URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Mai 2024, 19:11

Plătești și scapi de pușcărie! Noua „evaziune fiscală” în România

Plătești și scapi de pușcărie! Noua „evaziune fiscală” în România (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!

În urma promulgării, proiectul de lege devenit Legea nr. 126/2024, care va fi publicată cât de curând și va intra în vigoare, constituind lege penală mai favorabilă și pentru cei care deja sunt judecați sau cercetați pentru această infracțiune.

În esență, noua lege, izvorâtă din foamea de bani a guvernanților noștri, prevede că toți cei care fac evaziuni de până într-un milion de euro vor putea să-și „cumpere” libertatea. Dacă plătesc imediat ce sunt prinși vor scăpa mai „ieftin”, însă dacă plătesc mai târziu „taxa pe libertate” va fi substanțial mărită.

În concret, cei care plătesc prejudiciul în 30 de zile de când se încheie controlul fiscal vor achita o „taxă” suplimentară de 15% din valoarea prejudiciului stabilit, plus dobânzile și penalitățile aferente prejudiciului inițial, iar în schimbul acestei sume Fiscul nu mai are voie să sesizeze organele penale.

Dacă nu se plătește în 30 de zile, statul plusează și cere o „taxă” de 25%, dacă prejudiciul respectiv se achită în perioada derulării urmăririi penale, până la finalizarea acesteia.

Dacă infractorul se încăpățânează, nu-i nimic. „Taxa pe libertate” se majorează la 50% în cazul în care făptașul achită prejudiciul cu dobânzile și penalitățile aferente după trimiterea în judecată, în cursul procedurii de cameră preliminară sau în cursul judecății în primă instanță.

În fine, când perspectiva pușcăriei se apropie, statul ridică substanțial miza și cere, cu tupeu, dublul sumei evazionate pentru a-și arăta clemența față de infractor.

Deși, cu altă ocazie, am salutat politica statului de a pune pe primul loc repararea prejudiciului față de condamnarea la închisoare a unui om, consider că legea aceasta este dincolo de limita rezonabilului.

Prevederile de mai sus, care sunt doar o parte a actului normativ, ne duc la percepția că statul a devenit un cămătar mizerabil, pe care nu-l interesează altceva decât să „înhațe” cât mai mult.

Legea cuprinde, însă, numeroase prevederi discutabile și chiar neconstituționale, pe care le voi prezenta săptămâna viitoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și mie mi se pare halucinant ce se întâmplă
Deci nu e vorba doar că plătești, te prinde, achiți și scapi. "Cât a furat până acum?" Ar fi o întrebare care ar trebui pusă. Pt că ai fost prins. Dar dacă tu ești în funcție de 10 ani și ai fost prins o dată, atunci plătești prejudiciu faptei cu care ai fost prins! Asta, e o încurajare a furtului! Cine e în o funcție publică, ce gândește: "mă, încerc... Scap, Doamne ajută... Mă prind, le dau banii înapoi, ceva în plus și spun iartă-mă băieții!" Și furtul va crește, și paguba va crește, și încasarea TVA, o mare problemă în România va scădea, în loc să ne revenim odată! Am mai zis-o, până nu vom avea pedepse cu ani grei de pușcărie, date în un timp decent, și confiscări de averi nejustificate, nu vom da înainte. În Spania în cazul de corupție Gurtel 29 de persoane au primit condamnări de 350 de ani de pușcărie în total. Zilele trecute am citit altă știre că procuratura cere 62 de ani de închisoare în ceva proces de corupți. Astea îs pedepse... Nu ca Voiculescu care a fost condamnat că a prejudiciat cu 30 milioane € statul, a stat vreo 3 ani la pârnaie și prejudiciul nu a fost recuperat nici în ziua de astăzi!
Postat 22 Mai 2024, 07:03 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON