URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Mai 2024, 17:55

„Fără discriminare salarială!”. Angajaţii Arhivelor Naţionale Bihor au protestat pentru majorarea salariilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost protest spontan luni în fața sediului Serviciului județean al Arhivelor Naționale, din strada Traian Blajovici. Protestatarii au întrerupt munca vreme de două ore și au purtat pancarte cu mesaje ca „Fără discriminare salarială!”.

Ei sunt revoltaţi de diferenţele mari dintre salariile plătite angajaţilor din plan local şi cele plătite angajaților structurilor centrale de la Bucureşti.

La muncă egală, plată egală!

„După ce am fost omişi, alături de alte instituţii importante, din OUG 128/2023 privind eliminarea discrepanţelor şi inechităţilor salariale, încă din luna ianuarie 2024 s-au făcut demersuri legale pentru egalizarea salariilor din serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale ale României cu cele din aparatul central, dar acestea nu s-au finalizat printr-un act normativ", au transmis arhivarii printr-un comunicat de presă.

Egalizarea a fost aprobată în Senat în ianuarie 2024 după care, o lună mai târziu, s-a blocat în Camera Deputaţilor. „Este o scăpare a legii care pe noi ne afectează foarte tare. Pentru aceeaşi activitate, angajaţii din structura centrală pot câştiga şi cu 1.000 de lei mai mult în mână, ceea ce este enorm", a declarat pentru BIHOREANUL un angajat al instituţiei.

Angajații Arhivelor Naționale Bihor se plâng că nivelul salarizării în instituţie este prea mic prin comparaţie cu responsabilităţile pe care le implică munca pe care o prestează. „În medie un angajat câştigă în mână, fără sporuri, undeva la 1.500 lei. Cu sporuri, poate ajunge undeva la 3.000 lei", a precizat același angajat.

Protestele vor continua

Arhivarii din mai multe județe sunt hotărâţi să continue protestele până la soluţionarea revendicărilor salariale prin modificarea normativelor legale. „Acest protest spontan reprezintă începutul unui calendar de proteste care va culmina cu o amplă manifestare de protest în data de 23 mai 2024, în faţa Guvernului României", se arată în comunicatul de presă al acestora. 

Astfel, angajații filialei Bihor îşi vor susţine colegii prin alte acţiuni care vor fi organizate în faţa instituţiei. „Cel mai probabil vom ieşi din nou în stradă pentru a atrage atenţia asupra revendicărilor noastre", a declarat unul dintre protestatari. 

La acţiunile de protest anunţate de angajaţii Arhivelor Române sunt aşteptaţi să se alăture şi angajaţii Agenţiilor pentru Protecţia Mediului din ţară, care sunt în aceeaşi situaţie şi au revendicări similare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
In angajat la privat ...
... plătește salariul angajatului la stat. Tipic românește, salariul la stat e mai mare decât la privat. Ca să nu mai vorbim de relaxarea specifică care caracterizează bugetarul obișnuit.
Postat 22 Mai 2024, 09:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON