_Hodisan_bihoreanul.jpgInventiv, ţăranul bihorean nu are însă timp de pierdut. "Când aud cât durează procedura, fermierii se iau cu mâinile de cap. Unul zicea: "Mie acum îmi trebuie banii, nu la toamnă! O să vedeţi că în două săptămâni vând terenul fără să aştept după aprobările voastre!", povesteşte Nicolae Hodişan (foto), şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Portiţa găsită de agricultori e cât se poate de simplă. În loc să urmeze o procedură greoaie şi de durată, fermierul ia de la cumpărător banii pe teren, dar încheie actele ca şi cum l-ar fi donat sau, şi mai sigur, ca şi cum l-ar fi cedat în contul unei datorii. "Notarul nu prea are cum se opune. În cazul donaţiei, proprietarul poate dispune de bunul său cum vrea, iar în cazul recuperării de creanţe, dacă proprietarul zice "cedez terenul ca să şterg o datorie pe care nu o pot plăti" şi mai prezintă şi o hârtie de mână antedatată, tranzacţia se încheie şi gata!", spune Hodişan.

Oradea: 10 vânzări!

09_Vila_bihoreanul.jpgUn semnal cât se poate de clar că proprietarii apelează la scurtături e faptul că, după febra din aprilie, când toată lumea îşi perfecta vânzările făcute prin acte de mână, în iunie, după apariţia Legii 17, numărul tranzacţiilor a scăzut dramatic. În cele trei luni de la intrarea în vigoare a legii, la cele peste 3.000 de hectare de teren extravilan, în Oradea s-au înregistrat doar 10 proceduri de vânzare. "Tranzacţiile sunt foarte puţine. Oamenii vin, întreabă de acte şi pleacă fără să mai revină. Fie aşteaptă creşterea preţurilor, fie găsesc alte soluţii", spune Ionel Vila (foto), secretarul Consiliului Local.

Situaţia e aceeaşi în tot judeţul. La o suprafaţă agricolă de circa 500.000 hectare, din care aproximativ 300.000 sunt terenuri arabile, în Bihor s-au înregistrat doar 92 de proceduri de vânzare-cumpărare. "Suntem undeva pe la mijlocul topului naţional din punct de vedere al tranzacţiilor. Nu suntem ultimii, dar faptul că în Timiş, de exemplu, s-au înregistrat 1.000 de tranzacţii, iar noi avem de zece ori mai puţine, ne cam dă gândit", spune Hodişan.

Pe riscul cumpărătorului...

Vânzările făcute cu evitarea procedurilor birocratice au intrat inclusiv în atenţia Camerei Notarilor Publici Bihor. "Am auzit şi noi de cazuri în care proprietarul îşi cedează terenul cu titlul de donaţie sau în contul unor datorii, dar deocamdată din statistici nu reiese o creştere foarte mare a tranzacţiilor de acest gen", spune Marinela Baba, preşedintele CNP Bihor. Baba spune că notarii care întâlnesc astfel de cazuri pot cel mult să îşi avertizeze clienţii că riscă sancţiuni penale pentru fals în declaraţie. Doar teoretic, însă, de vreme ce actele de proprietate tot trebuie prezentate, taxele legale sunt aceleaşi, iar tranzacţia finală poate fi anulată, la o adică, de o instanţă de judecată. "Actul de donaţie sau cel de dare în plată poate fi revocat în instanţă, peste câţiva ani, chiar de copiii vânzătorului, care fie nu aveau cunoştinţă, fie nu recunosc vânzarea, considerându-se prejudiciaţi din aceste motive", spune notarul.

Potrivit acestuia, cel mai sigur act rămâne cel de vânzare-cumpărare. Procedura legală durează mai mult, dar e singura care rezistă în timp. Iar cumpărătorul nu riscă să-şi îngroape banii într-un teren care ar putea reveni, peste ani, familiei celui care i l-a vândut...


USTURĂTOR

50.000
lei este amenda minimă pentru cei care vând terenuri fără îndeplinirea formalităţilor legale


DE TEAMA STRĂINILOR
Numai cu avizul SRI!

Gândită să împiedice vânzarea masivă a terenurilor către cetăţenii străini după liberalizarea pieţei funciare, începând cu luna ianuarie, şi să elimine fărâmiţarea proprietăţilor agricole prin concentrarea terenurilor în mâna unor fermieri care le pot exploata eficient cu mijloace moderne, Legea 17/2014 este greoaie ca un tractor pe o şosea naţională. Anunţarea publică a intenţiei de vânzare şi a listei preemtorilor constituie doar o mică parte din obligaţiile legale! Intenţia de vânzare trebuie înregistrată la Primărie, care o afişează la sediu şi pe portalul propriu, şi comunicată Direcţiei Agricole, care întocmeşte o bază de date cu toate tranzacţiile. Mai mult, în cazul în care terenul se află la o distanţă de până la 30 kilometri de frontieră tranzacţia trebuie avizată şi de SRI. Dacă este la 2,4 kilometri de eventuale "unităţi speciale" este obligatoriu avizul Ministerului Apărării, iar dacă pe teren sunt situri arheologice cunoscute, de către Direcţia pentru Cultură. În Bihor, coridorul de 30 de kilometri faţă de frontieră afectează nu mai puţin de 174 localităţi, adică o treime din judeţ, până la Brusturi, Chişlaz, Marghita sau Spinuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
suna clopotelul
Birrocratia asta nu duce nicaieri. Stim deja si ne-am obisnuit cu faptul ca romanul e foarte inventiv. Atata timp cat exista portite , tranzactiile se deruleaza in ritmul normal. Si nu exista sa nu se gaseasca portite daca ai nevoie urgent de bani. Tot asa s-a intamplat si se intampla cu transcrierea automobilelor. Ar trebui sa se inlesneasca aceste tranzactii , ca poate ar ajuta economia romaneasca mai mult decat aceste birocratii inutile si oricum driblate.
Postat 18 Septembrie 2014, 20:03 de birocratul
satul bihorean
Dupa aparitia legii 17 vanzarile au scazut dramatic, doar la vered. este varful icebergului, este doar ce se vede la suprafata. In sate unde toata lumea se cunoaste se fac vanzari la mica intelegere. Pot sa dau zeci de exemple. si eu am vandut teren asa, ne cunostem suntem si rude pe undeva si am vandut terenul, i-am predat toateactele in original, i-am aratat mejdia si de atunci foloseste el terenul fara nici o probleme. toti vecinii stiu ca acel lot a fost vandut , stie toata lumea cine este proprieter der drpet si legea nescrisa este respectata de catre toti. nici nu s-a pus problema ca vreodat o sa am pretentia sa mi se restituie sau asa ceva, si apoi cand o sa aiba banii si timpul necesar o sa faca si transcrierea terenului, pana atunci totul e bine asa cum e si suntem multumiti.
Postat 18 Septembrie 2014, 19:47 de PPPPPPPP
As vrea sa vand csteva hecatre
Nu conteaza pana la urma cine lucreaza terenul, fie si strain dar sa faca productie aici in Romania. Daca cumpara teren inseamna ca asigura si niste locuri de munca si produse autohtone nu aduse de afara. Decat sa stea pamantul necultivat mai bine sa cumpere oricine are bani, ca doar nu-l poate duce de aici, tot la noi ramane
Postat 18 Septembrie 2014, 18:02 de Soferu
LEGE IMPOTRIVA TARANILOR
AM CITIT NU DEMULT UN ARTICOL PE NET CA UN PRODUCATOR OFERA DE GRATIS FRUCTE, CRED CA ERAU MERE DACA BINE IMI ADUC AMINTE, ORFELINATELOR SI CAMINELOR DE BATRANI. A FACUT ACEST GEST PENTRU CA I S-A OFERIT UN PRET ATAT DE MIC/KG INCAT NU A MERITAT NICI SA CULEAGA , DA SA TRANSPORTE LA DESTINATIE. COSTA MAI MULT TRANSPORTUL DECAT CE PRIMEA PE TOATA RECOLTA. ASA SA TE APUCI SA FACI AGRICULTURA IN ROMANIA.
Postat 18 Septembrie 2014, 17:54 de TARANU
TERENURI
Sigur, sa nu se vanda terenurile, bine ar fi sa avem terenuri cultivate , sa nu importam legume si fructe din alte tari. Dar taranul roman a ajuns sa nu aiba bani nici sa cultive terenul, nu are bani sa plateasca utilajele agricole, nici macar motorina. Pamanturile stau nefolosite, in paragina. Nu exista piata pentru producatori. Pretul produselor este atat de mic, incat nu se recupereaza nici jumatate din investitia facuta. Statul nu asigura depozite, sa nu mai povestim....
Postat 18 Septembrie 2014, 17:50 de sabauion
CCC
Cenzuraţi orice, numai cenzuraţi.
Postat 18 Septembrie 2014, 12:26 de Cucu
Contradicţie.
Lăcomia notarilor şi prostia parlamentarilor nu cunoaşte limite.
Postat 18 Septembrie 2014, 12:21 de Cucu
Foarte bine
Foarte bine! Taxe si impozite, in rest nimic, incompetentii din fruntea tarii, gunoaie, aceeasi procedura ca la Ceausescu merita. Vanzatori de tara, gunoaie ordinare!!!!!!!!!!!
Postat 18 Septembrie 2014, 11:54 de Bravos
lege de kkakat
LEGE DE CACAT, DOAR IN ROMANIA VEZI ASA CEVA, MAI RAU CA IN AFRICA
Postat 18 Septembrie 2014, 11:00 de adrian
Legi marca PSD !!!
Asa se poate lauda si Statul ca a scutit aceste tranzactii, din prostie evident, de cei 16% impozit !!!
Postat 18 Septembrie 2014, 10:23 de WinDos
ez nem ertem
ba da mai mereti la dra...l cu porcariile aste....?tot aia ce are pamant sa fie in paguba.....
Postat 18 Septembrie 2014, 09:59 de ertyj
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON